brojač poseta

субота, 27. јун 2009.

Zaradili dva miliona evra na krađi peska

Uhapšeni Slaviša Purić, vlasnik „Inter-eksporta", trojica njegovih saradnika i trojica inspektora Ministarstva poljoprivrede zbog sumnje da su iz Save i Dunava nezakonito izvadili 300.000 kubika peska

Beogradska policija uhapsila je Slavišu Purića (48), vlasnika preduzeća „Inter-eksport", trojicu njegovih saradnika i trojicu inspektora Ministarstva poljoprivrede zbog sumnje da su iz Save i Dunava nezakonito izvadili 300.000 kubika peska i oštetili državu za dva miliona evra!

Uhapšen inspektor zbog mita od 1.000 evra

U Ministarstvu poljoprivredu juče su bili iznenađeni hapšenjem trojice njihovih inspektora. Oni su saopštili da će trojicu kolega, u skladu sa Zakonom o radu, odmah suspendovati i udaljiti s posla.

- Juče je otkriven novi slučaj i pokrenut postupak protiv inspektora Nebojše Filipovića iz Niša, koji je suspendovan i udaljen s posla zbog sumnje da je uzeo mito u iznosu od 1.000 evra. Početkom godine utvrđeno da je Milan Sekulić, zaposlen kao poljoprivredni inspektor, nezakonito radio, pa je odmah udaljen s posla - navode u Generalnom inspektoratu ovog ministarstva i pozivaju sve one koji imaju primedbe na rad inspektora da se jave na telefon 011/3620-871.

U akciji beogradske policije, pred Slaviše Purića, uhapšeni su i rukovodioci u njegovim firmama Radomir Jokić (43), direktor preduzeća „Inter-eksport", Dušan Milinković (55), rukovodilac u tom preduzeću, i Marko Jokić (24), direktor preduzeća „Superslap". Istovremeno, uhapšena su i tri vodoprivredna inspektora iz Ministarstva poljoprivrede i vodoprivrede Đorđe Skedžić (52), Dejan Dašić (43) i Olivera Milićević (41), koji svojim radom i kontrolom nisu sprečili ovu pljačku.

Ojadili javno dobro

Prema saznanjima Pressa, Slaviša Purić je sa svojim saradnicima tokom čitave 2008. i prva četiri meseca ove godine organizovao nezakonito vađenje šljunka i peska iz korita Save i Dunava, koji inače predstavljaju javno dobro Srbije.

- Šljunak i pesak su vađeni duž celog korita Save i Dunava u Beogradu mašinerijom Purićevih firmi. Purić je sa svojom ekipom prodavao šljunak i cement na četiri punkta - u Novom Beogradu u ulici Dr Ivana Ribara, Ostružnici, Sremskoj Rači i Pančevu. Na taj način su nezakonito pribavili 166,7 miliona dinara, što je, imajući u vidu variranja kursa, oko dva miliona evra! Najveći deo novca otišao je Puriću, a ostali osumnjičeni najverovatnije su dobili manje sume - navodi izvor Pressa iz beogradske policije.

Naš sagovornik dodaje da, osim što su pesak i šljunak vađeni bez saglasnosti JP „Srbijavode", Purić i ostali osumnjičeni doprineli i da se jedan deo toka reke Save promeni!

- Odgovornost snose i inspektori Ministarstva poljoprivrede koji su obilazili te lokacije, kontrolisali, ali kao da su namerno prevideli da je tamo kriminal na delu. Zasad ih teretimo samo za nesavesno poslovanje, ali ispitujemo da li tu ima elemenata zloupotrebe službenog položaja i korupcije - navode naš sagovornik.

Slaviša Purić

Vođa grupe... Slaviša Purić

Akciju razotkrivanja Purićevih malverzacija odradilo je Odeljenje za sprečavanje privrednog kriminaliteta beogradske policije, a krivična prijava podneta je Okružnom sudu u Beogradu. Uhapšenima je određena mera zadržavanja 48 sati u policijskom pritvoru.

Vlasnik „Slap" pumpi

Slaviša Purić je vlasnik i „Slap grupe", u okviru koje posluje nekoliko kompanija. Osim šljunkarom, bave se i brodarstvom i građevinarstvom. Takođe, Purić je svojevremeno kupio i PIK „Čačak", odnosno čuvenu čipsaru, koja je proizvodila prvi, a dugi niz decenija i jedini čips u Srbiji. U njegovom vlasništvu su i benzinske pumpe „Slap", koje u poslednje vreme imaju problema s poslovanjem. S delom posla oko benzinskih pumpi povezani su neki bivši funkcioneri MUP-a koji su navodno bili jedno vreme zaštita Puriću. Inače, Purić je tri puta do sada hapšen. Zbog malverzacija u kupovini Brodarsko-bagerskog preduzeća privođen je 2004. godine.

Fakti

- Mali akcionari „Slap grupe", bivše čačanske čipsare, podneli su nedavno krivičnu prijavu protiv Slaviše Purića, većinskog vlasnika ovog preduzeća

- Akcionari tvrde da ni posle pravosnažne presude trgovinskog i opštinskog suda u svoju korist ne mogu da naplate svoja potraživanja od dva miliona evra

- Krivičnu prijavu zbog neisplaćenih dividendi oko 300 akcionara podnelo je Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal

Нема коментара: