brojač poseta

уторак, 02. јун 2009.

Žestoka svađa Šutanovca, Tome i Čede u Skupštini

Žustra polemika ministra odbrane Dragana Šutanovca i vicepremijera Božidara Đelića, s jedne i opozicionih lidera Tomislava Nikolića i Čedomira Jovanovića, s druge strane, obeležila je jučerašnju sednicu Skupštine na kojoj su članovi Vlade odgovarali na pitanja poslanika.

Prvo je Nikolić optužio Šutanovca da je, zastupajući isključivo interese „Jugoimporta SDPR", upropastio barem dva privatna izvoznika oružja, na šta je ministar odgovorio optužbom da Nikolić zastupa lobi koji ga finansira.

- Odbrambena industrija je prošle godine od izvoza ostvarila više od 400 miliona dolara. Nikolić ovde zastupa lobi koji ga finansira. Moja obaveza je da podržavam javno preduzeće, a ne privatno. Vi, gospodine Nikoliću, možete da podržavate privatne firme, jer imate privatni interes - da obezbedite lično bogatstvo ili finansirate kampanju svoje stranke, ali meni kao ministru to nije dozvoljeno - kazao je Šutanovac.

Nikolić je odgovorio da bi Šutanovac trebalo da bude ozbiljniji.

- Nije dovoljno da se samo pumpate i mislite da ste dovoljno snažni. Očekujem da budete ozbiljan ministar odbrane, jer vi niste ministar kulture - rekao je Nikolić, na šta je Šutanovac rekao da lideru SNS-a „očigledno nije čista savest".

Potom je predsednik LDP-a Čedomir Jovanović poručio da je ideja evropske Srbije iskompromitovana i za to optužio Vladu.

- Većina je glavni krivac za zastoj u evropskim integracijama, jer joj nedostaje hrabrost. U Srbiji se ne sprovode evropski zakoni koji su usvojeni u parlamentu, i za to je takođe odgovorna Vlada - rekao je Jovanović.

Šutanovac je odbacio i optužbe Jovanovića, istakavši da su ministarstvo i Vojska prošle godine potpisali više sporazuma nego za tri godine kada je Jovanović bio u Vladi.

- Nije tačno ni da Srbija ne sarađuje sa Tribunalom u Hagu. Pitao bih vas, gospodine Jovanoviću, ko je vama dao pravo da presuđujete o tome šta je dobro, a šta loše u Srbiji? Hrabrost i realnost se razlikuju - rekao je Šutanovac.

Ministar odbrane je na pitanje poslanika NS Miroslava Markićevića zašto se naša vojska šalje u mirovne misije UN rekao da je misija u Avganistanu odobrena za vreme prethodne vlade.

- Kada smo ušli u Partnerstvo za mir, ja sam bio u opoziciji. Tada je iz Vlade tadašnjem ministru odbrane Zoranu Stankoviću upućena saglasnost o učešću naših vojnika u Avganistanu. Tu saglasnost je potpisao Aleksandar Nikitović, šef kabineta Vojislava Koštunice - rekao je Šutanovac.

Poslanici su od Božidara Đelića tražili da se izvini jer stalno licitira datumima kada će Srbiji biti ukinute vize, na šta je Đelić odgovorio da će Srbija vrlo brzo ući u bezvizni režim.

- Tokom posete Francuskoj dobili smo garancije da će se Srbija vrlo brzo naći na beloj šengen listi. Dobar signal je i što je pozicija SAD da Srbija u potpunosti sarađuje sa Hagom. Do 15. juna na Savetu ministara EU biće pokrenuto pitanje primene prelaznog sporazuma sa Srbijom - kazao je Đelić.

Opozicija je pitala Đelića i kolika je šteta koju trpi Srbija od jednostrane promene SSP-a, na šta je potpredsednik Vlade odgovorio da „Srbija ima sedam puta veće benefite od primene sporazuma nego što taj sporazum košta Srbiju".

Нема коментара: