brojač poseta

четвртак, 11. јун 2009.

Kupači okupirali Adu!

I pored apela nadležnih da ne ulaze u vodu nekoliko stotina Beograđana rashlađivalo se juče u Savskom jezeru. Sezona bi trebalo da počne u subotu, spasioci već na oprezu

Sezona kupanja na Adi Ciganliji zvanično bi trebalo da počne u subotu ukoliko voda u Savskom jezeru dostigne 22 stepena Celzijusa.

Pedaline po staroj ceni

Cene iznajmljivanja pedalina je nepromenjena u odnosu na prošlu godinu. Za sat vremena na pedalini treba izdvojiti 500, a za akvabajk 400 dinara. Sa upravom Ade potpisan ugovor imaju i svi ugostiteljski objekti.

- Oko Ade ima 56 ugostiteljskih objekata i svi su dobili istu površinu koju mogu koristiti kao baštu svog lokala. Ugovorom je eksplicitno naglašeno da svaki posetilac može da koristi ležaljke, pa čak i ako ne koristi usluge kafića ili restorana u kojem sedi može odmarati i sunčati na ležaljci - rekao je Milan Ilić, izvršni direktor JP "Ada Ciganlija".

Iz uprave Ade apeluju na građane da se ne kupaju, mada je nekoliko stotina Beograđa juče spas od vrućina potražilo baš na ovom mestu. Iako sezona nije počela 31 spasilac juče je budnim okom motrio na nesavesne plivače, dok će ih u jeku sezone biti 50 u jednoj smeni.

Temperatura vazduha juče je dostigla 32 stepena što je izmamilo Beograđane da rashlađenje potraže kraj vode.

Kao u špicu sezone

Pored svih apela koji su upućeni proteklih dana putem medija, posetilaca je bilo skoro kao u špicu sezone. Najviše je bilo školaraca koji sa društvom još u ranim prepodnevnim satima već bili na plaži.

- Jedva sam dočekala lepo vreme da dođem... Voda je fenomenalna, čista i topla. Ko može da dočeka subotu i zvanično otvaranje - rekla nam je Jelena, tek svršeni maturant XIII gimnazije.

Njen drugar je dodao da oni svako leto provode na beogradskom moru i da nema bojazan od kupanja pošto su sapsioci već na svojim mestima.

Izvršni direktor JP "Ada Ciganlija" Milan Ilić poručio je Beograđanima da iako je kupalište obezbeđeno to ne znači da sugrađane pozivaju na kupanje.

Fakti:

- Na Adi Ciganliji ima preko 50 različitih sportskih terena na otvorenom, među kojima je i golf teren kao i žičara za skijanje na vodi

- U dane letnje sezone dnevno se ovde kupa ili na drugi način rekreira oko 200.000 posetilaca

- Ukupna površina Ade Ciganlije, sa Adom Međicom i akvatorijumom, iznosi 800 hektara

- Ne možemo da zabranimo nikome da se kupa ukoliko to želi, ali svi oni koji to budu činili, idu na sopstveni rizik i odgovornost - kazao je Ilić i poručio stanovnicima prestonice da dok čekaju početak sezone kupanja iskoriste veliki broj sportskih i zabavnih sadržaja - sportska igrališta, dečja igrališta, veštačku stenu, avantura park, novootvoreni trim park, brojne kafiće.

Očišćeno dno

U upravi JP " Ada Ciganlija" naglasili su da je plaža spremna da dočeka posetioce. Gradski zavod za javno zdravlje izvršio je kontrolu vode i posle analiza utvrdio da je visokog kvaliteta i bezbedna za kupanje. Novi pesak je nasut, dok je specijalni brod- kosačica očistio dno jezera od trava.

Plaža će raditi od 10 do 19 časova svakog dana, a na "moru Beograda" biće angažovani spasioci, Hitna pomoć i službe održavanja. Ove godine spasilačke ekipe će dežurati i u noćnim satima, patroliraće sa skutera, pošto nadzor sa kula nije moguć po mraku, ističu u upravi Ade Ciganlije.

Нема коментара: