brojač poseta

недеља, 28. јун 2009.

Vojni udar u Hondurasu


Vojska Hondurasa uhapsila je predsednika te zemlje Manuela Zelaju u nedelju ujutro.

On je trebalo da organizuje referendum koji je Vrhovni sud proglasio nelegalnim, izjavio je njegov sekretar.

"Vojnici su odveli predsednika iz njegove kuće u vazduhoplovnu vojnu bazu. Uložićemo protest zbog toga", rekao je sekretar predsednika Enrike Reine.

Zelaja je izjavio da je žrtva "državnog udara" i da su ga vojnici te zemlje "brutalno kidnapovali" kada su ga u nedelju ujutro isterali iz kreveta i uhapsili u pidžami.

Zelaja se trenutno nalazi u San Hozeu, prestonici Kostarike, odakle je poručio da neće priznati novu vladu i založio se da do kraja odsluži svoj četvorogodišnji mandat koji ističe januara sledeće godine.

"Uzurpatorsku vladu apsolutno niko ne može priznati", rekao je Zelaja lokalnoj televiziji na aerodromu u San Hozeu, ubrzo pošto je stigao u tu zemlju.

Za sada nije poznato kako je Zelaja stigao u Kostariku, a visoki zvaničnik te zemlje je rekao da će predsednik Hondurasa verovatno zatražiti politički azil.

Zelaja je u nedelju nameravao da održi referendum o reviziji Ustava koji bi mu omogućio da se u novembru kandiduje za drugi mandat, uprkos protivljenju vojske, skupštine i Vrhovnog suda.

On je izabran za predsednika Hondurasa 2006. godine na četvorogodišnji mandat.

Kako su preneli očevici, oko 200 vojnika je došlo do rezidencije oko 6 sati po lokalnom vremenu, a začula su se i četiri pucnja, a zatim su se uputili ka vazduhoplovnoj vojnoj bazi.

Oko rezidencije je ostalo više desetina teško naoružanih vojnika, javlja Frans pres.

Signal dve televizije je ugašen neposredno pošto je spiker jedne od njih rekao da "izgleda da vojnici dolaze ovamo" i pozvao narod da se okupi na Trgu slobode.

Lokalni mediji prenose da su na više glasačkih mesta kutije za referendum sklonjene u zoru.

Politička kriza počela je sredinom nedelje, nakon što je Zelaja smenio načelnika gereralštaba Romea Velaskeza pošto je vojska odbila da distribuira glasački materijal.

Vojska je u prestonici Tegusigalpi raspoređena u četvrtak uveče, što je dovelo do pretpostavki da se sprema vojni udar, iako je vojska saopštila da samo želi da održi javni red.

Parlament je takođe u petak saopštio da je moguće da će biti raspušten.

Podršku Zelaji su izrazili venecuelanski predsednik Ugo Čavez i bivši kubanski lider Fidel Kastro. U bezbednosnoj bazi blizu aerodroma u San Hozeu okupile su se diplomate iz Nikaragve, Venecuele i Kostarike.

Predsednik SAD Barak Obama rekao je da je "duboko zabrinut" vestima iz Hondurasa o pritvaranju i proterivanju predsednika Zelaje.

"Kao što je Organizacija američkih država uradila u petak, pozivam sve političke i društvene činioce u Hondurasu da poštuju demokratske norme, vladavinu zakona i načela Interameričke demokratske povelje", naveo je Obama u saopštenju.

Ulicama Tegusigalpe patroliraju tenkovi i oklopna vozila dok su vojnici razmešteni oko predsednicke palate. Oko 100 Zelajinih pristalica okupilo se u glavnoj ulici protestujući zbog njegovog hapšenja.

Za sada nije poznato ko upravlja zemljom.

Naslednik Zelaje prema ustavu, predsedavajući Kongresa Hondurasa Roberto Mičeleti, bio je i jedan od glavnih protivnika Zelaje u sporu oko referenduma.

Нема коментара: