brojač poseta

понедељак, 01. јун 2009.

NESTAO AVION SA 228 LJUDI!

Putnička letelica „Er Fransa" sa 216 putnika i 12 članova posade nestala je iznad Atlantskog okeana na putu od Rio de Žaneira do Pariza. Sumnja se da je grom udario u avion

Putnički avion „erbas 330-200" kompanije „Er Frans" sa 228 putnika i članova posade, koji je leteo iz Rio de Žaneira za Pariz, nestao je s radarskih ekrana dok je preletao Atlantski okean. Letelica je nestala u 1.30 ujutru (po srednjeevropskom vremenu), na oko 350 kilometara severoistočno od brazilskog grada Natal, u blizini arhipelaga Fernando de Norona. Spekuliše se da je grom udario u avion, nakon čega se on srušio u okean.

Avioni brazilske vojske počeli su odmah potragu, ali još nisu našli nestalu letelicu.

Radar ga izgubio

„Erbas" na letu AF447 poleteo je prekjuče u 19 sati po lokalnom vremenu (22 časa po srednjeevropskom) iz brazilskog Rio de Žaneira prema pariskom aerodromu „Šarl de Gol", gde je trebalo da stigne juče u 11.10 časova (9.10 časova po srednjeevropskom). Prema informacijama iz Brazila, poletanje i početak leta, koji je trebalo da traje 11 sati, protekli su bez ikakvih problema.

Ne kriju suze... Porodice putnika „Er Fransovog" aviona čekale svoje najmilije na aerodromu „Šarl de Gol"

Međutim, oko četiri sata nakon poletanja posada je obavestila kontrolu letenja u Brazilu da prolazi kroz veliku turbulenciju. To je bilo oko 1.30 sati po srednjeevropskom vremenu, nakon čega više nije bilo radio-komunikacije sa avionom. U trenutku kad je „erbas" nestao s radara nisu zabeleženi nikakvi radio-kontakti pilota i kontrole leta koji bi upućivali na veće probleme.

„Erbas A330-200" jedan od najsigurnijih

Avion tipa „erbas A330-200" smatra se jednom od najsigurnijih putničkih letelica. Nesreće na tom avionu dugog leta vrlo su retke.

U svetu leti više od 1.000 „erbasova A330-200". Dužina tog aviona je 58,8 metara, visina 17,4 metra, s prečnikom trupa od 5,64 metra. Letelica ima raspon krila 60,3 metra, a razmak točkova 22,2 metra.

Čim je avion nestao s radara, brazilska vojska dala se u potragu za njim, ali bez uspeha.

Neimenovani izvor iz brazilskih vazduhoplovnih vlasti rekao je da je avion nestao u području slabo pokrivenom radarima.

- Poslednji kontakt sa avionom bio je u 2.14 časova. Tada je poslada automatska poruka da se u avionu dogodio kratak spoj - rekao izvor iz Brazila.

Marokanske aerodromske vlasti potvrdile su da „erbas" nije kontaktirao s marokanskim kontrolnim toranjem, niti je ušao u vazdušni prostor Kanarskih ostrva.

Na aerodromu „Šarl de Gol" u Parizu uspostavljen je krizni štab za prikupljanje informacija o nestaloj letelici. Ljudi koji su na pariski aerodrom došli da dočekaju putnike iz Brazila premešteni su u posebnu prostoriju.

Portparol „Er Fransa" Brižit Baran potvrdila je da avion nije sleteo u planirano vreme na aerodrom „Šarl de Gol".

Očekuju najgore

- U avionu su se nalazili 216 putnika i 12 članova posade. Među njima su bili 126 muškaraca, 82 žene, sedmoro dece i jedna beba. „Er Frans" sa žaljenjem saopštava da nema vesti o letu AF447 iz Rio de Žaneira za Pariz - navela je Baranova.

Direktor za komunikacije francuske aviokompanije Fransoa Brus izjavio je da je najverovatnije grom udario u avion.

- Letelica je verovatno ušla u zonu oluja sa snažnim turbulencijama koje su izazvale poremećaj u funkcionisanju - naveo je Brus.

U šoku... Obezbeđenje aerodroma u Rio de Žaneiru jedva je smirilo prijatelje i porodice putnika „erbasa"

Francuski ministar za ekologiju Žan-Luj Barlo rekao je za medije da je pesimista kad je reč o nestalom avionu.

- Možemo očekivati najgore - izjavio je Barlo.

Predsednik Francuske Nikola Sarkozi informisan je o nestanku „erbasa". On je zatražio da se učini sve kako bi avion bio pronađen, kao i da se rasvetle okolnosti pod kojima je nestao.

U avionu su bili 60 francuskih državljana i pet Italijana, ali još nije izvesno koje nacionalnosti su ostali putnici.

Нема коментара: