brojač poseta

недеља, 28. јун 2009.

Optužnica protiv policajca zbog ubistva mladića

Okružno tužilaštvo u Beogradu podiglo je optužnicu protiv Miljana Raičevića, pripadnika interventne jedinice policije, zbog ubistva Đorđa Zarića (24) u martu ove godine u Novom Beogradu

ubistvo Đorđa Zarića

Zločin... Zarić ubijen na Novom Beogradu

Raičević je optužen zbog ubistva s umišljajem - rekao je Tomo Zorić, portparol Republičkog tužilaštva.

U optužnici je navedeno da je Raičević s umišljajem ispalio smrtonosni hitac u Zarića s razdaljine od pet centimetara, iako situacija nije iziskivala silu.

Đorđe Zarić

Žrtva... Đorđe Zarić

Policijska patrola zaustavila je 19. marta vozilo koje je prošlo na crveno svetlo. Zarić je sedeo na mestu suvozača, a Raičević je, kako se navodi u optužnici, do njega došao s repetiranim službenim pištoljem.

- Policajac je bio uračunljiv, svestan svog dela, a u mladića je pucao s vrlo male udaljenosti, pokazali su nalazi veštaka balističara - navodi se u optužnici.

Neposredno posle ovog incidenta policija je saopštila da je Zarić ubijen nakon policijske potere pošto se opirao hapšenju, nije želeo da izađe iz vozila i otimao se s Raičevićem oko oružja.

Ministar policije Ivica Dačić rekao je da se policija neće mešati u odluke pravosudnih organa i da svako treba da odgovara za svoje postupke. On je izjavio da ne želi da ulazi u to što se u optužnici protiv policajca Raičevića za ubistvo Zarića navode suprotne tvrdnje od onih iznetih u policijskom saopštenju izdatom posle ubistva.

- Kao što smatram da niko ne treba da napada policajca, smatram da svaki policajac treba da postupa u skladu sa svojim ovlašćenjima - rekao je Dačić.

Raičeviću je nedavno produžen pritvor zbog visine zaprećene kazne za krivično delo ubistva, kao i zbog okolnosti pod kojima je delo izvršeno. Policajac i njegovi branioci imaju pravo da u roku od 15 dana po prijemu optužnice ulože prigovore na nju, posle čega će sudsko veće Okružnog suda odlučiti o njenom stupanju na snagu i zakazivanju suđenja.

Нема коментара: