brojač poseta

среда, 24. јун 2009.

Udar na mafiju: Čume 'platio' za Miladina!

Milion evra zaplenjen u PIK „Zemun" pripadao Đorđu Božiću, koji je povezan sa Ljubišom Buhom Čumetom. Tim parama biće nadoknađena isplata porodici Štajnhauer, čijeg je sina prebio Miladin Kovačević

Ljubiša Buha Čume

Sumnja se da njegove pare stoje iza Đukića... Ljubiša Buha Čume

Suma od 900.000 dolara, koju je Vlada Srbije platila porodici Brajana Štajnhauera, a koga je prebio Miladin Kovačević, već je nadoknađena zaplenom milion evra u kešu od biznismena Đorđa Božića. Božić je tim parama u aprilu 2008, preko svoje supruge Nade, pokušao da kupi ergelu „Zobnatica", ali mu to nije dozvolila Uprava za sprečavanje pranja novca jer je Božić pre toga optužen za pljačku PIK „Zemun". Javnost je tada spekulisala da iza Božića u stvari stoji Ljubiša Buha Čume, što nikada nije demantovano!

Homen: Obećali smo da će platiti kriminalci

Državni sekretar Ministarstava pravde Slobodan Homen, koji je bio glavni pregovarač između srpske i američke strane u rešavanju spora Kovačević - Štajnhauer, potvrdio je Pressu da će novac koji je isplaćen Štajnhauerima biti nadoknađen parama oduzetim od okrivljenih za malverzacije u PIK „Zemun".

- Mi smo svojevremeno rekli da ovu odštetu neće platiti poreski obveznici, nego kriminalci. Ovo je dokaz da će tako biti - kazao nam je Homen.

Đorđe Božić u javnosti važi za bliskog prijatelja Ljubiše Buhe, nekadašnjeg pripadnika „surčinskog klana" i svedoka saradnika na suđenju za ubistvo premijera Đinđića. Izvor Pressa blizak finansijskoj istrazi objašnjava kako je država pronašla Božićeve sumnjive milione.

Pranje preko „Zobnatice"

- Đorđeva supruga Nada Božić pojavila se na aukciji za „Zobnaticu" i pobedila sa ponudom od 161 milion dinara, što je tada bilo oko dva miliona evra. Međutim, s obzirom na to da je njen suprug tada već bio okrivljen da je zajedno sa bivšim rukovodiocima oštetio PIK „Zemun" za više od tri milijarde dinara, Uprava za sprečavanje pranja novca krenula je u proveru porekla tih para. Utvrđeno je da se radi o sumnjivom kapitalu, koji je mogao da potiče ili od prodaje zemljišta PIK „Zemun" ili od Čumeta i drugih kontroverznih biznismena koji su bili na vezi sa Božićem - navodi sagovornik Pressa.

Prema njegovim tvrdnjama, država je potom stopirala prodaju „Zobnatice", koja je na ponovljenoj aukciji šest meseci kasnije prodata grčkom biznismenu Hristoforosu Petrisu za 169 miliona dinara.

Miladin Kovačević

„Uzeo" nam milionče... Miladin Kovačević

- Tada je praktično blokiran jedan deo novca koji je nudila Božićeva jer se očekivalo da on kasnije bude zaplenjen po Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, koji je tada bio u pripremi. Taj novac će se sliti u budžet odmah po okončanju postupka protiv Božića, a jednim delom će od njega biti nadoknađen novac koji je Srbija isplatila Štajnhauerima - navodi izvor Pressa.

Opljačkao milijardu i po!

Finansijska istraga protiv Đorđa Božića, kao i protiv njegovih saučesnika u brojnim malverzacijama oko PIK „Zemun", započela je zbog sumnje da on poseduje znatnu imovinu koja je proistekla iz krivičnih dela. Njemu su na osnovu odluke istražnog sudije Dragana Ćesarovića blokirane sve finansijske transakcije sa računa kod Hipo-Alpe-Adrija banke, br. 165-100152413......, na kome se nalazi pozamašna svota novca. Utvrđeno je da je Đorđe Božić opljačkao PIK „Zemun" za milijardu i 357 miliona dinara, njegovi saučesnici Vesna i Špira Janković za po 2,5 miliona dinara, dok se imovina ostalih optuženih još proverava.

- Božiću će biti oduzeta imovina u vrednosti od oko 14 miliona evra, uglavnom u nekretninama. On poseduje „Silos" Jakovo, zemlju na dobrim lokacijama, stanove, kuće, automobile... Svi imaju devizne i dinarske račune, a proveravaju se i sefovi. Imovina se ne vodi samo na njega, već i na povezana lica. Finansijska jedinica MUP-a uveliko istražuje šta sve može da bude konfiskovano, a podaci o imovini Božića i njegovih pajtaša zatraženi su od Republičkog geodetskog zavoda, Poreske uprave, Agencije za privredne registre, Centralnog registra za hartije od vrednosti, NBS i Uprave za sprečavanje pranja novca - kaže sagovornik Pressa.

Zajedno ukrali 3,5 milijardi dinara

Policijska istraga malverzacija u PIK „Zemun" počela je početkom 2007, a rezultirala je hapšenjem Đorđa Božića, sudskog veštaka Petra Munćana i još trojice bivših rukovodilaca te firme. Oni su osumnjičeni da su od 2002. do 2006. godine, na osnovu falsifikovanih odluka, bez dozvole nadležnih državnih organa prodali oko 300 hektara zemlje, od čega se jedan dobar deo nalazi na trasi buduće obilaznice oko Beograda. Tako je rukovodstvo „Zemuna", samo na osnovu jedne falsifikovane odluke UO, sklopilo ugovor o prenosu prava korišćenja i raspolaganja zemljom sa Božićem i preduzećem „Hana ko", koji su tako nezakonito došli do čak 1,3 milijarde dinara. U drugom slučaju sudski veštak je procenio da 210 hektara ovog preduzeća vredi 130 miliona dinara, iako je procena zemunske Poreske uprave bila čak dve milijarde i 149 miliona. Cela grupa je osumnjičena da je oštetila PIK „Zemun" i državu za 3,5 milijarde dinara.

Нема коментара: