brojač poseta

петак, 12. јун 2009.

Muke zbog rakije

Kladovski voćar i proizvođač rakija Miljurko Vučinić tvrdi da će novi zakon o vinu i rakiji ugroziti opstanak 2.200 proizvođača pića

Miljurko Vučinić, proizvođač rakije

Zabrinut... Miljurko Vučinić moraće da zaposli tehnologa

Miljurko Vučinić, poznati kladovski voćar i proizvođač rakija, tvrdi da će novi zakon o vinu i rakiji onemogućiti rad većini od 2.200 prijavljenih proizvođača alkoholnih pića u Srbiji. Vučinić neprihvatljivom smatra, pre svega, odredbu po kojoj proizvođači, pa i oni manji, moraju imati stalno zaposlenog tehnologa sa najmanje dve godine radnog iskustva.

- Moja supruga Vukica i ja rakiju ne pečemo 12 meseci. Godišnje proizvodimo 1.000 litara pića i meni tehnolog treba najviše 15 dana. Sa celokupnom bruto proizvodnjom od desetak hiljada evra godišnje ne bih mogao da plaćam tehnologa više od 200 evra mesečno - kaže Vučinić.

On se pita ko mu garantuje da će uz takvo stručno lice imati i bolji kvalitet ekskluzivnih pića koje već godinama proizvodi.

- Zar ne živimo u zemlji Srbiji, gde se diplome dobijaju olako i preko noći?! Da li mi, uopšte, imamo 2.200 tehnologa? Pa proizvođač „ zozovače" imao je tehnologe, a potrovao je tolike ljude. Za mene su merodavni sertifikat i konačni sud koji o kvalitetu pića dobijam od Preduzeća za kontrolu kvaliteta i kvantiteta robe „Jugoinspekt" u Beogradu. Mentore imam i među poznatim profesorima sa Instituta za voćarstvo i Poljoprivrednog fakulteta po čijim recepturama radim - navodi Vučinić.

Jabuka, rekord
Gaji jabuke za Ginisa

U voćnjaku na nadmorskoj visini od 160 metara Miljurko Vučinić je u leto 2001. godine ubrao džinovsku jabuku sorte „muci" od 680 grama i konkurisao za Ginisov rekord.

- Do tada je za najveću domaću ubranu jabuku važila ona iz Grocke od 510 grama. Po proizvodnji voća na malim parcelama bio sam jugoslovenski rekorder. I danas u voćnjaku na 20 ari proizvodim dva vagona najkvalitetnijih jabuka u kladovskom kraju - kaže Vučinić.

Vučinići su ogorčeni što je najnoviji zakon u Skupštini Srbije usvojen bez prethodne javne rasprave.

- Neko je svesno hteo da uništi male i srednje proizvođače vina i rakije, da bismo bili prinuđeni da prodajemo samo voće, i to budzašto, domaćim tajkunima. Onda će dvoje-troje domaćih moćnika pića prodavati celoj Srbiji i Evropi - kaže kladovski voćar.

Na imanju u Osojni kraj Kladova Vučinić je pre dvadesetak godina na hektaru zemljišta počeo da gaji odabrane sorte voća: šljivu „stenlej", jabuku „muci", a odskora i krušku „karamanku". Za preradu voća u prirodnu rakiju po jedinstvenoj tehnologiji izgradio je kompletnu infrastrukturu, nabavio najbolje kazane na plin i opremio tri posebna odeljenja za previranje, pečenje i skladištenje rakije. Proizvodi brendirane rakije „đerdapski oganj", „đerdapski kalvados" i „đerdapski biser", koje su registrovane u Ministarstvu za poljoprivredu kao ekskluzivna pića.

On kaže da je Zakon o vinu i rakiji usklađen sa standardima Evropske unije i da kao takav nije sporan.

- Donet je da bi se uvelo više reda u proizvodnji i prometu alkoholnih pića i oterale „divlje kazandžije". Nauku priznajem i slažem se sa tim da se na tržištu mogu naći jedino alkoholna pića vrhunskog kvaliteta, bez otrovnih materija u njima. Ali, uslove koje Ministarstvo poljoprivrede sada propisuje ja sam imao još pre 15 godina i prečicom sam ušao u Evropsku uniju - tvrdi Vučinić.

Нема коментара: