brojač poseta

субота, 23. мај 2009.

ZBOGOM ŠKOLO!

Stotine maturanata proslavilo poslednji školski dan pesmom, kupanjem u fontanama i u društvu trubača. Na Trgu Nikole Pašića bili i prskanja i rashlađivanja pivom

Beogradski maturanti obeležili su juče poslednji dan u srednjoj školi velikim slavljem. Pevalo se i igralo po školskim dvorištima, veselje nastavilo na ulicama uz trubače, kupanje u fontanama, a bilo je mladića i devojaka koji su se prskali i rashlađivali pivom.

Spremanje i po mesec dana

Iako svlavlje poslednjeg dana škole traje svega nekoliko sati, pripreme za taj poslednji dan trajale su mesec dana unazad, bar što se Prve ekonomske škole tiče. Glavni izadaci tek čekaju njihove roditelje.

- Prvo se dogovaramo svi, odeljenje po odeljenje. Onda svoj predlog iznesemo razrednim starešinama koji uglavnom odobravaju sve to, ali mora da prođe i odobrenje nastavničkog veća. Onda obezbeđujemo muziku i tubače. Usput dogovaramo se i za matursko veče. Priznajem da će moje roditelje ovo završavanje škole koštati više od 20.000 dinara, a još nisam siguran koji ću fakultet da upišem - iskren je Željko J. (18), maturant Prve ekonomske škole.

Opraštajući se od škole stotine matutanata zaposeli su Kalemegdan, Zemunski park, Trg Nikole Pašića. Pevala se "Mesečina", "Ej drugovi jel vam žao..." i druge več tradicionalno omiljene pesme. Skakalo se u fontane, skidala i bacala odeća, predstavljeni su i šareni kupaći kostimi, dok su oni pribraniji škljocali foto-aparatima i beležili uspomene na poslednje srednjoškolsko slavlje i uvod u doba zrelosti.

Poznati po žurkama

Poznati po odličnim žurkama su Prva ekonomska škola u Cetinjskoj i Trgovačka u Hilandarskoj ulici gde su svake godine za dobar provod zaduženi di-džejevi koji donose svoje ozvučenje.

Učenici, prema sopstvenim tvrdnjama, ponekad pozovu i nekog od pevača koji nastupaju po klubovima i splavovima da im uveličaju slavlje.

- Genracijama je tako. Svake godine imamo zanimljiva "gostovanja" raznih muzičkih umetnika. To đaci sami organizuju, skupe novac i onda zabavi nikad kraja. Naravno, trubači su nam obavezni i pojave se u neko određeno vreme, kao na svadbi, a sve počinje oko podne - objašnjava jedna od profesorki Ekonomske škole.

Na kraju svih tih zabava dođe i do suza i dirljivih trenutaka, pa i opraštanja učenika sa profesorima.

"Kolovođe" ovih zabava su uglavnom momci koji su već uhodani u organizaciji žurki.

Slično je bilo i u elektrotehničkoj školi "Nikola Tesla" čiji đaci su odlučili da im sem dvorišta škole glavna zabava bude u fontani na Trgu Nikole Pašića.

- Mi smo se samo ugledali na predhodne generacije! Za bolju zabavu doveli smo i trubače, ima piva za one koji to vole, a već nam je vruće tako da čekam samo da se svi skupe pa da se kupamo u fontani! - ispričala je Irina S. (19), maturantkinja tekhničke škole "Nikola Tesla".

Iz vode u kolo

Ubrzo su se pojavili njeni drugari koji su doveli i trubače. Istog trenutka većina je uskočila u fontanu, dok je manji broj njih obrazovao kolo uz poznate melodije. Oni koji su bili u vodi ubrzo su izašli i pridružili su se drugarima u igri. Neizostavno je bilo prskanje pivom, a na alkoholu se nije štedelo, što se i videlo na licima pojedinih maturanata.

Fontana je ubrzo postala bazen. Bilo je zaletanja i skakanja u vodu, a većina se za to pripremila sudeći po kupaćim kostimima koju su nosili ispod odeće. Patike i čarape kao i delovi odeće bilu su rasuti svuda po Trgu.

Incidenata ipak nije bilo, a ceo događaj znatiželjno su posmatrala dva policajca. Maturante su promatrali i učenici nižih razreda,a pojedini su se i pridružili slavlju igrajuči kolo sa starijim drugarima.

Slavlje maturanata nije naročito iznenadilo Beograđane koji su uglavnom sa smeškom posmatrali vragolije, a bilo je i vozača koji su ih pozdravili zvucima sirena. U večernjim satima slavlje se prenelo i na reke i na poznate beogradske splavove.

Нема коментара: