brojač poseta

уторак, 02. јун 2009.

Otet sin potpredsednika "Rosnjefta"

Rusko tužilaštvo je danas potvrdilo pisanje domaćih medija da je kidnapovan sin jednog od direktora državnog naftnog giganta "Rosnjefta", 19-godišnji Mihail Stavski.

List "Novaja gazeta" je u ponedeljak objavio da je Stavski mlađi, sin potpredsednika "Rosnjefta" koji nosi isto ime, kidnapovan u aprilu, a da otmičari za njega traže 50 miliona evra otkupnine. Pozivajući se na neimenovani bezbednosni izvor, list je naveo da je mlađi Stavski otet 13. aprila na ulazu u moskovski državni Univerzitet za gas i naftu Gubkin. "Potvrđujemo ovu informaciju", izjavio je Rojtersu portparol Komiteta za istrage pri Kacelariji državnog tužioca Rusije. On je dodao da je policija sačinila dva foto-robota otmičara, ali nije bio spreman da pruži druge detalje. "Rosnjeft" je odbio da komentariše pisanje "Novaje gazete", ali i izjavu predstavnika tužilaštva.
Ovo je kidnapovanje "na najvišem nivou" u Rusiji poslednjih godina, navodi Rojters, podsećajući da je 2002. otet Sergej Kukura, glavni finansijski funkcioner "Lukoila", druge po snazi naftne kompanije u Rusiji. Kukura je pušten posle nekoliko dana zatočeništva, bez mnogo komentara kompanije i policije o otmičarima i njihovim motivima. Zapadni investitori, podseća Rojters, često uz korupciju navode i brugu za bezbednost kao jednu od glavnih prepreka za otvaranje i širenje poslova u Rusiji.

Нема коментара: