brojač poseta

среда, 27. мај 2009.

ZELENI DRAGULJ

Odmor na ostrvu Hainan, poznatom i kao „kineski Havaji", stvar je prestiža. Nekada mesto gde su proterivani pali vladari, sada je turistički raj

Kinesko ostrvo Hainan dugi niz godina bilo je poznato kao ‚‚vrata pakla‚‚, mesto na kome su u egzilu životarili pali vladari i državnici.U poslednjih desetak godina, međutim, ovo više nije mesto „gde voda sreće nebo".
Južni okean


Ostrvo je rehabilitovano i vraćena mu je nepravedno oduzeta reputacija „kineskih Havaja", a odmor na Hainanu postao je statusni simbol, ne samo za stanovnike najmnogoljudnije zemlje. Hainan (u prevodu Južni okean) je najjužnija provincija i drugo po veličini kinesko ostrvo.
Izuzetan zeleni dragulj u Južnokineskom moru, ostrvo je tropski raj jedinstven po svom karakteru i raznolikosti, egzotičnim plažama s finim sitnim peskom i kristalno čistom vodom tirkizne boje. Hainan je danas prestižno letovalište, idealno za pravi odmor i uživanje, sa bogatim sadržajem i vrhunskom hotelskom uslugom. Na ostrvu se nalaze brojni termalni izvori sa lekovitom vodom. Odlikuje se tropskom klimom tokom cele godine. Na turističkom tržištu se pojavio pre desetak godina, zbog čega je i dalje zadržao svoju potpuno autentičnu lepotu tropa.
Odmor na Hainanu ne znači samo pasivno izležavanje na plaži i kokosove orahe koji padaju oko vas. Aktivni turisti mogu mnogo toga i da obiđu i vide. Najznačajnija znamenitost je grob Hai Ruija, posvećenog i popularnog hainanskog zvaničnika iz vremena dinastije Ming. Bio je poznat po iskrenosti i nastojanju da govori u ime stanovništva, što je uslovilo da je pao u carevu nemilost. Njegovi poštovaoci su mu sagradili grobnicu u znak sećanja i zahvalnosti za sve što je uradio.
Nanvan manki ajlend takođe je popularna destinacija u kojoj u prirodnom okruženju živi zaštićena kolonija makaki majmuna.
Nan Šan (Južna planina) je veliki hram šaolin budista, a koliko je to mesto posebno govori poslovica koja glasi: „Možda će ti život biti dug kao život Južne planine".
Gu Song Cun je drevno, jedinstveno, lepo, tradicionalno hainansko selo. Ovaj skriveni dragulj otkriva doživljaj životnih običaja i kulture lokalnog stanovništva. U blizini su prelepe, izolovane plaže.

s

Tropska uživancija


Ako vam sve ovo zvuči privlačno, više nije ni nemoguće. Agencija „Kon Tiki" već od 10. juna organizuje odmor na Hainanu, s posetom Hongkongu (17 dana). Polasci su planirani jednom mesečno do septembra. Odmor je u zalivu Sania, najpopularnijoj ostrvskoj turističkoj tački, u hotelu „Palm bič rizort end spa". Hotel ima pet zvezdica, smešten je na 15 kilometara dugačkoj prelepoj plaži zaliva Sania, okružen egzotičnim baštama, bazenima i malim jezerima. Ispred hotela se nalaze dva bazena i đakuzi sa toplom termalnom vodom (40 stepeni Celzijusa). Gostima su na raspolaganju brojni sportovi na vodi, odbojka na plaži, dečji klub i igralište, teniski teren, kuglana, snuker, fitnes, teren za golf i još mnogo drugih aktivnosti. Brojni restorani i kafei služe internacionalne, ali i kantonske specijalitete i jela od morskih plodova.
Hotel ima jedinstveni „Tai herbal spa centar", koji nudi tretmane sa karakterističnim tropskim aromatičnim uljima.
Hotel ima 350 soba, superior i de luks tipa. Cena aranžmana je 1.560 evra po osobi.

s

Нема коментара: