brojač poseta

уторак, 23. јун 2009.

Obama produžio "kažnjavanje" Balkanaca


Američki predsednik Barak Obama odlučio je da produži na još godinu dana zakon koji nalaže primenu pojačanih mera bezbednosti prema određenim licima iz država u regionu Zapadnog Balkana, saopštila je Bela kuća.

Mere se konkretno odnose na blokadu imovine, zabranu ulaska u SAD i zabranu finansiranja i finansijskih transakcija sa osobama koje, po oceni američke administracije, ugrožavaju mir i proces stabilizacije na Zapadnom Balkanu.

Zakonom od 26. juna 2001. godine, tadašnji predsednik SAD Džordž Buš je uveo pojačane mere bezbednosti prema Zapadnom Balkanu usmerene na otklanjanje pretnji koje po nacionalnu bezbednost i spoljnu politku SAD mogu da predstavljaju osobe koje "pomažu, podržavaju ili finansiraju nasilje u Makedoniji i drugim delovima Balkana".

Mere se, takođe, odnose i na lica koja "ometaju sprovođenje ejtonskog sporazuma u Bosni ili sprovođenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN na Kosovu".

Izmenama zakona od 29 juna 2003. godine modifikovane su mere i spisak osoba na koje se one odnose.

"Akcije lica koja prete miru i međunarodnim naporima za stabilizaciju Zapadnog Balkana i dalje predstavljaju pretnju po nacionalnu bezbednosti i spoljnu politku SAD i zbog toga je potrebno da se mere uvedene 2001. godine i kasnijim izmenama zakona nastave da primenjuju i posle juna 2009.godine", navodi se u saopštenju.

Нема коментара: