brojač poseta

субота, 27. јун 2009.

SVINJSKI GRIP: Obolelo još jedno dete?!

Dete iz Srbobrana staro četiri godine primljeno je juče na Infektivnu kliniku u Novom Sadu sa simptomima svinjskog gripa, otkrio za Press dr Atila Čengeri, pokrajinski sekretar za zdravstvo

Zaraza... Mnogo posla za lekare i medicinsko osoblje

Svinjski grip nastavlja da se širi Srbijom!

Četvorogodišnje dete iz Srbobrana primljeno je juče na Infektivnu kliniku u Novom Sadu sa simptomima virusa H1N1, rekao nam je dr Atila Čengeri, pokrajinski sekretar za zdravstvo! Lekari sumnjaju da je dete zaraženo novim gripom, ali još se čeka zvanična potvrda sa Instituta „Torlak"!

- Postoji sumnja da je još jedno dete zaraženo virusom novog gripa, ali sačekaćemo da nam stignu detaljne analize. Javite se mom pomoćniku Borisu Kopiloviću. On će vam dati potpunije informacije o svemu - rekao nam je juče Čengeri.

Gužva na „Torlaku"

Kopilović, međutim, nije bio raspoložen da iznosi više detalja, već je samo najavio konferenciju za štampu za danas u 11 sati u Kliničkom centru Vojvodine u Novom Sadu.

Tiodorović: Svi ćemo nositi maske!

Dr Branislav Tiodorović kaže da će svi u Srbiji nositi maske kada epidemija uzme maha!

- Širenje bolesti u Srbiji neće dobiti značajnije razmere u sledeća dva meseca jer virusu ne odgovaraju visoke temperature i niska vlažnost, koje se očekuju. Veliki talas novog gripa očekuje nas krajem jeseni i početkom zime - kaže Tiodorović.

Ni epidemiolog i član Radne grupe Ministarstva zdravlja dr Branislav Tiodorović juče nije mogao da potvrdi da li je na „Torlaku" potvrđen treći slučaj zaraze u Srbiji. On je naglasio da niko ne može sa sigurnošću da predvidi šta će se dešavati narednih sati, a kamoli narednih dana.

- Ovog trenutka nemamo ništa novo. Čekaju se analize sa „Torlaka", ali nisam siguran kada će one biti gotove. Sve dok se ne urade dve-tri analize, ne možemo sa sigurnošću da potvrdimo da je neko oboleo od novog gripa. Inače, na „Torlaku" se svakodnevno ispituje nekoliko uzoraka, laboratorija radi punom parom - kaže Tiodorović.

On je potvrdio da je zdravstveno stanje devojčice Z. A., koja je zaražena virusom novog gripa i od 24. juna se nalazi na infektivnom odeljenju Zdravstvenog centra u Somboru, sada stabilno. Devojčica će, kaže dr Tiodorović, ostati u bolnici dok traje vreme zaraznosti, a to je najmanje sedam dana.

- Devojčicina majka ne pokazuje simptome bolesti, ali to nije ništa neuobičajeno. Vrlo je moguće da neko ko je u blizini obolelog prođe bez uočljivih simptoma ili jasnih kliničkih znakova oboljenja. To se dešava kod svih zaraznih bolesti, a naročito kod gripa - ističe Tiodorović.

Svi koji su bili u kontaktu sa obolelima kod kojih je potvrđeno prisustvo virusa H1N1 nalaze se pod stalnim zdravstvenim nadzorom!

- Epidemiolozi svakodnevno prate njihovo zdravstveno stanje i zasad nema promena, tako da možemo reći da među njima najverovatnije nema novoobolelih. Tu mislim na sve one koji su bili u kontaktu s mladićem koji je smešten na Infektivnu kliniku u Beogradu i s devojčicom koja je u bolnici u Somboru, ali još je rano reći da niko od njih neće oboleti od novog gripa - rekao je Tiodorović.

On podseća da je najvažnije da se svi građani pridržavaju preporuka o merama predostrožnosti.

Roditelji na oprezu

- Jako je važno da roditelji, ukoliko imaju bilo kakve simptome gripa, kijaju ili kašlju, obavezno stave zaštitnu masku da bi zaštitili svoju decu. Svi ćemo nositi maske kada epidemija uzme maha - ističe Tiodorović.

Načelnica Doma zdravlja „Milutin Ivković" na beogradskoj opštini Palilula kaže za Press da otkad je objavljena vest da je virus A (H1N1) registrovan i kod nas, građani stalno zovu telefonom i raspituju se o tegobama po kojima se novi grip prepoznaje. U Domu zdravlja u Obrenovcu zasad nije povećan broj pacijenata koji se obraćaju lekaru.

Atila Čengeri

Pojačana kontrola...Atila Čengeri

- Svakom pacijentu koji dođe sa simptomima gripa uradimo epidemiološku analizu i pitamo ga da li je u skorije vreme putovao u inostranstvo. Zasad takvih slučajeva nema - kaže direktorka DZ Obrenovac Maja Todorović.

Portparol Kliničkog centra Srbije Drago Jovanović rekao je juče za Press da je Institut za infektivne i tropske bolesti u Beogradu u potpunosti spreman za prihvat obolelih od novog gripa.

- Funkcionišemo po istoj proceduri po kojoj funkcionišu sve slične klinike u svetu. Naša infektivna klinika ima 200 postelja i 20 posebnih soba za izolaciju. Postoje i dva ulaza, jedan predviđen za osoblje, a jedan za one koji sumnjaju da imaju virus H1N1. Na ulazu je punkt za pregled i sterilizaciju, a oboleli pacijent se potom smešta na odeljenje za izolaciju - objašnjava Jovanović.

Poslednje vesti:

Još tri slučaja gripa u Srbiji!

Ministar zdravlja Tomica Milosavljević sinoć je potvrdio da su u Srbiji zabeležena još tri slučaja novog gripa.

- Dva pacijenta zaražena su u inostranstvu pre nego što su stigli u Srbiju, dok je jedan inficiran ovde od drugih obolelih - naveo je Milosavljević.

Ministar nije hteo da izloži više detalja i dodao je da će više informacija biti u toku današnjeg dana.

Zaražena još jedna devojčica?!

U Crnoj Gori je juče potvrđen drugi slučaj novog gripa H1N1 kod crnogorskog studenta, koji je 22. juna iz SAD preko Beograda doputovao u Pljevalja, saopštilo je crnogorsko ministarstvo zdravlja. Mladić je smešten na kliniku u Pljevljima. Ali simptome gripa ima i 13-godišnja devojčica iz Beograda, koja je s njim doputovala u Crnu Goru. I ona je zadržana u bolnici. Njeni uzorci su poslati u Institut „Torlak".

Volonteri bez zaštite

Do početka Univerzijade ostalo je još samo dva dana, a dosad niko od 10.000 volontera nije primio vakcinu protiv sezonskog gripa, koja može da smanji broj zaraženih novim virusom! Kako Press saznaje, iako je Radna grupa za pandemiju preporučila da se pored zdravstvenih radnika vakcinišu i volonteri, Ministarstvo zdravlja nije donelo takvu odluku. Direktor sektora volontera „Univerzijada 2009" Damir Štajner rekao je juče za Press da ovakvu preporuku uopšte nisu dobili od Ministarstva zdravlja.

Нема коментара: