brojač poseta

субота, 27. јун 2009.

Evropa hoće centralizovanu agenciju za bezbednost podataka

Evropska komisija je u sredu napravila veliki korak ka stvaranju poboljšanog panevropskog sistema za bezbednost i nadzor, jer je objavila predlog da se formira nova nezavisna agencija koja će upravljati IT sistemima koje koriste pogranične vlasti.

Za sada neimenovana agencija u početku će držati baze podataka o pasošima, vizama i otiscima prstiju iz cele Evropske unije, a kasnije bi preuzela i druge IT sisteme, kao što su oni koji snimaju sve ulaske i izlaske preko granice. Postojećim bazama bi se potom dodali i biometrijski podaci. Grupe za građanske slobode smatraju da bezbednosni zvaničnici žele da zauzdaju „digitalni cunami“ nove informacione tehnologije i izražavaju bojazan da EU gradi izuizetno sofisticiranu bezbednosnu mašineriju koja dopire do svih 27 zemalja Unije.

Komisija s druge strane tvrdi da nova agencija neće moći da pristupa nikakvim informacijama u bazama kojima upravlja. „Agencija će pristupati tehničkim podacima neophodnim za operativne potrebe. Praviće, na primer, statističke preglede o ilegalnim useljenicima, kao što se to i danas radi s bazama u kojima se nalaze ti podaci, ali neće moći da pristupa detaljima u podacima i neće povezivati informacije iz različitih baza u jedan sistem“, izjavio je jedan neimenovani predstavnik Evropske komisije.

Tri postojeće baze koje će u početku biti u fokusu nove agencije su SISii – druga generacija šengenskog informacionog sistema koja sadrži podatke o pasošima; VIS – vizni informacioni sistem; i Eurodac, IT sistem za upoređivanje otisaka prstiju osoba koje traže azil i ilegalnih useljenika.

Pravni komesar Žak Baro rekao je da je namena agencija da „uprosti sadašnju situaciju tako što će uspostaviti jednu strukturu upravljanja za nekoliko velikih IT sistema u oblastima slobode, bezbednosti i pravde“.

Agencija bi trebalo da postane operativna 2012. godine, pod pretspostavkom da dobije podršku svih 27 vlada i Evropskog parlamenta, navodi se u saopštenju Komisije. Početni troškovi procenjeni su na 113 miliona evra i biće potrošeni za tri godine počev od 2010. Troškovi rada agencije koji obuhvataju upravljanje hardverom i softverom ne bi trebalo da prelaze deset miliona evra godišnje.

„Neće biti nikakvih tenderskih poziva dok se ne postigne politički dogovor koji se očekuje sledeće godine. Ponudioce ćemo tražiti verovatno duže od jedne godine“, izjavio je jedan zvaničnik Komisije i dodao da je moguć IT ugovor od 50 milona evra na 5 godina.

Нема коментара: