brojač poseta

уторак, 16. јун 2009.

Piće nije obavezno!

Posetioci Ade Ciganlije koji žele da se opuste i sunčaju na ležaljkama ne moraju ništa da naruče u kafićima na obali Savskog jezera

Većina Beograđana ne zna da na Adi Ciganliji ne mora da naruči i piće u kafiću ukoliko želi da se sunča na ležaljkama. Uprava Ade Ciganlije ističe da je to pravo zagarantovano ugovorom sa zakupcima i da građani mogu da se opuste u ležaljkama iako ne žele da plaćaju paprene cene napitaka u kafićima.

Info tabla i pult

Sugrađanima je od juče i zvanično na raspolaganju info tabla sa podacima o kvalitetu i temperaturi vazduha i indeksom ultraljubičastog zračenja, koju je postavio Gradski zavod za javno zdravlje.

- Redovno pratimo i kvalitet vode za piće, i za sada je na vrhunskom nivou. Na info tabli uskoro će se naći i podaci o temperaturi i kvalitetu vode u Savskom jezeru - najavio je direktor Zavoda Slobodan Trišović .

Takođe, direktorka Turističke organizacije Beograda Jasna Dimitrijević kazala je da će svakog dana od 12 do 18 sati posetioci Ade na novom info pultu moći da dobiju sve neophodne servisne informacije o glavnom gradu.

Vlasnici lokala, međutim, zbog visoke cene zakupa nisu zadovoljni ovom odlukom i tvrde da je naručivanje pića u zamenu za udobnu stolicu "uobičajna praksa".

Sezona kupanja na beogradskom moru počela je pre pet dana, a slobodnog mesta na plaži juče skoro i da nije bilo. Prema ustaljenom rasporedu, sugrađani sa malo dubljim džepom odlučuju se za sunčanje na ljuljaškama i ligenštulima, dok se ostatak građana željnih sunca smešta na užarenom šljunku.

Neobavešteni

Studentkinje Suzana i Sofija kažu da ne znaju da je mesto ispod suncobrana besplatno.

- Prvi put čujem za tako nešto. Da sam znala, sigurno ne bih ležala na šljunku, nego bih se lepo zavalila u neku ležaljku. Ne mogu baš svaki dan sebi da priuštim da popijem piće na plaži, pa sam morala da izaberem jeftiniju varijantu - kaže Sofija.

U velikoj gužvi naišli smo i na sugrađane koji svoje mesto na plaži ne bi menjali za hlad i ljuljašku.

- Često dolazim sa porodicom, pa smo navikli da ležimo na plaži. Nisam znao da ne moram da naručim piće da bih koristio suncobran. Čak i sad kad znam, opet se ne bih premestio - ističe Ognjen Korica.

Uprave kafića sa makiške strane Ade Ciganlije tvrde da građane "niko ne tera da poruče nešto".

Renovirano kupatilo

Prema rečima direktora JP "Ada Ciganlija" Zorana Gajića, ova sezona dočekana je sa proširenim kapacitetima parkinga (1.669 mesta), renoviranim Okruglim kupatilom i najvećom teretanom na otvorenom.

- Uskoro ćemo u rad pustiti i pontonski bazen u kome će se održavati vaterpolo i plivačka takmičenja, a predstoji i izgradnja sportskog centra za osobe sa invaliditetom - kazao je Gajić i dodao da su svi sadržaji potpuno besplatni.

Predsednik Skupštine grada Aleksandar Antić obišao je juče Adu i istakao da će osim infrastrukturnih ulaganja prioritet u radu biti edukacija dece i povećanje stepena bezbednosti svih posetilaca.

- Ne naplaćujemo ni ležaljke ni suncobrane. Takođe, naši gosti slobodno mogu da se sunčaju i da odbiju da naruče piće, niko ih neće isterati. Ne znam zašto je sad frka oko toga ako smo sami postavili sve, ništa od te opreme nije uprave Ade - naglašava menadžer kafića "Pipls" Nikola i dodaje da nije upućen u ugovor o zakupu.

I u drugim lokalima dobili smo slične odgovore.

Poznata praksa

- Naravno da ljude ne isterujemo ako neće ništa da naruče. Međutim, većina naših gostiju zna da je praksa da kada koriste ležaljke na našem delu plaže popiju i koje piće. Uostalom, redovno plaćamo zakup lokala - navodi menadžer "Petice" Novica.

Uprava JP "Ade Ciganlije" ističe da svi ugostiteljski objekti imaju potpisan ugovor o zakupu.

- Oko Ade ima 56 ugostiteljskih objekata i svi su dobili istu površinu koju mogu koristiti kao baštu svog lokala. Ugovorom je eksplicitno naglašeno da svaki posetilac može da koristi ležaljke, pa čak i ako ne koristi usluge kafića ili restorana u kojem sedi, može odmarati i sunčati se na ležaljci - rekao je Milan Ilić, izvršni direktor JP "Ada Ciganlija".

Нема коментара: