brojač poseta

среда, 24. јун 2009.

Najskuplje: Evrodizel 100 dinara!

Plaćamo litar evrodizela 23 dinara više od Bosanaca, deru nas i država i naftaši! Pumpe bi mogle da smanje cenu, ali neće

benzin, gorivo

Neslavni rekorderi... Skupo gorivo izazvaće talas poskupljenja

S cenom od oko 100 dinara za litar Srbija će od petka biti država s najskupljim evrodizelom na Balkanu! Posle najnovijeg poskupljenja goriva srpski vozači će ga plaćati skuplje od slovenačkih, gde je evrodizel 1,3 dinara jeftiniji, a od vozača u BiH plaćaće više čak 23 dinara po litru!

Evrodizel je jedini derivat čiji je uvoz slobodan, a naftaši kažu da na litru ovog goriva zarađuju od 10 do čak 17 dinara! Direktor razvoja u kompaniji „Avija petrobart" Boža Stanišić kaže za Press da cena evrodizela može biti manja, ali da uredba o cenama derivata nafte dozvoljava naftašima da drže ovako visoke cene.

- Pumpe bi mogle da smanje cenu i da imaju zaradu na ovom derivatu, ali se svi vode logikom da zarade najviše što mogu. S druge strane, na benzinu i običnom dizelu zarađuje se manje od pet dinara po litru. Pošto je cena nafte ranije naglo padala, pa skakala, sada svi pokušavaju da ispeglaju gubitke koje su ranije imali, i to preko evrodizela. Kada bi uvoz bio slobodan, pumpe bi imale veću zaradu na drugim derivatima, pa bi sigurno i cena evrodizela bila manja - objašnjava Stanišić.

S njim se slaže i član Izvršnog odbora AD „Nafta" Nebojša Atanacković, koji dodaje da bi nova uredba o cenama naftnih derivata mogla da smanji cene evrodizela u Srbiji.

- Derivati su mnogo jeftiniji kada se uvoze nego kada se prerađuju u NIS-u. A zbog uredbe svi moramo da prerađujemo u NIS-u. Nova uredba bi to trebalo da reši, pa se pominje mogućnost da cena evrodizela padne. Trenutna zarada na evrodizelu je oko 10 dinara i ima prostora da se malo smanji profit zarad potrošača. Ako bi bar jedna velika kompanija krenula da obara cene, sve ostale bi morale da je prate - smatra Atanacković.

Međutim, pet najvećih kompanija na našem tržištu zasad ne želi da smanji cenu evrodizela! U NIS-u tvrde da je „pogrešno mišljenje" da naftne kompanije definišu cene goriva.

- Opšte smanjenje cena evrodizela moguće je u slučaju da dođe do promena u formuli koja definiše cene derivata. Ukoliko temelj formule bude sadržao cenu gotovih naftnih derivata na evropskom tržištu, tada će se cene različitih vrsta goriva na pumpama kretati u različitim pravcima - kažu u NIS-u, i objašnjavaju da bi, osim promene formule, cenu evrodizela spustila veća proizvodnja ovog derivata u rafinerijama NIS-a.

s

Ostale naftne kompanije, „Lukoil", „Helenik petroleum" i „OMV", izbegle su direktan odgovor na pitanje da li su spremne da se odreknu dela velike zarade na evrodizelu. Jedino direktor „Intermola" (deo mađarskog „Mola") Zoltan Majkl Takač kaže da se ova kompanija samo vodi pravilima koje je srpska vlada propisala u našoj zemlji.

- U slučaju Srbije, Vlada reguliše cene, stoga „Mol" prati pravila Vlade i konkurentnosti na ovom tržištu - izjavio je on, i dodao da je umesto nižih cena ova kompanija donela u Srbiju nova, kvalitetnija goriva, koja se prodaju po istoj ceni kao i lošiji derivati.

Нема коментара: