brojač poseta

недеља, 21. јун 2009.

Hitler mrzeo Jevreje jer su krivi za rat?!

Istoričar Ralf Džordž Rojt tvrdi da je diktator mrzeo Jevreje jer ih je krivio za kolaps nemačke ekonomije i za poraz Nemačke u ratu

Ralf Džorž Rojt

Poznavalac naci zločinaca... Ralf Džordž Rojt sa nacrtima Aušvica

Opsesivna mržnja Adolfa Hitlera prema Jevrejima rezultat je njegovih iskustava nakon Prvog svetskog rata, tvrdi istaknuti istoričar Ralf Džordž Rojt. U nedavno objavljenoj knjizi „Hitlerova mržnja prema Jevrejima: Klišei i stvarnost", Rojt kaže da ih je diktator krivio, kako zbog revolucije u Rusiji, tako i zbog kolapsa nemačke ekonomije.

Adolf Hitler

Rojtove tvrdnje su oštra suprotnost pređašnjim teorijama da je Hitlerov antisemitizam proizašao iz njegovih iskustava s mračnih ulica Beča, gde se našao u siromaštvu i bedi. Istoričari su spekulisali da je i sam bio delom Jevrejin, kao i da je njegova majka umrla od ruke nesposobnog lekara Jevrejina. Iznoseći nove teorije, Rojt se u svojoj knjizi poziva na mnoge izvore pri otkrivanju razloga za holokaust, koji je odneo šest miliona života.

Pisac veruje da se fanatizam niže srednje klase pretvorio u ubilačku Hitlerovu mržnju posle 1919. godine. U to vreme više od polovine nemačkih banaka nalazilo se u vlasništvu Jevreja, koji su dominirali berzom, a gotovo polovinu novina takođe su posedovali Jevreji, kao i više od 80 odsto trgovina. Tada je i postalo „normalno" kriviti jevrejske ulagače za poraz u ratu.

Međutim, Hitler je, prema Rojtovom mišljenju, Jevreje smatrao krivima i za rusku revoluciju, navodeći da su Trocki i Marks bili Jevreji, dok je Lenjin imao samo četvrtinu jevrejskog porekla.

- Kada je Sovjetska republika iste godine proglašena u Minhenu, kocka je za Hitlera bila bačena. On će ubuduće da demonizuje Jevreje za sva svetska zla. Poraz u Prvom svetskom ratu, Nemačka u finansijskom rasulu, pretnja revolucije bili su podsticaj da Hitler Jevreje počne posmatrati kao jedine odgovorne za berzanski kapitalizam koji je, nakon svoje propasti, prouzrokovao akutno siromaštvo i patnje, ali i pojavu boljševizma - rekao je istoričar i dodao:

Teorije o firerovoj mržnji

Jedan od najpoznatijih Hitlerovih citata o Jevrejima glasi:

- Jevrejin, čije se biće ne može prikazati običnim pojmovima, kriv je za sve, ama baš sve... Jedna od njegovih najtežih optužbi je da su krivi za smrt Isusa Hrista, ali i da mu je lekar Jevrejin pogrešnim lečenjem ubio majku. Još jedna od teorija o razlozima njegove mržnje je vezana za njegovo poreklo. Pojedinci tvrde da je Hitler bio samo upola German. Otac mu je bio bogati jevrejski biznismen u Austriji. Njegova majka je radila u jednoj kući kao služavka. Imala je aferu sa vlasnikom kuće i kada je njegova žena za to saznala izbacila ju je napolje, a njegov otac nije ništa učinio za njega.

- Ta dva događaja bili su osnova formiranja njegovog mišljenja o Jevrejina i odluci da ih sve pobije. Poverovao je u glasine i šaputanja koja su okrivila jevrejske kapitaliste da su zabili Nemačkoj nož u leđa. Uvideo je da su mnogi Jevreji imali važnu ulogu u kratkotrajnoj Sovjetskoj republici, osnovanoj u Minhenu 1919, što je bilo protiv svih nacionalističkih Hitlerovih uverenja - nastavio je Rojt.

U zaključku knjige još jednom je ponovio da se njegova mržnja dogodila tek nakon Prvog svetskog rata, ne pre.

- Mogu da dokažem da je, dok je živeo u Beču, imao puno Jevreja prijatelja, uprkos tvrdnjama koje je izneo u „Majn kampfu" - da je bio zgađen Jevrejima koje je sretao u austrijskoj prestonici - zaključio je pisac.

Rojt je priznati biograf „nacističke ere", koji je napisao i knjigu o majstoru propagande Trećeg rajha Jozefu Gebelsu.

Нема коментара: