brojač poseta

уторак, 09. јун 2009.

Prepirka Dinkića i Nikolića u Skupštini


Sednica Skupštine Srbije na kojoj se raspravlja o regionalnom razvoju obeležena je oštrom polemikom ministra ekonomije Mlađana Dinkića i predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Tomislava Nikolića zbog političkih obračuna putem medija.

Dinkić je optužio Nikolića da preko dnevnog lista Pravda, koji je blizak naprednjacima, poziva na njegovo smaknuće.

"Prizivate grob za mene, prizivate moje smaknuće. Ne mogu da verujem da ste spremni dotle da idete. Možete mene da ne cenite, da kažete da sam glup, ali da koristite sredstva javnog informisanja da pozivate na smaknuće bilo kog čoveka u Srbiji “ svaka vam čast", rekao je Dinkić, koji je i lider G17 plus.

Dinkić je rekao da Nikolić plaća novinarima Pravde da napišu kako je ministar ekonomije kriv za sve i svašta što se dešava u Srbiji, pa čak i za vreme.

"Pestanite da prelazite te granice koje ste odavno prešli. To što vaša stranka radi prelazi granice dobrog ukusa", poručio je Dinkić lideru SNS.

Nikolić je na to odgovorio da nije juče ni čitao list Pravdu, na šta su poslanici iz redova G17 plus reagovali smehom.

Lider SNS je kazao da Pravda nije stranački list, već privatni dnevni list koji je privržen naprednjacima.

"Nikome u životu ništa loše nisam poželeo, a vas bih negovao ko malo vode na dlanu samo da ostanete u politici", rekao je Nikolić Dinkiću.

On je objasnio da će mu ostanak Dinkića u politici, i uz predsednika Srbija Borisa Tadića, omogućiti da na sledećim izborima odnese pobedu nad Tadićem.

"Nemojte da mi prebacujete da želim vašu smrt. Ako ste u to ubeđeni, a ne folirate se, onda me to boli kao čoveka. Izvinite molim vas, nikad vam nisam poželeo nikakvo zlo", rekao je Nikolić.

Polemika je počela kada je Nikolić optužio Dinkića da je uništio banke, da raspolaže novcem građana Srbije i da više niko ne sme da objavi kolike su plate funkcionera G17 plus.

"Sve vam je dala Srbija jer ste određenog dana u određeno vreme imali mašinsku pušku u ruci", rekao je Nikolić.

Dinkić je Nikoliću odgovorio da nije pošteno da ga proziva za novac, kada ima sopstveni dnevni list Pravdu.

On je rekao da potpredsednik SNS Aleksandar Vučić vodi glavnog urednika Pravde po Sloveniji da degustiraju vina.

Dnevni list Pravda objavio je juče tekst pod naslovom "Dinkić je zlo, on je glavna meta", u kojem je preneo navodnu izjavu advokata Boža Prelevića, u kojoj on ministra ekonomije naziva najneomiljenijim i najozloglašenijim političarem u Srbiji.


Prepirka Dinkića i Nikolića u Skupštini
Opozicija protiv zakona o regionalnom razvoju

Poslanici Liberalno demokratske partije (LDP), Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije (NS) najavili su danas da neće podržati predloženi zakon o regionalnom razvoju jer, kako su ocenili, neće dovesti do suštinske decentralizacije Srbije.

U načelnoj raspravi o tom zakonskom predlogu u Skupštini Srbije, šef poslaničke grupe LDP Čedomir Jovanović zatražio je povlačenje tog predloga iz skupštinske procedure i ocenio da bi taj zakon trebalo usvojiti istovremeno sa zakonom o vraćanju imovine lokalnim samoupravama i o teritorijalnoj organizaciji Srbije.

Jovanović je naveo da su predložena rešenja u cilju dalje centralizacije vlasti a ne decentralizacije i ocenio da se efikasnost države ne može sprovesti samo kroz statističku regionalizaciju, nego i kroz imovinsku i fiskalnu decentralizaciju.

On je ocenio da se pokrajina ne može izjednačavati sa regionom ili Beograd sa regionima koji su dobili neka "čudna imena".

Šef poslaničke grupe NS Velimir Ilić ocenio je da su predložena rešenja "zamajavanje" građana i da bi vlast više trebalo da se u vreme ekonomske krize posveti rešavanju pitanja nezaposlenosti i pada proizvodnje.

Ilić je rekao da ministar ekonomije Mlađan Dinkić tri godine uvodi regionalni razvoj i upitao zašto su opštine i dalje toliko nerazvijene i zašto u njima raste nezaposlenost.

On je poručio da su svi projekti Dinkića propali i da su bili promašaj, kao što su besplatne akcije, dolazak Fijata u Zastavu i ravnomerni regionalni razvoj.

Dinkić je rekao da Ilić dok je bio ministar za kapitalne investicije nije završio nijedan projekat i da je ostavio dugove koje sadašnja vlada mora da vraća.

On je naveo da prvi put posle 15 godina kragujevačka fabrika Zastava zarađuje na proizvodnji automobila, da će kapacitet proizvodnje automobila biti povećan na 3.000 mesečno, a da je cilj da se do septembra cela proizvodnja finansira od naplate prihoda od automobila.

Poslanik Saveza vojvođanskih Mađara Balint Pastor rekao je da su poslanici te stranke zadovoljni što je končano predloženi zakon stigao u proceduru, ali da se to možda desilo prebrzo.

"Pre stavljanja na dnevni red tog zakona trebalo je doneti neke druge propise i zakone da bi se ovaj zakon mogao primenjivati, pre svega statut Vojvodine i zakon o nadležnostima Vojvodine, kao i zakon o javnoj svojini", rekao je Pastor.

Prema njegovim rečima, predloženi zakon ne donosi "ništa spektakultano i novo Srbiji, pogotovo ne Vojvodini".

Na pitanje Pastora zašto kasni zakon o nadležnostima Vojvodine, Dinkić je rekao da je, prema njegovim saznanjima, tehnički posao završen i da očekuje da će u narednom periodu Vlada Srbije usvojiti predlog tog zakona.

Poslanik DSS Zoran Nikolić ocenio je da predloženi zakon o regionalnom razvoju predstavlja "političku trgovinu unutar vladajuće koalicije".

Nikolić je rekao da su organizacione jedinice koje predviđa zakon protivustavne, a da je to "centralistički zakon".

Poslanik Demohrišćanske stranke Srbije Vladan Batić istakao je da je predloženi zakon o regionalnom razvoju "jeftina demagogija" i da je "licemeran".

Нема коментара: