brojač poseta

уторак, 02. јун 2009.

"Afera beba" : Roditelji tuže ‘lekare ubice'!

Porodica preminule bebe Natalije Tešić najavljuje da će tužiti lekare Doma zdravlja Novi Beograd koji su je pogrešno lečili

Mlako reagovao... Tomica Milosavljević, ministar zdravlja

Mlako reagovao... Tomica Milosavljević, ministar zdravlja

Lekari Doma zdravlja Novi Beograd poštovali su stručnu proceduru prilikom postavljanja dijagnoze i lečenja Natalije Tešić, koja je preminula od bakterijskog meningitisa, rekao je juče ministar zdravlja Tomica Milosavljević! On je, međutim, dodao da je zdravstvena inspekcija konstatovala ozbiljne propuste u medicinskoj dokumentaciji Doma zdravlja.

Sahrana danas

Natalija Tešić biće sahranjena danas. Prema rečima ujaka Davida Kecmana, kremacija je zakazana za 13 časova na Novom groblju. Kecman ističe da je za sve ovo vreme porodica dobijala informacije o tome šta se dešava samo od novinara.

- O izveštaju ministarstva takođe smo saznali od novinara. Nas niko od lekara i nadležnih ne obaveštava šta se dešava. Mi sve saznajemo od medija. Niko se nije udostojio da nas pozove. Verujte mi, ja sam pre dva dana jedva saznao gde se nalazi Natalijino telo - ogorčen je Kecman.

- Inspekcijski nadzor i vanredna provera kvaliteta stručnog rada u Domu zdravlja i Univerzitetskoj dečjoj klinici konstatovali su postojanje stručnih procedura tokom postavljanja dijagnoze i lečenja preminule devojčice - rekao je Milosavljević. Ministar je naglasio da su tužilaštvu dostavljeni svi izveštaji radi utvrđivanja krivične odgovornosti lekara.

Stručna procedura

Podsetimo, lekari DZ Novi Beograd dva puta su pregledali bebu Nataliju Tešić s temperaturom od 40 stepeni i vraćali je kući uz dijagnozu o lakom virusu. Dete je posle nekoliko dana palo u komu izazvanu meningitisom i zatim preminulo na klinici u Tiršovoj. Porodica je šokirana izjavom ministra zdravlja, po kojoj su lekari Doma zdravlja tokom postavljanja dijagnoze i lečenja male Natalije poštovali stručnu proceduru. Oni kažu da im brojni advokati nude pravnu pomoć u vezi sa tužbom protiv lekara. Devojčicin ujak David Kecman zapitao je i o kakvom propustu u dokumentaciji govori ministar.

- Šokirani smo! Šta znači „propust u dokumentaciji"? Ne mogu da verujem! Iskreno, nisam očekivao ni da će to reći, ali sa objavom ovakve vrste propusta samo su sebi još više skočili u usta. Advokati nas savetuju da tužimo lekare i mi ćemo to najverovatnije da uradimo nakon što sahranimo našu Nataliju - kaže za Press Kecman.

Ko je odgovoran za njenu smrt... Mala Natalija Tešić

Ko je odgovoran za njenu smrt... Mala Natalija Tešić

Ministar Milosavljević je juče rekao da su od gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa zatraženi ispitivanje i kažnjavanje odgovornih u Domu zdravlja Novi Beograd. Đilas je i juče ponovio da direktorka Katarina Vekić treba da podnese ostavku jer je smrt bebe posledica lošeg lečenja u ustanovi na čijem je ona čelu i u kojoj snosi komandnu odgovornost.

Zašto zamenica iz G17 ćuti?

Beogradski sekretar za zdravstvo Dragana Jovanović zbunjena je što se, dok je ona bila na putu, njena zamenica Božica Novaković iz redova stranke G17 nije obratila javnosti makar saopštenjem povodom ovog slučaja. S druge strane, ona navodi da je apsurdno što Ministarstvo zdravlja sada nalaže gradu da kazni odgovorne u Domu zdravlja.

- Nisam bila tu kada je počela ova priča. Vrlo sam zbunjena što moja zamenica bar jedno saopštenje nije napisala. S druge strane, grad je, kad je zdravstvo u pitanju, dobio samo obaveze, dok nema nikakvo pravo na procenu rada. To je postalo ingerencija Ministarstva zdravlja - tvrdi Jovanovićeva.

- Ukoliko ona to ne uradi, ja ću kao gradonačelnik pokrenuti proceduru za njeno smenjivanje - rekao je Đilas, i dodao da ovaj tragičan događaj šalje lošu poruku roditeljima koji treba da razmišljaju šta će se desiti kada odu u domove zdravlja.

Zorić: Maksimalne kazne

Da direktorka treba da podnese ostavku, slaže se i sekretar za zdravstvo Beograda prof. dr Dragana Jovanović. Ona objašnjava da, ukoliko to direktorka sama ne učini, grad ima pravo da je razreši dužnosti, i to već na prvoj sednici Skupštine grada.

Iz Doma zdravlja, ipak, ni juče nije bilo nikakve zvanične informacije. Portparol Aleksandra Sekulić kratko je izjavila „da još nisu dobili rezultate ministarstva, kao i da ne žele da komentarišu prozivke gradonačelnika Dragana Đilasa".

Portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić rekao je juče za Press da će tužilaštvo, ukoliko utvrdi da postoji krivična odgovornost, veoma oštro reagovati povodom ovog događaja, odnosno da će biti izrečene maksimalne kazne.

- Kada nam bude stigla dokumentacija, odmah ćemo prikupiti sve potrebne papire i dokaze i utvrditi da li ima krivične odgovornosti. Ako ustanovimo da ima, pokrenućemo krivični postupak protiv odgovornih osoba - rekao je Zorić za Press.

Нема коментара: