brojač poseta

четвртак, 25. јун 2009.

Seks tabu za mlade Čačane

Prema istraživanju obavljenom među maturantima u Čačku, mladi imaju problema sa intimnim ponašanjem, a donekle i sa potencijom. Veoma su neinformisani kada je reč o seksualnim odnosima

seks

Tinejdžeri u Čačku ne znaju mnogo o seksualnim odnosima, imaju problema i sa intimnim ponašanjem, a donekle i sa potencijom! Ovo su rezultati istraživanja koje je među čačanskim gimnazijalcima pre mesec dana sproveo urolog čačanskog Zdravstvenog centra dr Darije Jevtović.

U anonimnoj anketi u kojoj je učestvovalo 128 maturanata Gimnazije, od kojih su 85 devojčice i 43 dečaci, odgovarajući na 15 pitanja o problemima u seksualnim odnosima srednjoškolci su jasno rekli da su zainteresovani za ovu problematiku, ali nisu baš sigurni kome da se obrate za rešavanje svojih intimnih problema. Najveći broj anketiranih (52 odsto) rekao je da je njihov odnos sa roditeljima odličan, ali i pored toga sa njima ne bi podelili svoje seksualne probleme. Niko nije odgovorio da o tome treba razgovarati sa roditeljima! Radije razgovaraju sa drugovima, a devojčice i sa partnerima.

- Mladi o seksu najviše saznaju od svojih vršnjaka i iz časopisa, a veoma malo od roditelja, preko stručnih tribina i nastave, što nije dobro. U svom desetogodišnjem lekarskom iskustvu primetio sam da se mladi zbog ovih svojih problema veoma malo obraćaju roditeljima i lekarima. I stariji se teško odlučuju da otvoreno kažu: „Doktore, imam problem sa potencijom!". Ljudi su zatvoreni i to je tabu tema... Možda se obraćaju nadrilekarima, vračarama ili ćute o tome. Sve to kasnije dovodi do psihičkih problema i oni postaju neka vrsta neurotičara - kaže dr Jevtović za Press, dodajući da je upravo taj mali broj pacijenata koji su došli u njegovu ordinaciju, kao i razgovor sa njihovim roditeljima, ukazao da mladi imaju problema sa potencijom.

- Najvažnije je prepoznavanje problema na vreme i obraćanje stručnom licu i roditeljima. Neophodno je organizovanje stručnih tribina, a možda i uvođenje predmeta seksualnog vaspitanja u okviru biologije ili nekih drugih predmeta. Prema istraživanju, uticaj obrazovanja na seksualnu informisanost je na nuli. Velika posećenost dve tribine u Domu učenika u Čačku potvrđuje da su mladi zainteresovani za ovu problematiku - kaže dr Jevtović.

Devojčice rezervisanije

Ohrabruje podatak da čak 91 odsto ispitanih gimnazijalaca smatra da treba koristiti prezervativ, ali dr Darije Jevtović napominje da bi rezultati bili verovatno različiti kad bi slično ispitivanje bilo sprovedeno u Tehničkoj ili Mašinskoj školi, gde je više dečaka.

- Devojčice su u proseku mnogo rezervisanije po pitanju seksa od dečaka, racionalnije su, što može biti posledica vaspitanja, straha od trudnoće, ali i psihologije žene, koja prednost daje osećanjima - kaže dr Jevtović.

Najveći broj anketiranih je mišljenja da je optimalno vreme za stupanje u seksualne odnose između 15. i 18. godine. Dečaci uglavnom smatraju da to treba da se dogodi pre 18. godine, a devojke u nešto većem broju su za „malo kasnije". Prema rezultatima ankete, većina (57 odsto) do zvaničnog punoletstva nije imala seksualne odnose, i to 70,6 odsto devojčica i 30 procenata dečaka.

- Danas su mladi telesno razvijeni, ali ne i psihički zreli, pa čak smatram da ni njihovi organi za reprodukciju nisu adekvatno sazreli. Zbog toga treba sačekati sa prvim seksualnim iskustvima - smatra dr Jevtović.

Ovakvo istraživanje prvi put je u rađeno u Čačku, a nalik je istraživanju sprovedenom 2002. godine u zapadnoevropskim srednjim školama, kao i među srednjoškolcima u Beogradu.

- Čačak je mala sredina i još mnogo toga je tabu tema. U odnosu na beogradske srednjoškolce, veća je rezervisanost prema ranom stupanju u seksualne odnose, ali u proseku odgovoru su veoma slični, naročito po pitanju (ne)informisanosti - zaključuje dr Jevtović.

Нема коментара: