brojač poseta

понедељак, 01. јун 2009.

BEZOBRAZNO: BENZIN U SRBIJI NAJSKUPLJI!

Posle najavljenog poskupljenja od tri dinara, gorivo u Srbiji biće ubedljivo najskuplje u regionu! Srbi će litar benzina plaćati više i od Grka

Gorivo u Srbiji će posle poskupljenja od tri odsto, koje najavljuje ministar energetike Petar Škundrić, biti najskuplje u regionu! Cena bezolovnog benzina na pumpama u našoj zemlji skočiće sa 97,2 na 100,1 dinar po litru, dok će nova cena evrodizela biti 95,2 dinara. Srpski vozači plaćaće više od Hrvata, Makedonaca, Rumuna, Mađara, Grka...

Državi 61,5 dinara po litru

U maloprodajnu cenu benzina ugrađeni su cena uvoza sirove nafte i troškovi prerade. U troškove prerade uračunat je i profit proizvođača. Na taj iznos dodaju se troškovi transporta, akciza i PDV. Tako, bezolovni benzin koji u maloprodaji trenutno košta 97,2 dinara po litru, bez PDV-a i akcize, iznosi 35,7 dinara za litar. Što znači da državi odlazi 61,5 dinara po litru. Kad se izuzmu i troškovi transporta koji iznose pet dinara, dobije se proizvođačka cena od 30,7 dinara. Ovaj iznos pripada NIS-u i dalje se razlaže na cenu uvoza sirove nafte i cenu prerade.

Ekonomisti i udruženja potrošača kritikuju ministra energetike Petra Škundrića, koji je najavio da će NIS uskoro povećati cenu prerade nafte, što će dovesti do poskupljenja goriva od blizu tri dinara. Nikome nije jasno zbog čega država štiti privatni monopol koji ima NIS, a nameće visoke akcize i poreze na teret građana. Analitičari ističu da je Srbija prodajom NIS-a Rusima, umesto državnog, dobila privatni monopol koji nigde u svetu ne postoji.

Teret monopola

Saradnik Ekonomskog instituta Ivan Nikolić kaže da je ovo cena koju građani Srbije plaćaju zbog loše obavljenog posla države oko prodaje NIS-a.

- Potpuno je pogrešno davati stranoj firmi monopol u privredi, što su Rusi kupovinom NIS-a dobili. Samo je privatni monopol gori od državnog - kaže Nikolić.

On dodaje da će građani Srbije plaćati najskuplje gorivo u regionu ne samo zbog veće cene prerade nafte koju traži NIS, već i zbog previsokih nameta države.

- Na to najviše utiče stalni rast akciza, koje sada iznose 44 dinara na litar benzina i 30 dinara na dizel. Tako država na ime poreza i akciza od maloprodajne cene benzina uzima više od 60 odsto, što je mnogo veći iznos u odnosu na evropske zemlje - naglašava Nikolić.

Poređenja radi, u Rumuniji se od maloprodajne cene benzina na ime taksi i poreza u državnu kasu slije oko 52 odsto, u Bugarskoj oko 56, u Španiji 54,9, u Grčkoj oko 55 odsto, dok u Srbiji akcize i PDV iznose 63,3 procenta.

Cinična objašnjenja

Potpredsednik Nacionalne organizacije potrošača Zoran Nikolić smatra da je cinično da Ministarstvo energetike opravdava poskupljenje goriva zbog male cene prerade, a da, s druge strane, ne smanjuje akcize.

- Ako ministarstvo hoće da brine o potrošačima, treba da pokaže dobru volju i smanji akcize za isti procenat za koji NIS podiže cenu prerade. Tako bi poštedeli građane da plaćaju poskupljenje NIS-a. Uostalom, „zahvatanje" države u Srbiji od cene benzina je za oko 10 odsto veće u odnosu na zemlje u regionu - kaže Nikolić.

Ekonomista Zoran Popov naglašava da NIS povećanjem cene prerade nafte nadoknađuje gubitke koje je imao prošle godine.

- Od državnog monopola gori je samo privatni monopol! Trebalo je da očekujemo da će NIS imati ovakve zahteve. Nažalost, i država se ponaša slično jer povećava poreze i namete da bi napunila budžet preko leđa građana - kaže Popov.

1 коментар:

Анониман је рекао...

Dok u ovoj zemlji vlada anarhija i bezakonje dotle ce narod placati i kapom i sakom.....stalno nam pricaju o nekoj demokratiji i o slobodi....kakva meni demokratija i sloboda treba sa praznim dzepovima to su obicne politicke fraze i budalastine....nije valjao socializam jer banda nije mogla da krade....sad im je (kapitalizam) anarhija dobra jer mogu da rade sta god hoce i da nikome na polazu racune i odgovaraju.....iza svake politike iza koje stoji losa ekonomija obicna je iluzija.....zakljucak kakav narod takva i vlast svi hoce leba bez motike....oni na vrhu mogu da kradu jer su na izvoru novca...ovi dole i oni hoce da kradu i lepo zive ali ne mogu jer ovi gore to ne daju moraju da pune svoje dzepove.....ipak se okrece