brojač poseta

понедељак, 01. јун 2009.

AMERIKA SE PRIPREMA ZA SAJBER RAT

Barak Obama imenovaće specijalnog pomoćnika za informatičku bezbednost da bi zaštitio nacionalne kompjuterske mreže

s

Zbog bolje zaštite nacionalne kompjuterske mreže, američki predsednik Barak Obama imenovaće specijalnog pomoćnika za sajber bezbednost. Njegova služba u Beloj kući biće novi segment Saveta za bezbednost zemlje.

Odluka je usledila pošto su vladini i vojni zvaničnici u Vašingtonu priznali da je američka kompjuterska mreža pod stalnim napadom hakera, da neke od tih aktivnosti imaju obeležje špijunaže i da potiču iz drugih zemalja.

Predsednik Obama priznaje da je tokom prošlogodišnjih izbora u SAD bilo više hakerskih upada u nacionalnu kompjutersku mrežu.

- Upadi u naše vojne i odbrambene kompjuterske mreže su neprestani. Al Kaida i druge terorističke grupe rekle su da žele da izvedu sajber napade na Ameriku, napade koje je teško otkriti i od njih se odbraniti. Jasno je da je sajber pretnja najozbiljniji ekonomski i bezbednosni izazov za našu zemlju, za koji još nismo dovoljno pripremljeni - rekao je predsednik Amerike.

Samo u 2007. zabeleženo je 44.000 upada u kompjuterski sistem Pentagona, a na meti kompjuterskog virusa 2003. našla se i nacionalna elektroenergetska mreža. Bela kuća zato priprema posebne mere zaštite, kojima će rukovoditi takozvani sajber car. Novi standardi za bezbednost neće se odnositi na privatne kompanije.

Oružje masovnog poremećaja

Stvaranje nove komande predstavlja veliki korak dalje u odnosu na nastojanja prethodne američke administracije, koja je odobrila nekoliko kompjuterskih napada, ali nikad nije rešila kako američka vlada treba da se pripremi za novo doba ratovanja putem digitalnih mreža.

Obama je tim povodom otkrio da je u prošlogodišnjim terorističkim napadima u Mumbaju u Indiji korišćeno ne samo oružje, već i digitalna tehnologija, dodavši da teroristički napadi mogu da poteknu samo od nekolicine ekstremista koji sa nekoliko pritisaka na kompjuterskoj tastaturi mogu da stvore, kako se izrazio, „oružje masovnog poremećaja".

Zvaničnici američke administracije najavili su planove Pentagona da uskoro formira novu vojnu komandu za izvođenje ofanzivnih i defanzivnih akcija u kibernetičkom prostoru. Nova kancelarija u Beloj kući, koja će izveštaje podnositi i Savetu za nacionalnu bezbednost i Savetu za nacionalnu ekonomiju, koordinisaće projekat vredan više milijardi dolara, čiji je cilj da se ograniči pristup vladinim računarima i zaštite sistemi koji upravljaju berzama, globalnim bankarskim transakcijama i sistemom vazduhoplovne kontrole.

Ovaj potez američke administracije je još jedna potvrda da ona već raspolaže velikim brojem kompjuterskog oružja i da mora da stvori strategije za upotrebu u mogućim budućim sukobima. „Sajber car" neće imati direktan pristup predsedniku, pa zbog toga stručnjaci smatraju da taj položaj nije dovoljno istaknut da bi okončao niz birokratskih sukoba koji su izbili kada je za zaštitu od kompjuterskih pretnji izdvojeno više milijardi dolara.

Нема коментара: