brojač poseta

среда, 24. јун 2009.

Banje Srbije - Melem za dusu i telo

Netaknuta priroda, čist vazduh i lekovite vode blago su brojnih banja u Srbiji koje, pored zdravstvenog turizma, posetiocima nude brojne mogućnosti za istinsko uživanje


Niška banjaStari Rimljani na izvorima mineralnih voda obavezno su gradili kupatila u koja su svakodnevno odlazili. To nisu bila samo mesta za negu tela, već i za uživanje. Ovaj običaj prihvatili su Vizantinci, a kasnije i Turci. Za vreme Kneževine Srbije mnoge naše banje bile su među najpoznatijim u Evropi. Danas su postale atraktivna turistička mesta koja, pored oporavka od zdravstvenih tegoba, posetiocima nude mnoge sadržaje za okrepljujući odmor.


Sijarinska banja

Sijarinska banja

Nalazi se na jugu Srbije, na obalama reke Jablanice, u podnožju planine Goljak. Uvučena je u klisuru i okružena gustom hrastovom i bukovom šumom. Osim brojnih izvora termalnih voda, ima gejzir vrele vode čiji vodeni stub dostiže visinu od osam metara. Preporučuje se za oboljenja koštano-mišićnog sistema, išijas, stomačna oboljenja, bolesti bubrega i mokraćnih puteva. Iz Sijarinske banje moguće je organizovati izlete do ostataka Caričinog grada, arheološkog lokaliteta iz šestog veka, koga je podigao vizantijski car Justinijan I.


Niška banja


Bila je poznata u vreme starih Rimljana, koji u drugom veku oko glavnog vrela podižu kupatilo sa dva bazena od raznobojnog mermera. Nalazi se na 10 km od Niša, na nadmorskoj visini od 250 m. U parku su smešteni zdravstveni i turistički objekti. U blizini se nalazi park šuma Koritnjak, Sićevačka i Jelašnička klisura, izletišta Bojanine vode i Kamenički vis, arheološki lokalitet Medijana, Ćele kula i niška tvrđava. Voda u banji pogodna je za lečenje reumatskih i kardiovaskularnih oboljenja.


Banja Koviljača

Banja koviljača

Postala je banjsko lečilište u vreme kralja Petra I Karađorđevića, koji je 1908. godine uz svoju rezidenciju podigao savremeno sumporno kupatilo. Prvih decenija 20. veka podignuti su luksuzni hoteli i vile, a uređen je i park koji povezuje banjske objekte. Danas se u Specijalnoj bolnici „Banja Koviljača" sprovodi program medicinske rehabilitacije i lečenja, a postoji i savremeni velnes centar u kome rade obučeni terapeuti. Banja je okružena velikim i uređenim parkom. U okolini se nalaze ostaci starih gradova i utvrđenja Kosanin i Trojanov grad i Koviljkin grad. Iz banje je moguće posetiti Tršić i manastir Tronoša.


Sokobanja


Nalazi se u istočnoj Srbiji, u kotlini između planina Ozren i Rtanj, na obalama reke Moravice. Danas je poznata kao vazdušna banja koja se preporučuje za bolesti pluća i reumatska oboljenja. Ova banja je i popularno mesto za prijatan odmor u netaknutoj prirodi. U centru grada nalazi se park Banjica koji se završava plažom Župan na reci Moravica. Najpoznatija atrakcija je Sokograd - srednjovekovna tvrđava izrađena na temeljima utvrđenja iz četvrtog veka.

Нема коментара: