brojač poseta

недеља, 19. јул 2009.

BMW X1: Između SUV-a i karavana

BMW očigledno nije želeo da serijska verzija X-1, službeno prikazana prošle nedelje, bude tipično "vozilo za slobodno vreme". Reč je, naime, o svojevrsnom spoju karavana i SUV-a.

Već pri prvom pogledu na fotografije postaje jasno da su dizajneri vizuelni identitet novog X-1 želeli da odmaknu od većih i luksuznijih modela X-5 i X-6, kao i buduće, druge generacije X-3. Novi X-1 zamišljen je kao ulazni model u BMW-ov svet SUV-ova, iako je tek neznatno manji od X-3.

Najmanji bavarski SUV nastao je na proverenoj, ali malo dorađenoj platformi BMW-ovog najvažnijeg modela uopšte - serije 3. Dobri geni "trojke" osiguraće dinamične vozne osobine uz jednaku prvoklasnu udobnost u vožnji ulicama ili lakšim terenskim putevima. Zanimljiva je BMW-ova odluka da neke "osnovne" modele X-1 ponudi i sa zadnjim pogonom, a snažnije serijski sa "XDrive"" (Drive), odnosno 4 x 4 sistemom koji u normalnim uslovima vožnje 30 odsto snage šalje na prednje, a čak 70 na zadnje točkove.

Kada je o motorima reč, u ponudi će na početku biti jedan benzinac - trolitarski šestocilindraš sa 258 KS (310Nm), kao i tri verzije poznatog dvolitarskog dizelaša. Osnovni "sDrive18d" razvija 143 KS (320 Nm), sledi "sDrive20d" sa 177 KS (350 Nm) i "xDrive23d" sa dva turbopunjača i 204 KS (400 Nm). Osim sa zadnjim, prve dve dizelske verzije mogu se dobiti i sa "xDrive" 4 x 4 pogonom. Naknadno će biti ponuđen i osnovni benzinac sa 143 KS.

Cene novog X-1 još nisu poznate, a na tržište dolazi krajem godine, odnosno ubrzo posle službene svetske premijere na međunarodnom salonu automobila u Frankfurtu.

Нема коментара: