brojač poseta

среда, 24. јун 2009.

Ko će na robiju?!

Tužilac i sudija koji su prošle nedelje pustili na slobodu opasnog trgovca oružjem Iva Đukanovića moraju da odgovaraju!

Ni tri dana pošto je otkriveno da je „bombaš„ Ivo Đukanović nezakonito pušten iz pritvora, nemamo odgovor ko je za to kriv. Nadležni tužilac Obrad Protić brani se da je sud mogao da odredi pritvor i bez predloga tužilaštva, dok sudija Branka Perišić tvrdi da Đukanović nije opasan jer nikada ranije nije osuđivan!?! Podsetimo, kod Đukanovića, muža savetnice Bojana Pajtića, nađena je ogromna količina oružja i eksploziva. On je ponovo uhapšen prekjuče, tek posle žestokog pritiska javnosti.

Jasno je, međutim, da za puštanje Đukanovića neko mora da odgovara, jer ovo nije prvi put da srpsko pravosuđe oslobađa opasne ljude. Stručnjaci i analitičari upozoravaju da se slučaj Đukanovića i njegove terorističke opreme mora detaljno istražiti, pogotovo imajući u vidu slične događaje iz prošlosti, kada su zbog slobodnih tumačenja zakona sudija i tužilaca iz zatvora puštani Dejan Milenković Bagzi, Dušan Spasojević Šiptar, Mile Luković Kum i Milorad Ulemek Legija.

Politički pritisak

Nekadašnji šef beogradske policije Marko Nicović upozorava da se mora pronaći odgovor na pitanje zašto je opasan kriminalac pušten na slobodu.

Pajtićeva savetnica podnela ostavku

Tatjana Đukanović, supruga uhapšenog Iva Đukanovića, inače savetnica za međunarodnu saradnju predsednika IV Vojvodine Bojana Pajtića, podnela je juče ostavku na ovu funkciju.

- Ostavku podnosim kako bih zaštitila porodicu i kolege od daljih zluradih podmetanja. Mom suprugu je presuđeno bez porote i suda. Naša deca su zastrašena i izložena porugama. Moj privatni život se potpuno neopravdano izjednačava sa mojom profesionalnom ulogom i obavezama. Time se zlonamerno ugrožavaju ugled i dostojanstvo institucije u kojoj radim - navela je Đukanovićeva.

- Oružje i eksploziv koji su kod njega pronađeni oprema su za profesionalnog ubicu. Svejedno je da li je on to čuvao za sebe ili nameravao nekome da proda. Pištolje olovke koriste atentatori, plaćene ubice, a zna se i za šta služe prigušivači, eksploziv... Taj čovek je odmah morao da bude pritvoren kako bi se saznalo kome je oružje bilo namenjeno i da li je deo tog arsenala već završio kod nekog drugog - priča Nicović.

On je uveren da je sud prvu odluku o puštanju na slobodu Đukanovića doneo pod političkim uticajem.

- Ta odluka je veliki šamar pravosuđu. Siguran sam da je ona diktirana iz Pajtićevog kabineta ili preko posrednika. Mada, moguće da je bilo dovoljno i da se zna da je u pitanju suprug Pajtićeve savetnice, pa da sudije zaborave na zakon.

Ne priznaju krivicu

Advokat Božo Prelević smatra da su obe odluke, i prva da se Đukanović pusti na slobodu i druga da mu se odredi pritvor, donete pod nečijim uticajem.

- Sve to ukazuje da pravosuđe u Srbiji nije nezavisno. Mi ovakve stvari gledamo već 15 godina. Mislim da je početak rešenja u reizboru sudija i tužilaca. Ne mogu 100 odsto da tvrdim da je neko uticao na sudije i tužioce, ali je zaista čudno kako je odluka za dva dana promenjena - naveo je Prelević.

Republički tužilac Slobodan Radovanović kaže za Press da će ispitati postupke nadležnih tužilaca u Novom Sadu, jer je, kako navodi, „neverovatno da nisu predložili pritvor čoveku kod koga je pronađena ovolika količina naoružanja".

- Moramo detaljno da istražimo ovaj slučaj i zbog toga sam već formirao komisiju za kontrolu rada tužilaca. Ako se utvrdi da su tužioci pravili propuste, odgovorni će biti sankcionisani, a javnost obaveštena o rezultatima te kontrole - kazao je Radovanović.

S druge strane, opštinski tužilac u Novom Sadu Obrad Protić tvrdi za Press da nisu pogrešili ni on ni njegov zamenik Laslo Holcer.

- Istražni sudija je taj koji određuje meru pritvora, a ne tužilac. Sudija može da odredi pritvor i bez predloga tužioca. Nije tačna ni priča da je neko uticao na rad tužilaštva. Mi smo svoj deo posla dobro obavili. Optužnica je podignuta praktično bez istrage, i to lice je sada u pritvoru - kaže Protić. On dodaje da ne možemo da razgovaramo sa njegovim zamenikom Holcerom, koji je lično postupao u ovom predmetu, a nije hteo da komentariše ni najave da će biti smenjen.

Kao da je krenuo u rat... Kod Đukanovića pronađeni sedam kilograma eksploziva i na desetine pištolja-olovaka za atentate

Posebno je interesantno da istražni sudija Branka Perišić ostaje pri stavu da nije imala razlog za određivanje pritvora. Ona tvrdi da su na nju pritisak vršili samo mediji!

- Nije bilo razloga za pritvor, jer nije postojala mogućnost bekstva, niti uticaja na svedoke, kao ni opasnost od ponavljanja dela, budući da Đukanović ranije nije osuđivan. Uostalom, pritvor nije kazna nego mera obezbeđenja - kaže Perišićeva.

Predao se kada je video da nema gde

BEOGRAD - Ivo Đukanović je u ponedeljak po podne pokušao da pobegne, ali se ipak sam predao kada je shvatio da je policija krenula u potragu za njim. Đukanoviću je pritvor određen u ponedeljak oko 14 sati, a policija je o tome obaveštena dva sata kasnije i momentalno je krenula da ga privede. Međutim, Đukanovića nisu pronašli na dve poznate adrese, kao ni u kući njegove majke u Novom Sadu. Potom se Đukanović sam predao nešto posle 21 čas.

Inače, Kriminalistička policija sprovodi detaljnu istragu o oružju i eksplozivu koji su pronađeni kod Đukanovića.

- Postoje sumnje da je upravo ovaj eksploziv korišćen za podmetanje serije eksplozija po Vojvodini, pre svega u Vrbasu. Takođe, ispitujemo Đukanovićeve veze sa crnogorskom mafijom i osumnjičenima za ubistvo Ive Pukanića jer njegovo poznanstvo sa njima datira još iz doba JSO, kao i sa ratišta u Slavoniji. Takođe, on može da bude dobar trag u razotkrivanju međunarodnog kanala šverca oružjem. I sam Đukanović je na prvom saslušanju kazao da je deo arsenala stigao preko BiH - navodi policijski izvor Pressa.

Нема коментара: