brojač poseta

уторак, 23. јун 2009.

Siroti milijarderi


Šeik Mohamed bin Rašid al Maktum, vladar emirata Dubai i ostrva u obliku palme, zbog ekonomske krize izgubio je najviše novca od svih svetskih monarha.

Al Maktum, koji je potrošio preko 60 milijardi dolara na izgradnju glamuroznih veštačkih ostrva u Persijskom zalivu, izgubio je šest milijardi dolara u protekloj godini zbog pada cena nekretnina, pokazuje najnovija računica časopisa "Forbs".

Zbirno, 15 najbogatijih svetskih monarha izgubilo je ukupno 22 milijarde dolara, ili 17 odsto svog imetka, pa sada raspolažu sa 109 milijardi dolara. Evropski vladari su takođe u gubicima. Čak trećinu bogatstva ili 100 miliona dolara izgubila je holandska kraljica Beatriks, ostavši na 200 miliona. Glasine kažu da je bila jedna od žrtava piramide američkog berzanskog prevaranta Bernarda Mejdofa, uhapšenog u decembru jer je svoje klijente ojadio za 65 milijardi dolara. Kraljevska kuća poriče ove tvrdnje.

Na udaru Mejdofa umalo da se nađe i britanski princ Čarls, sin Elizabete II koja je 12. na listi sa 450 miliona dolara pošto je izgubila 200 miliona u 2008. Čarlsu su se, navodno, obratili predstavnici prevaranta, ali je on, srećom, odbio njihovu ponudu. Ni Princ Albert II od Monaka, čiji je bivši zet Filip Žino radio za Mejdofa, nije žrtva ove prevare. On je ipak izgubio 400 miliona dolara zbog pada nekretnina i vrednosti njegovih deonica u kockarskom carstvu Monte Karla, pa je sad sa milijardu dolara imetka deveti na listi.

Skandali su pratili i gubitke Hansa-Adama II, princa od Lihtenštajna, koji je sada šesti na listi sa 3,5 milijardi dolara. Milijardu i po osiromašio je zbog pada vrednosti njegove LGT banke, koja je optužena za izbegavanje poreza jer je navodno pomagala bogatim klijentima da prikrivaju bogatstvo. Njegov sin, direktor banke, suočen je sa sličnim optužbama u Nemačkoj.
Od 15 najbogatijih monarha 12 je siromašnije, dvoje je ostalo na istom, a samo jedan je uvećao imetak.

Najbogatiji među predstavnicima plave krvi ostao je kralj Tajlanda Bumibol Aduliadedž s imovinom procenjenom na 30 milijardi dolara, ali je i on u poslednjih godinu dana lakši za pet milijardi dolara. Jedini koji je uprkos krizi uspeo da zaradi je kralj Maroka Mohamed VI, koji je sa bogatstvom od 2,5 milijardi dolara sedmi na "Forbsovoj" listi. Bogatstvo mu se uvećalo za milijardu dolara zahvaljujući petostrukom skoku cena fosfata, u čemu Maroko drži monopol kao zemlja gde se nalazi dve trećine rudnika fosfata u svetu. Ta finansijska injekcija omogućila je kralju da ubrza izgradnju industrijskog parka u Taner Medu, koji će, kada bude završen 2012, biti među najvećim lukama u Africi.

Pet predstavnika kraljevskih porodica iz Evrope koji su ušli u prvih 20 najbogatijih monarha u svetu na listi časopisa "Forbs" izgubili su u poslednjih godinu dana zbog krize oko tri milijarde dolara.

Princ Albert II od Monaka (51)

Vladar Monaka iz porodice Grimaldi stare 700 godina izgubio je zbog krize 400 miliona dolara i sada ima "samo" milijardu. Kriza je zbrisala deo vrednosti Albertovog imetka u nekretninama i umetninama, kao i u vidu udela u kazinima Monte Karla, ali ga nije omela u ekološkim naporima. Princ je u januaru predvodio dvonedeljnu ekspediciju na Antarktik u nastojanju da skrene pažnju na globalno otopljavanje. U vezi je sa južnoafričkom plivačicom Čarlen Vitstok. Otac je dvoje vanbračne dece.

Princ Hans-Adam II fon Lihtenštajn (64)

Predstavnik porodice stare 900 godina iz alpske kneževine raspolaže sa tri i po milijarde dolara, što je za milijardu i po dolara manje nego godinu dana ranije. Banka njegove porodice LGT našla se prošle godine u centru skandala zbog izbegavanja poreza. Porodica poseduje 20.000 hektara zemlje u Austriji i nekoliko palata.

Princ Karim al Huseini, Aga Kan (72)

Duhovni lider svetske zajednice ismailskih muslimana, druge po veličini šiitske grupacije, britanski je državljanin, a ima i počasno kanadsko državljanstvo. Aga Kan IV ima 800 miliona dolara, a u krizi je osiromašio za 200 miliona. Poznat kao strastveni ljubitelj konja, on ima 900 rasnih grla na farmama u Irskoj i Francuskoj.

Britanska kraljica Elizabeta II (83)

Kraljičino bogatstvo se procenjuje na 450 miliona dolara, a za poslednjih godinu dana istopilo se za 200 miliona dolara, najviše zbog pada vrednosti njenih nekretnina u Engleskoj i Škotskoj. Bakingemska palata, kraljevski dragulji i kraljevska umetnička kolekcija nisu ušli u procenu jer pripadaju državi.

Holandska kraljica Beatriks Vilhemina Armgard (71)

Pad vrednosti nekretnina i obveznica koštao je kraljicu 100 miliona. Njena porodica je izgubila novac u piramidalnoj shemi Bernarda Mejdofa. Priča se da želi da se povuče
i prepusti presto najstarijem sinu Vilemu-Aleksandru.

Princ Čarls

Britanski princ Čarls drugu godinu zaredom je u plusu. I pored recesije, Čarls je ove godine zaradio 18 miliona funti. Prošle godine princ je zabe­ležio povećanje prihoda od
milion funti na 18.727.000 funti. Čarls plaća 40 odsto poreza na prihod.

Нема коментара: