brojač poseta

четвртак, 25. јун 2009.

Kusturica i Kremanci pred pomirenjem oko Parka prirode

Režiser Emir Kusturica i predstavnici četiri sela Kremna, Bioska, Stapari i Vrutci na putu su da zakopaju ratne sekire i da se dogovore oko spornih pitanja u vezi sa Parkom prirode „Mokra Gora"

Kremna, Mokra Gora

Tačka saplitanja... Park prirode „Mokra Gora"

Emir Kusturica ponudio je Kremancima da im napravi puteve i da nastave zajedničku saradnju na drugim projektima. Predstavnici četiri sela Kremna, Bioska, Stapari i Vrutci ostali uzdržani dok se meštani o tome ne izjasne na zboru.

Na inicijativu gradonačelnika Užica Jovana Markovića i predsednika Skupštine grada Radiše Marjanovića preksinoć je u selu Bioska održan sastanak zatvoren za javnost na kome su prisustvovali direktor Parka prirode „Šargan - Mokra Gora" Emir Kusturica, predstavnici sela Kremna, Bioska, Vrutci i Stapari, čija je privatna imovina ušla u sastav Parka prirode i predstavnici Odbora koji je formiran nakon donošenja Uredbe Vlade Srbije o pripajanju četiri sela Parku prirode.

fakti

n Vlada je 2005. godine osnovala preduzeće „Mokra Gora d. o. o", za direktora imenovala Emira Kusturicu i prirodnim dobrom proglasila 4.000 hektara

n Prošle godine, Vlada Mirka Cvetkovića donela je uredbu kojom se Park prirode proširuje na 11.000 hektara. Novo proširenje je za 6.388 hektara, od čega je više od 6.000 hektara u vlasništvu meštana četiri sela

n U septembru 2008. meštani ovih sela su se pobunili i na zboru vređali Kusturicu

n Ove godine meštani su sakupili više od 5.000 potpisa i predali zahtev Ustavnom sudu da donese odluku o ustavnosti Uredbe Vlade Srbije.

- Ja sam inicirao sastanak pomirenja, na kome smo napravili zajednički dogovor oko dalje saradnje i kako da se postavimo oko daljeg rešavanja Uredbe Vlade Srbije o proširenju Parka prirode „Mokra Gora". Sastanak je bio neophodan jer ove dve strane nisu imale nikakvu komunikaciju posle protesta, gde je bilo dosta uvredljivih reči. Na sastanku sam shvatio da i Emir Kusturica i meštani imaju želju da razvijaju ovo područje, da se zajedno ulaže u infrastrukturu, vodovod i kanalizaciju i da zaštite prirodu. Dogovoreno je da više nema uvreda. Takođe, dogovoreno je da meštani imaju svoje predstavnike u Skupštini i Upravnom odboru preduzeća Parka prirode, kao i u nadzoru preduzeća - rekao je Marković.

Direktor Parka prirode Emir Kusturica izjavio je da je sastanak protekao u prijateljskoj atmosferi.

- Manje-više je dogovoreno da zajedničke nastavimo da radimo na započetim projektima - rekao je Kusturica.

Jedan od meštana četiri sela potvrdio da je sastanak protekao u pomirljivom tonu.

- Nisu donete nikakve odluke dok Odbor od gradonačelnika Užica ne dobije inicijativu o pomirenju u pisanoj formi, o kojoj će se najverovatnije na zboru izjasniti meštani. Kusturica je ponudio da svojim mašinama napravi Kremancima puteve, opremi svlačionice, a Bioštanima da će završiti pobusenje lokalnog stadiona - rekao je naš sagovornik.

Нема коментара: