brojač poseta

уторак, 16. јун 2009.

Grip šansa za super zaradu!

Neverovatna greška londonske laboratorije u vezi sa pojavom gripa u Hrvatskoj otvara velike sumnje u pozadinu čitave priče, kažu lekari

Kolateralna dobit... Najveće farmaceutske kuće u trci za velikim profitom od lekova protiv svinjskog gripa

Kolateralna dobit... Najveće farmaceutske kuće u trci za velikim profitom od lekova protiv svinjskog gripa

Greška čuvene londonske laboratorije, koja je prvo potvrdila, a posle samo nekoliko sati demantovala sopstvenu analizu o pojavi svinjskog gripa u Hrvatskoj, dala je za pravo „teoretičarima zavere", koji tvrde da iza priče o opasnom virusu stoje krupan biznis i interesi farmaceutskih kompanija!

Rus protiv proglašenja pandemije

Interesantno je da je član ruske Akademije medicinskih nauka Sergej Kolesnikov juče osudio proglašenje pandemije novog (svinjskog) gripa. On tvrdi da svinjski grip, uprkos povećanju broja zaraženih širom sveta, još uvek ne izlazi iz okvira godišnje epidemije bilo koje vrste gripa. Drugi razlog zbog kojeg, prema Kolesnikovu, nije bilo potrebe da se proglasi pandemija jeste taj što je smrtnost od svinjskog gripa veoma niska. Mada još nema vakcine protiv svinjskog gripa, Kolesnikov smatra da borba protiv tog oboljenja može efikasno da se vodi.

Srpski stručnjaci smatraju da nekome očigledno nije odgovaralo da javnost pomisli kako za lečenje novog gripa nisu neophodni skupi lekovi i vakcine, već da se može izlečiti i limunom i čajevima, kao što je to učinio jedan Zagrepčanin.

Neverovatan obrt

Čovek za koga je i hrvatski ministar zdravlja tvrdio da je prvi oboleli u Hrvatskoj novim gripom se zarazio u Turskoj i Egiptu. On se javio lekaru, koji je odmah posumnjao da je u pitanju svinjski grip. Uzorci koji su u Zagrebu pregledani, međutim, bili su negativni, ali su i pored toga poslati na kontrolu u London. Dok se čekao odgovor, pacijent je bio u kućnoj izolaciji, lečio se bez lekova, samo čajem i toplim kupkama. U međuvremenu, on je ozdravio i vratio se na posao, da bi iz Londona pre dva dana prvo stigla vest da je uzorak pozitivan, a odmah posle toga i demanti. Hrvatski ministar zdravlja Darko Milanović objasnio je da je „laboratorija u Londonu napravila grešku jer se uzorak kontaminirao tokom analize, budući da se nalazio blizu zaraženog uzorka"?!

Sve ovo izazvalo je veliku sumnju među običnim građanima, a stručnjaci upozoravaju da je sve što se desilo u Hrvatskoj „u najmanju ruku čudno".

- Neshvatljivo je da tako nešto može da se desi, pogotovo na nivou jedne takve institucije kao što je londonska. Ali, greške se dešavaju i moguće je da su oni ovoga puta omanuli - priča za Press poznati beogradski epidemiolog koji nije želeo da mu pominjemo ime.

On ističe da ga najviše čudi to što je demanti stigao tek po objavljivanju da se pacijent izlečio bez uzimanja lekova.

- E, tu postoji prostor za razne spekulacije. Smatram da je farmaceutska mafija opasna po civilizaciju, kao i sve druge mafije - kaže naš sagovornik.

Predsednik Udruženja privatnih apotekara Dragutin Rajevac kaže za Press da je i njemu cela stvar prilično sumnjiva i da su farmaceutske kuće na sve spremne samo da bi ostvarile svoj cilj, a to je prodaja leka!

Nemoguća kontaminacija

- Poznato je da su u Americi usled pada prodaje određenog leka menjani parametri gornje granice, recimo, masnoća u krvi. A sve s jednim ciljem - da se podigne prodaja nekog leka. Najbolji primer je celokupna priča oko ptičjeg gripa. Prvo su stizale alarmantne vesti, ljudi su bili preplašeni, ali sve se završilo mnogo bolje nego što je bilo ko mogao da pretpostavi. Svima je jasno ko je tada najviše profitirao, farmaceutska kompanija koja proizvodi „tamiflu", jedini lek za ptičji grip - ističe Rajevac.

Direktor Instituta za imunologiju i virusologiju „Torlak" dr Ranko Dakić objašnjava da su u ovom slučaju napravljene dve greške.

- Prvu grešku su napravili Hrvati, koji su negativan nalaz poslali na ispitivanje londonskoj laboratoriji. A druga je greška londonske laboratorije, koja je prvo rekla da ima, a onda da nema prisustva virusa A (H1N1). Znate, ne može se objaviti nešto dok se ne urade tri analize - kaže Dakić.

Dr Branislav Tiodorović

Sumnjičav... Dr Branislav Tiodorović

Dr Branislav Tiodorović, epidemiolog Radne grupe za pandemiju, objašnjava za Press da uzorak ne može da se kontaminira tokom analize zato što se nalazi blizu zaraženog uzorka, kako je navedeno u obrazloženju koje je stiglo iz Londona.

- Vrlo je nezahvalno ocenjivati šta se desilo u londonskoj laboratoriji i mislim da to treba pre svega da komentarišu kolege iz Hrvatske. Ali, jedno je sigurno, a to je da prvo treba da se urade tri nalaza, a zatim da se objave zvanični rezultati - ukazao je dr Tiodorović.

On tvrdi da se može napraviti samo tehnička greška.

- Nemoguće je mešanje uzoraka u laboratorijama na taj način. Može jedino da se desi tehnička greška, odnosno da se zamene imena vlasnika uzoraka - objasnio je dr Tiodorović.

Smrtnost ispod 0,3 odsto

Iako je brzina širenja novog gripa tri puta veća nego kod običnog, trenutni podaci o smrtnosti govore da je svinjski grip manje opasan u odnosu na sezonski. Prema rečima dr Tiodorovića, tačnih podataka o smrtnosti od posledica izazvanim običnim gripom u Srbiji nema, ali postoje pouzdani podaci za Beograd, koji govore da je ona od 0,5 do 1,2 odsto. Poređenja radi, trenutna smrtnost od svinjskog gripa je ispod 0,3 odsto.

- Grip je pre svega bolest koja pokosi osobe koje već imaju neko osnovno oboljenje. Sa smrtnim ishodom završava se nešto što je počelo drugim oboljenjem - kaže Tiodorović.

Нема коментара: