brojač poseta

недеља, 28. јун 2009.

Umesto zatvora: Elektronske narukvice za kriminalce!

Osuđenici do godinu dana uskoro neće ići u zatvor, već će biti u kućnom pritvoru. Oni će nositi specijalne elektronske narukvice putem kojih će ih policija pratiti. Ko prekrši pravila, odmah ide u zatvor

elektronska prismotra osuđenika

Sistem nadzora

1. Aparat za praćenje sastoji se od narukvice slične ručnom satu u koju je ugrađen radioodašiljač i prijemnika koji se spaja na telefonsku liniju

2. Narukvica za nadzor na nozi osuđenika

3. Kretanje osuđenika policija prati putem radiotransmisije

4. Prijemna stanica registruje svaki pokušaj skidanja narukvice ili ometanje njenog rada, pa pejdžerom i mejlom šalje izveštaj u MUP

U Srbiji će uskoro biti uveden kućni pritvor za osuđenike koji su dobili do godinu dana zatvora! Osuđenici će nositi specijalne elektronske narukvice putem kojih će ih policija pratiti, a ko prekrši pravila, biće odmah poslat u zatvor!

elektronska narukvica

Slobodan Homen, državni sekretar Ministarstva pravde, kaže za Press da će kućni pritvor u Srbiji biti uveden posle usvajanja predloga o izmenama i dopunama Zakona o krivičnom postupku, koji polovinom jula ulazi u skupštinsku proceduru.

- Ovim zakonom predviđeno je da osuđenici kojima se izrekne kućni pritvor nose specijalnu elektronsku napravu za nadgledanje i praćenje. Sudije će izricati kućni pritvor ili kućni zatvor. Ova kazna će biti izrečena samo za lakša krivična dela, koja se kažnjavanju do godinu dana zatvora. Boravkom u kućnom pritvoru izbegli bi se loši uticaji kojim počinioci lakših krivičnih dela ili maloletnici mogu da budu izloženi tokom boravka u zatvoru - rekao je Homen, i dodao:

- Osuđenici će u slučaju izricanja ovakve kazne nositi elektronske narukvice. Zbog zaštite ljudskih prava, narukvica će verovatno biti na nozi. Ispod odeće ovaj se uređaj neće videti.

Državni sekretar kaže da će ovakve elektronske narukvice omogućiti da osuđenici budu pod prismotrom 24 sata.

- Kažnjenici će biti praćeni iz centara MUP-a koji će se nalaziti u celoj zemlji. U centrima će postojati elektronski sistemi na kojima će se na ekranu videti tačkice koje predstavljaju osuđenike i pomoću kojih će biti praćeno njihovo kretanje.

Kućni pritvor omogućava zatvorenicima izvesnu slobodu kretanja i obavljanje dnevnih poslova.

- Da li će to biti samo odlazak do prodavnice ili će osuđenici odlaziti i na posao, odrediće sud. U svakom trenutku biće poznato gde se svaki kažnjenik nalazi - rekao je Homen.

On je objasnio da u slučaju da osuđenik skine elektronsku narukvicu ili izađe van dozvoljene putanje kojom sme da se kreće odmah ide u zatvor!

- Centri za nadgledanje imaće koordinaciju sa interventnim patrolama policije i u slučaju da osobe osuđene na kućni pritvor duže od 12 časova ili dva puta po šest sati budu van dozvoljenog mesta, automatski će im biti ukinuta ova mera i vraćaju se na izdržavanje zatvorske kazne - rekao je Homen, i dodao da će ovakav način nadgledanja imati primenu i u drugim slučajevima.

U Britaniji 2.000 ljudi u kućnom pritvoru

Elektronsko nadgledanje osuđenika primenjuje se u većini zemalja EU. U Velikoj Britaniji se još od 1999. primenjuje kućni pritvor. Od tada je 15.000 osuđenika nosilo ovaj uređaj, a trenutno ga nosi 2.000 osuđenih osoba. Kućni pritvor u primeni je i u Holandiji, Francuskoj, Belgiji i Švedskoj.

- Elektronske narukvice omogućiće i praćenje osoba osuđenih za nasilje u porodici, jer će se u svakom trenutku znati gde se nasilnik nalazi i on neće moći da ode u deo grada u kome stanuju njegove žrtve. Takođe, postoji ideja da se na ovaj način nadgledaju osuđeni maloletnici koji neće biti u kontaktu sa okorelim kriminalcima, čime će se izbeći i loš uticaj kojim bi bili izloženi.

Sistem nadgledanja osoba osuđenih na kućni pritvor urađen je u saradnji sa Evropskom unijom i njegova realizacija, izgradnja centara za nadgledanje i nabavka elektronskih narukvica koštaće dva miliona evra.

- Evropska unija finansiraće ovaj projekat. Srbija će imati dvostruku uštedu zbog ovakvog načina kažnjavanja. Poznato je da su naši zatvori prebukirani, imamo oko 1.000 kažnjenika osuđenih na kazne do godinu dana. Prva ušteda je što neće biti potrebno da gradimo dva nova zatvora. Svaki zatvorski dan državu košta 30 evra po osuđeniku. Ovakav način sankcionisanja lakših krivičnih dela znači da će država dnevno uštedeti 30.000 evra - rekao je Homen.

1 коментар:

nikolin.dragisa је рекао...

umesto komentara, pitanje.Sina mi(15 godina) zbog nasilja u porodici i trnutnog pritvora(tri meseca) ocekuje presuda, po prdlogu javnog tuzioca, upucivanje u vaspitnu ustanovu. Posto sam ceo svoj vek proveo radeci u KPDomovima, znam da i vaspitna ustanova moze biti samo visa skola ka jos vecoj delikvenciji. Molim da mi odgovorite, koji je nacin i moje pravo, da od Suda zahtevam kaznu elektronskim pracenjem...