brojač poseta

петак, 12. јун 2009.

Proglašena pandemija gripa H1N1

Svetska zdravstvena organizacija proglasila je juče pandemiju novog virusa H1N1, poznatijeg kao svinjski ili meksički grip

Svinjski grip, karantin

Karantin... Zatvorena škola u Nemačkoj

To je prvi put posle 41 godine da SZO proglasi pandemiju nekog virusa. Odluka SZO usledila je pošto je došlo do povećanja broja obolelih u SAD, Evropi, Australiji i Južnoj Americi. U saopštenju koje je SZO poslala svim državama članicama, navodi se da je ta organizacija odlučila da podigne nivo uzbune sa petog na šesti stepen, što znači da je proglašena globalna pandemija gripa. Odluka je doneta posle hitnog sastanka članova SZO i eksperata, koji je bio posvećen borbi protiv virusa meksičkog gripa.

Poslednji slučaj koji je uzburkao javnost je to što je najmanje 30 đaka međunarodne japanske škole u Diseldorfu inficirano je virusom novog gripa, što je najveći broj inficiranih na jednom mestu u Evropi.

- Deci je relativno dobro, a dvoje inficiranih nalazi se u teškom stanju - rekao je šef diseldorfskog Zavoda za zdravstvenu zaštitu Hajko Šnajtler, i upozorio da se mogu očekivati novi slučajevi bolesti među decom.

Kako je došlo do infekcije zasad nije poznato. Zdravstvene vlasti navode da se, najpre, još prošle nedelje razboleo jedan dečak čija se porodica tek vratila s odmora na Malti.

Porodice kod čije dece je potvrđen virus nalaze se u kućom karantinu. Japanska škola u Diseldorfu, koju pohađa oko 500 dece, u međuvremenu je zatvorena, a iz školske uprave najavljuju da neće početi rad najmanje do kraja sledeće nedelje.

Kada je reč o smrtonosnom gripu H1N1, nazvanom još „meksički" i „svinjski" grip, nemački mediji navode da je u Severnoj Rajni-Vestfaliji, najmnogoljudnijoj nemačkoj pokrajini čiji je glavni grad Diseldorf i u kojoj živi više od 18 miliona ljudi, broj inficiranih prešao 40.

Нема коментара: