brojač poseta

субота, 02. мај 2009.

UHAPŠEN ZBOG GLASINA!

Zdenko Tomanović, advokat Sretena Jocića, insistira na tome da se skine oznaka službene tajne sa predmeta njegovog klijenta, jer smatra da domaće tužilaštvo nema valjanih dokaza protiv njega

s

Nije stigao da pobegne... Hapšenje Joce Amsterdama

Istražni sudija Okružnog suda u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana Sretenu Jociću, Joci Amsterdamu, osumnjičenom za organizovanje ubistva hrvatskih novinara Ive Pukanića i Nike Franića. Pritvor Joci Amsterdamu određen je zbog mogućnosti bekstva, uticaja na svedoke i mogućnosti ponavljanja dela za koje je osumnjičen.

Pismo kao krunski dokaz

Pre saslušanja i određivanja pritvora Sretenu Jociću, iz Hrvatske je stigla još jedna senzacionalna vest koja, takođe, povezuje Jocića sa atentatom. Naime, Uprava zatvorskog sistema Hrvatske je zaplenila, kako tvrde zagrebački mediji, pismo Robertu Mataniću, u kojem Sreten Jocić traži da se ubije saradnik tužilaštva, nekadašnji član ekipe koja je likvidirala Pukanića. Pismo je bilo sakriveno u cipeli jednog pritvorenika, koji je trebalo da ga preda Mataniću, ali su ga prilikom pregleda pronašli policajci.

Slučaj protiv Sretena Jocića je po zakonu Republike Srbije proglašen službenom tajnom, a njegov advokat Zdenko Tomanović ističe da će insistirati upravo na tome da se ova oznaka sa predmeta skine, kako bi se javnost uverila o kakvim dokazima protiv Jocića je reč.

Kako je Jocićev advokat rekao za Press, u interesu javnosti je da se sazna koji su to dokazi koji potvrđuju umešanost Jocića u atentat u centru Zagreba, kada su nastradali Ivo Pukanić i Niko Franić.

- Moj klijent je na svaku optužbu tužilaštva imao argumentaciju. Zbog stepena uverljivosti, kategoričnosti i odbijanja svih navoda optužnice gospodina Jocića, tražiću da se skine oznaka službene tajne. To je potrebno da bi se javnost upoznala i sama prosudila da li je zaista reč o dokazima protiv Jocića ili ne - rekao je Tomanović i dodao: - I pre hapšenja, a i posle njega, gospodin Jocić je govorio da je njegovo hapšenje, zapravo, trenutna politička potreba.

Spekulacije i pre hapšenja

Pre desetak dana, u hrvatskim medijima Sreten Jocić se otvoreno imenovao kao organizator atentata i ubistva Ive Pukanića i Nike Franića.

Posle informacije da je jedan zaštićeni svedok saradnik opisao kako je Sreten Jocić, uz pomoć svog kuma, bivšeg obaveštajca Slobodana Đurovića, organizovao i finansirao grupu koja je likvidirala Pukanića, došlo je do akcije srpske policije na Dedinju, u kojoj je uhapšen Joca Amsterdam.

Posle operativnih saznanja i saradnje sa hrvatskim kolegama, srpska policija je u ponedeljak, 27. aprila, upala u vilu na Dedinju i posle višesatnog pretresa uhapsila Jocića. Posle toga je priveden u policijsku stanicu, u ulici 29. novembra, gde je sutradan saslušan u prisustvu advokata. Na saslušanju Jocić je negirao bilo kakvu povezanost sa atentatom na vlasnika „Nacionala", a nakon toga Tomanović je izjavio da je srpsko tužilaštvo reagovalo na glasine iz Hrvatske, bez provere njihove valjanosti i osnovanosti, stavljajući mu na teret najteže krivično delo, a sve zbog potrebe policijsko-političke situacije u Hrvatskoj.

Imamo dokaze

Na ove komentare ministar policije Ivica Dačić rekao je da je Jocić uhapšen na osnovu naloga i zajedničke akcije sa Specijalnim tužilaštvom za organizovani kriminal, koje ima sporazum sa hrvatskim tužilaštvom, tako da su „razmenjene informacije i valjani dokazi".

Strah od epilepsije

Sreten Jocić je posle određivanja pritvora prebačen u Okružni zatvor u Bačvanskoj ulici. Smešten je u deo zatvora poznatom kao „Hajat", i to u dvokrevetnu sobu. Prema informacijama kojima raspolaže Press, nije smešten u samicu kako su neki mediji spekulisali. Uprava Centralnog zatvora odlučila je da ga smesti sa još jednim pritvorenikom u sobu zbog opasnosti od epileptičnih napada, jer bi u tom slučaju drugi pritvorenik pozvao pomoć.

Jocić je uz velike mere policijskog obezbeđenja sproveden u Specijalni sud u Ustaničkoj ulici, gde ga je saslušao istražni sudija. Posle toga mu je određen pritvor do 30 dana, a prema informacijama iz Tužilaštva, ova mera je određena jer postoji velika opasnost od bekstva. Štaviše, veruje se i da je akcija hapšenja izvedena u poslednji čas jer je, prema nekim navodima, Sreten Jocić već hteo da pobegne u Švajcarsku.

Da li će skidanje oznake službene tajne sa ovog slučaja stvarno pomoći da se javnost upozna sa slučajem, kako veruje Zdenko Tomanović, ostaje da se vidi. Za sada, Tužilaštvo tvrdi da ima čvrste dokaze, Jocić ih negira, a hrvatski novinari skupljaju informacije koje „iscure" i spekulišu.

1 коментар:

J.Marko је рекао...

naslovu uhapsen zbog glasina treba dodati jednu rec.. uhapsen zbog proturenih glasina...pa svako sa malo mozga zna ko je i iz koje dve zemlje inace obe vrlo lepe leti... umesan u atentat na Pukanica,Joca sa tim sigurno nema veze.