brojač poseta

четвртак, 11. јун 2009.

Narkomani beže iz Crne Reke!

Centar u kome se leče najteži narkomanski zavisnici posle afere o prebijanju štićenika već napustilo 35 mladića, jedan od njih umro je pre nekoliko dana od prekomerne doze

Jerej Dejan Jakovljević

Preuzeo brigu nad „Crnom rekom"... Jerej Dejan Jakovljević

Rehabilitacioni centar „Crna Reka", u kojem se leče najteži narkomanski zavisnici, za samo nekoliko prethodnih nedelja napustilo je 35 štićenika! Novi starešina Centra, jerej Dejan Jakovljević, kaže za Press da su zbog neviđene hajke koja se protiv njih vodi u poslednje vreme još četiri štićenika najavila odlazak, a dvojica su pobegla!

Otac Jakovljević upozorava da je jedan od begunaca i Veljko Vasić iz Jagodine, koji je pre nekoliko dana umro od prekomerne doze „prljave" droge!

Smrt na ulici

- Mladiće koji napuštaju „Crnu Reku" na ulici čekaju samo narko-dileri i droga. Znam da će, nažalost, mnogi od njih proći isto kao i ovaj nesrećni mladić iz Jagodine. On je prva žrtva neviđene hajke koja se vodi protiv našeg centra. Daj bože da bude i poslednja, ali strahujem da neće biti tako... - ističe otac Jakovljević.

Peranović: Biće još tragedija!

Smenjeni starešina Centra „Crna Reka", protojerej Branislav Peranović, rekao je juče za Press da je za smrt Veljka Vasića iz Jagodine i nesreću njegove porodice kriva, pre svega, neviđena hajka usmerena prema kampu.

- Siguran sam da će biti još sličnih tragedija. „Crna Reka" je u pojedinim medijima prikazana u najcrnjem svetlu, jer je tako nekome odgovaralo. Pet godina pre toga javno sam govorio da smo mi primorani da ponekad primenimo silu, ali niko nije reagovao - kaže Peranović.

On objašnjava da je, otkako je u javnosti obelodanjeno da su štićenici u Centru za prekršaje kažnjavani batinama, sada jedino sredstvo za odvraćanje narkomana da odu iz kampa razgovor, ali on ne daje nikakve rezultate!

- Ako bismo sada na silu pokušali da zadržimo naše štićenike, odmah bi nas prijavili. Javila su mi se, u međuvremenu, još četvorica sa željom da odu. Naše odeljenje u Crnoj Reci napustila su 22 mladića, a ostali su otišli iz druga tri odeljenja, koja rade u okviru našeg centra - u Cikotama, Dvorskoj i na Ceru. Sada u sva četiri centra imamo oko 140 štićenika, a pred Vaskrs ih je bilo 180. Ovde u Crnoj Reci je prijemno odeljenje i tu su narkomani koji su tek na početku lečenja i koje posle upućujemo u druge centre. Oni sada odlaze, a mi nismo imali dovoljno vremena da bar probamo da im pomognemo. Po izlasku odavde oni predstavljaju lak plen za narko-dilere - priča otac Jakovljević.

On kaže da svi oni koji su napadali centar „Crna Reka" i načine na koji su tamo postupali prema štićenicima zaboravljaju da su kod njih dolazili narkomanski zavisnici od kojih su već svi digli ruke i koje niko drugi nije hteo da primi.

- Primali smo narkomane koje su pre toga bukvalno svi odbacili! Dolazili su nam i oni koje su zbog prekršaja koje su tamo pravili drugi centri proterali i zabranili im da se ikada vrate kod njih. Otvarali smo im vrata bez ikakve prethodne provere i priprema. Mladić koji se vidi na snimku, koji se pojavio u javnosti i koji je izazvao sve ove probleme, ostao je kod nas posle tih batina još sedam meseci. Sto puta nam je zahvaljivao što ga tada nismo oterali iz centra i što smo mu dali drugu šansu - kaže Jakovljević.

Država kriva

On upozorava da naša država nije zainteresovana da reši problem narkomanije, jer da jeste, mogla bi da protera narko-dilere iz srpskih gradova za desetak dana.

- Narkomanija je veliko zlo i državni organi bi morali da se ozbiljnije pozabave time. Treba nam nova „Sablja", ali ovog puta usmerena prema narko-dilerima koji nam ubijaju decu. Naša policija uhapsi nekoliko njih, zapleni kilogram droge, sve se to slika i - nikom ništa. Droge i dalje ima na svakom koraku. Moji štićenici kažu da su zatvori prepuni droge, a svi znamo ko čuva te ustanove. Najviše se plašim da bi sada, kada je celokupan sistem u našem centru prilično popustio, droga mogla stići i među naše štićenike, a to nikako ne bi valjalo. Neki sada, kada više nema fizičkog kažnjavanja, misle da mogu da rade šta hoće - upozorava otac Jakovljević.

Uhapšen Peranovićev pomoćnik!

Kako Press nezvanično saznaje, pomoćniku Branislava Peranovića Nemanji Radosavljeviću prekjuče je određen pritvor do 30 dana pod optužbom za silovanje. On je pritvoren, kako je navedeno, da ne bi uticao na svedoke. Protiv Radosavljevića i Peranovića policija je već podnela krivične prijave zbog sumnje da su batinali štićenike i počinili krivična dela prebijanja i mučenja u Centru „Crna Reka".

Visoki funkcioner MUP-a koji nije hteo da mu pominjemo ime rekao je juče za Press da je „tačno sve što kaže otac Jakovljević, ali nijedna zemlja nije dobila rat protiv droge, pa nećemo ni mi".

Jelena Dragićević, čiji se sin već osam meseci nalazi na lečenju u Crnoj Reci, kaže za Press da je hajka protiv centra dovela do toga da Veljko Vasić iz Jagodine umre.

- Taj dečko je bio u sobi sa mojim sinom, strašno me je potresla njegova smrt - kaže Dragićevićeva.

Udruženje građana za borbu protiv narkomanije iz Novog Sada pokrenulo je potpisivanje peticije pod nazivom „Stop narkomaniji", koju je već potpisalo nekoliko hiljada građana. Peticija će biti upućena na nekoliko adresa - Sinodu SPC, Ministarstvu zdravlja, Ministarstvu policije, Ministarstvu pravde i Skupštini Srbije.

Нема коментара: