brojač poseta

уторак, 16. јун 2009.

Medvedev stiže u Srbiju krajem godine

Ruski predsednik bi u zvaničnu posetu trebalo da dođe pre Nove godine. Vladimir Putin zaobilazio Beograd nezadovoljan učešćem ruskih preduzeća u privatizaciji naših firmi

Tadić i Medvedev

Novi početak... Tadić i Medvedev prilikom potpisivanja gasnog sporazuma u decembru u Moskvi

Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev doći će u zvaničnu posetu Srbiji do kraja ove godine, saznaje Press u diplomatskim krugovima. Njegov dolazak trebalo bi da bude jedan od najznačajnijih diplomatskih događaja za našu zemlju u poslednjoj deceniji.

Sagovornik Pressa iz Vlade Srbije kaže da je predsednik Boris Tadić pozvao Medvedeva još prošlog decembra prilikom potpisivanja naftno-gasnog aranžmana.

Putin počasni građanin Loznice

Predstavnicima ruske ambasade danas će na svečanoj akademiji povodom Dana grada Loznice biti uručena odluka kojom je premijer Rusije Vladimir Putin proglašen za počasnog građanina. Putin je ovo priznanje dobio još 2007. godine odlukom Skupštine Loznice. Odluka je doneta većinom glasova, a kako je obrazloženo, predstavlja izraz najdublje zahvalnosti Lozničana za Putinov lični i doprinos Rusije poštovanju međunarodnog prava i očuvanja celovitosti Srbije.

Dačić: Zvao sam ga!

- Prvobitno je bilo planirano da poseta bude realizovana početkom jeseni. Međutim, ruska strana je negde u vreme dolaska Džozefa Bajdena pokušala da preko neformalnih diplomatskih kanala celu stvar prolongira za šest meseci, odnosno za proleće 2010. Ali pošto je ta poseta izuzetno važna za našu državu, mi smo poveli neku vrstu političko-diplomatske ofanzive kako bismo celu stvar ubrzali. Trenutno je veoma izgledno da nam Medvedev dođe krajem godine. Tako će Srbija u vrlo kratkom roku ugostiti francuskog predsednika Sarkozija i ruskog predsednika Medvedeva - objašnjava izvor Pressa.

Naš sagovornik kaže da zvaničan pismeni poziv Medvedevu još nije upućen, ali da će to biti urađeno čim se od ruske strane dobije formalna potvrda o dolasku.

- Srbija zvanično ima dobre odnose sa Rusijom, ali su ti odnosi u jednom trenutku bili zahladneli. Tako je bivši ruski predsednik, a sadašnji premijer Vladimir Putin, zaobišao Srbiju kada je u junu 2007. dolazio u Zagreb, pa se Tadić s njim sreo u glavnom gradu Hrvatske. Putin je bio nezadovoljan tretmanom ruskih firmi u srpskim privatizacijama i to je otvoreno rekao našim vlastima. Zbog toga je vrlo važno da Medvedev što pre dođe u Beograd i da odnosi dve zemlje dobiju na intenzitetu i sadržajnosti - kaže naš sagovornik.

Zamenik premijera Ivica Dačić potvrdio je Pressu da se sa Medvedevim sreo početkom juna na Svetskom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, ali da mu nije odneo zvaničan poziv, kako se spekuliše.

- Tada sam gospodina Medvedeva podsetio na poziv predsednika Tadića da poseti Srbiju. Iz razgovora sam stekao utisak da će predsednik Rusije poraditi na tome da se poseta ubrza, ali nije u redu da licitiramo datumima. Njegov dolazak je od izuzetnog značaja za našu zemlju - kazao je Dačić.

Bio u Srbiji u februaru prošle godine

Dmitrij Medvedev je u poseti Srbiji bio krajem februara 2008, kada se sreo sa predsednikom Tadićem i tadašnjim premijerom Koštunicom, i kada je potpisan Sporazum o izgradnji gasovoda kroz našu zemlju. Medvedev je u Srbiju došao samo sedam dana pred izbore na kojima je ubedljivo trijumfovao i nasledio Vladimira Putina na predsedničkoj funkciji.

Tokom te posete čitav Beograd je bio u kolapsu, bile su preduzete najopsežnije mere obezbeđenja, a tadašnjeg ruskog vicepremijera čuvali su pripadnici Specijalnih antiterorističkih jedinica (SAJ), baš kao i nedavno potpredsednika SAD Džozefa Bajdena. Inače, poslednji ruski predsednik koji je posetio Srbiju bio je Vladimir Putin, koji je u junu 2001. razgovarao sa tadašnjim predsednikom SRJ Vojislavom Koštunicom i premijerom Srbije Zoranom Đinđićem.

U Predsedništvu Srbije kratko nam je rečeno da je predsednik Tadić više puta pozivao ruskog predsednika, ali nismo uspeli da dobijemo bilo kakvu informaciju o reakciji ruske strane.

Ambasada: U planu je!

U ambasadi Rusije Pressu je potvrđeno da je poseta u planu, ali ne i njen datum.

- Jeste u planu, ali zaista nemamo termin, niti rokove. Najrealnije da ćemo nešto konkretnije, a možda i zvanično moći da vam kažemo posle sezone godišnjih odmora. Mi se nadamo da će poseta biti ostvarena u što skorijem periodu - kazala nam je Julija Ašena, ataše za štampu u ambasadi Ruske Federacije.

Nenad Popović, funkcioner DSS-a koji je u toj stranci zadužen za odnose sa Rusijom, kaže da bi dolazak ruskog predsednika bio od izuzetnog značaja za srpsku diplomatiju, ekonomiju i politiku.

- Imajući u vidu značaj naših ekonomskih odnosa sa Rusijom, i mogućnost da se oni prošire, kao i na doslednu podršku u vezi sa Kosovom i Metohijom, takva poseta bi bila izuzetno značajna za Srbiju. Rusija je jedna od najmoćnijih zemalja sveta. Ova vlast mora da radi više na jačanju veza sa Rusijom, jer od toga naši građani mogu da imaju samo koristi - kaže Popović.

Нема коментара: