brojač poseta

субота, 06. јун 2009.

Japanac javio advokatu da je na slobodi, Italijani ćute

Advokat Stevan Protić, branilac Vladimira Jovanovića (41), zvanog Vlada Japanac, potvrdio je juče za Press da su Italijani pustili njegovog branjenika iz ekstradicionog pritvora i da mu se odmah posle toga javio telefonom

s

Vratiću se ako mi oproste... Vladimir Jovanović, zvani Japanac

- Vlada me je nazvao i rekao da je izašao iz pritvora. Potvrdio mi je da hoće da se vrati u Srbiju, pod uslovom da mu naše pravosuđe uračuna da je u Italiji odležao devet meseci, koliko mu je preostalo od dvogodišnje kazne zatvora, koja mu je izrečena u Srbiji zbog iznude. Poternica za njim je bila raspisana zbog dosluženja ove kazne i Italijani su morali da ga puste, s obzirom na to da je tamo već odležao devet meseci, koliko ga je čekalo u Srbiji - objasnio je Protić.

Ministar pravde Srbije Snežana Malović rekla je za Press da Italijani nisu obavestili Srbiju da je Vladimir Jovanović pušten iz ekstradicionog pritvora u Milanu! Malovićeva je objasnila da naše Ministarstvo pravde nema zvaničnu informaciju o ukidanju pritvora, niti zna po kom osnovu je pušten na slobodu, ako je to tačno.

- Srbija je 6. septembra 2008. godine uputila Italiji zahtev za ekstradiciju Jovanovića. Naše pravosuđe ga je tražilo po tri osnova - kaže Malovićeva.

Prema nezvaničnim informacijama, italijansko pravosuđe je ukinulo pritvor Jovanoviću zbog činjenice da je u zatvoru u Milanu proveo devet meseci i time odslužio ostatak kazne za iznudu od vlasnika „Maksis taksija", na koju je osuđen u Srbiji. Italijanski sud je na osnovu toga zaključio da je zahtev za ekstradiciju neosnovan i pustio ga na slobodu, tačnije procedura za izručenje je potrajala duže od kazne, čime se osnovano našao na slobodi.

Nekadašnji član „surčinsko-zemunskog klana" osuđen je u Srbiji na dve godine zatvora zbog iznude, ali je posle pravosnažnosti presude pobegao iz zemlje. Dva meseca kasnije, u februaru 2007. godine, ponovo je uhapšen na graničnom prelazu Tabanovci između Srbije i Makedonije. Makedonska policija ga je uhapsila po poternici koju je za njim raspisala belgijska policija i tada je trebalo da bude deportovan u Belgiju. Vlasti ove zemlje raspisale su potragu za Jovanovićem 4. januara 2005. godine zbog nekoliko teških krivičnih dela - falsifikovanja dokumenata, oružanih pljački i kidnapovanja. Međutim, Belgija je tada povukla optužnicu i Jovanović je pušten.

Нема коментара: