brojač poseta

понедељак, 01. јун 2009.

BEOGRAD MORA VUĆI CELU SRBIJU

Obilazeći radove na mostu na Adi Ciganliji, predsednik Srbije Boris Tadić, gradonačelnik Dragan Đilas i koalicioni partneri ocenili da Beograd ipak mora biti lokomotiva cele države

s1

Razvoj Beograda mora biti planiran jer prestonica do sada nije iskoristila sve razvojne potencijale, rekao je juče predsednik Srbije Boris Tadić nakon obilaska gradilišta na mostu na Adi Ciganliji. On je naglasio da Beograd ima najveće mogućnosti u jugoistočnoj Evropi i da njegov razvoj može da pokrene i ostatak Srbije.

- Beograd do sada nije iskoristio sve razvojne potencijale, nikada nije prešao na levu obalu Dunava, nikada nije postao grad na rekama, što je njegova najveća prednost u odnosu na sve gradove u Evropi - kazao je Tadić obraćajući se delegatima Skupštine beogradskog odbora DS-a i koalicionim partnerima sa kojima je obišao radove na Adi Ciganliji.

Đilas: Lokomotivi treba „gorivo"

Tadić je objasnio da će grad konačno „sići na reke" izgradnjom mosta na Adi, kao i mosta od Zemuna do Borče.

- Potrebno je graditi i most preko Ade Huje, čime će se zaokružiti obilaznica oko Beograda i stvoriti mogućnost za transport robe na efikasniji način. Iza mosta kod Ade Huje plan je da se gradi železnički most kod Vinče i bilo bi fantastično da imamo četiri mosta u Beogradu - kazao je on, i podvukao da gradska vlast ima obavezu u narednom periodu da izgradi nekoliko mostova, obilaznicu, institucije kulture i metro.

Predsednik Srbije naveo je da postoji određena „netrpeljivost ostalih gradova prema Beogradu", ali da glavni grad ima obavezu da svojim razvojem pokrene Srbiju i dokaže da su neosnovane tvrdnje da se razvija na račun ostalih krajeva države.

s2

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, koji je juče ponovo izabran za predsednika Gradskog odbora DS-a, složio se sa ocenom da glavni grad može da bude lokomotiva razvoja čitave Srbije, i ocenio da je Beograd uvek spreman da daje Srbiji sve što može.

On se, ipak, zauzeo za jasno određivanje sredstava na koje Beograd može da računa kako se ne bi desilo da ta „lokomotiva stane zbog toga što je gorivo potrošeno na grejanje u sedmom vagonu".

„LUKA" I „UŠĆE"

Govoreći o problemima zemljišta „Luke Beograd" i Poslovnog centra „Ušće", predsednik Srbije Boris Tadić kazao je da „svaka nadležna institucija mora da završi posao".

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas istakao je da bi Beograd bio prebogat kada bi 200 hektara vredelo dve i po milijarde evra, ali da to nije tačno.

- Sve što smo prodali u gradu je mnogo manje od toga, ali bez obzira što je manje, to vredi stotine miliona i mi se za to borimo na sudu - rekao je Đilas.

- Pohvalio bih dosadašnju saradnju DS-a sa koalicionim partnerima u gradskoj vlasti. Ostvareni rezultati su veoma dobri, iako prilikom formiranja koalicije niko nije verovao da će ona opstati dugo - rekao je Đilas.

Ponovili obećanja

On je istakao da će vladajuća koalicija Beograda ispuniti sva predizborna obećanja koja se tiču izgradnje infrastrukturnih objekata - mostovi na Adi Ciganliji i Borči, dva nova obdaništa, dve škole, dva nova doma zdravlja i kanalizacija i vodovod u svim delovima grada.

Đilas je istakao i da će ceo Beograd biti asfaltiran i da je „priča o Evropi besmislena ukoliko deca gaze blato do škole".

- Živimo u teškim vremenima, u kojima se socijalne razlike vide više nego ikada i jedino u Beogradu penzioneri dobijaju pomoć od grada, dok porodilje i trudnice odlukom gradskih vlasti imaju pun iznos plate - kazao je on.

Skupština Gradske organizacije DS-a izabrala je i potpredsednike - Zorana Alimpića, Danila Bašića, Maju Videnović, Branimira Kuzmanovića, Nebojšu Ćerana i Edita Šerifova, a izabran je i stalni sastav gradskog odbora te stranke.

Нема коментара: