brojač poseta

среда, 06. мај 2009.

ŽENA U PRIŠTINI UMRLA OD SVINJSKOG GRIPA?!

Albanka koja je pre dve nedelje na Kosovo došla iz Švajcarske umrla juče u bolnici u Prištini. Žena imala sve simptome svinjskog gripa!

Testiranje u toku... Analiza krvi preminule Albanke još nije završena

Testiranje u toku... Analiza krvi preminule Albanke još nije završena

U Prištini je juče preminula pacijentkinja za koju se sumnja da je obolela od novog, meksičkog gripa, javili su lokalni mediji. Prvi slučaj opasnog virusa na Kosovu prijavljen je u Univerzitetskom kliničkom centru, u službi Hitne pomoći u Prištini.

Zvaničnici Nacionalnog instituta za zdravstvo obavestili su na konferenciji za medije da se očekuje potvrda analiza da bi se videlo da li se stvarno radi o gripu A, koji je dosad u svetu odneo 30 života.

Vratila se iz Švajcarske

Direktor Instituta Naser Ramadani potvrdio je da je pacijentkinja za koju se sumnja da je obolela od novog gripa primljena preksinoć u bolnicu s problemima u radu srca i pluća, koji su karakteristični za tu vrstu gripa. Prva pacijentkinja na Kosovu kod koje se sumnja da ima novi, meksički grip je iz opštine Vitina, a pre dve nedelje vratila se iz Švajcarske. Član Radne grupe za pandemiju Ministarstva zdravlja Srbije Branislav Tiodorović kaže za Press da će se, ukoliko bude potvrđeno da je pacijentkinja s Kosova imala meksički grip, odmah proveriti kuda se ona kretala i da li je boravila na teritoriji Srbije.

Turisti oduševljeni

Zorica Baštić, turistički vodič grupe srpskih turista koji su se juče vratili iz Meksika, kaže da su svi putnici prezadovoljni putovanjem i da među njima nijednog trenutka nije zavladala panika.

- Vesti koje su stizale činile su se u prvi mah zastrašujućim, ali kada ste na terenu, brzo shvatite da su preterane - priča Zorica Baštić.

- Treba prvo sačekati rezultate analize. Ako budu pozitivni, prvo će biti utvrđeno kuda se pacijentkinja kretala, da li je putovala avionom ili je možda nekim drugim prevoznim sredstvom prošla kroz našu zemlju. Biće utvrđeno s kim je bila u kontaktu, na kojem graničnom prelazu je prešla... Onda se proveravaju svi ljudi s kojima je bila u kontaktu - ističe Tiodorović.

Devetoro turista iz Srbije koji su posredstvom turističke agencije „Kon Tiki" boravili u Meksiku i na Kubi od 17. aprila juče je stiglo na beogradski aerodrom! Načelnik granične sanitarne inspekcije Zoran Nikolić potvrdio je da su svi putnici prošli sanitarnu kontrolu i da niko od njih nema zdravstvene probleme, niti simptome koji bi ukazivali na meksički grip!

- Oni su u Meksiku bili do 27. aprila, a potom su boravili na Kubi. To znači da je period inkubacije koji traje sedam dana kod njih istekao još za vreme boravka na Kubi. Ipak, mi smo ih sačekali i ispoštovali kompletnu proceduru koju je preporučila Svetska zdravstvena organizacija. S njima je obavljen razgovor da bi se utvrdilo njihovo trenutno zdravstveno stanje. Svim putnicima rečeno je da u narednih deset dana prate svoje zdravstveno stanje i da se, ukoliko dođe do nekih promena, odmah jave na dežurne telefone epidemioloških službi, koje imaju u lifletima koje smo im podelili - ističe Nikolić.

Iznenađeni putnici

U holu aerodromske zgrade dolazak turista iz Meksika s nestrpljenjem je očekivao penzioner Slobodan Jeftić jer je među putnicima bila i njegova ćerka Dragana.

- Samo da stignu! Strašno sam brinuo... Čuli smo se dva-tri puta telefonom i ćerka nas je uveravala da je dobro, ali nismo mogli da se smirimo - priča zabrinuto Slobodan.

Nasmejani, preplanuli i prilično iznenađeni velikim interesovanjem za njihov povratak, turisti iz Meksika prošli su carinsku kontrolu oko 12.30 sati. Osim porodice, prijatelja i novinara, sačekao ih je i vlasnik agencije „Kon Tiki" Slobodan Mićić. Carinsku kontrolu prvi je prošao Petar Markovski iz Makedonije, koji je rekao da je iznenađen što se u Srbiji podigla „tolika frka oko meksičkog gripa"!

Provodili se na odmoru... Naši turisti se vratili iz Meksika

Provodili se na odmoru... Naši turisti se vratili iz Meksika

- Mi smo se super proveli! Svaki dan sam se čuo s porodicom i uveravao sam ih da nemaju razloga za brigu - priča raspoloženo Petar, i kaže da bi se odmah vratio ponovo u Meksiko.

Na putovanju je bila i doktorka Stanislava Otašević, koja takođe potvrđuje da se niko iz grupe nije uplašio i da su imali sreću da ih vesti o širenju virusa stižu na mestima na kojima su već bili bezbedni.

- Grupa koja je u Kankun stigla nedelju dana posle nas zadržana je u karantinu - kaže doktorka Otašević.

1 коментар:

Анониман је рекао...

ma vi ste ludi sto posto kakva svinjska gripa toje politika dok buđe kradu narod se utaplja u svinjskoj gripi toje politička fora glupanisvaki dan neko umre od starosti nesreća idrugi bolesti naprimer srčani a oni potplaćeni pišu umrli zaradi ludi krav ptičije isvinjske gripe dok narod se boji velikani nas pokradoše i prodaše BUDALE JEDNE NAIVNE