brojač poseta

понедељак, 25. мај 2009.

TIJANIĆ: LDP U SKUPŠTINI NEKAŽNJENO TRAŽI MOJU GLAVU!

Generalni direktor RTS-a Aleksandar Tijanić poslao je juče otvoreno pismo predsednici Skupštine Slavici Đukić-Dejanović, u kome protestuje zato što ona nije reagovala kada ga je poslanik LDP-a Ivan Andrić sa govornice nazvao „ratnim zločincem"!

Press prenosi Tijanićevo pismo u celosti, uz redakcijsku opremu:

Poštovana gospođo,

Ljubazno Vas molim da me, kao predsednica Skupštine, zvanično obavestite da li je građanina Aleksandra Tijanića najviše zakonodavno telo države Srbije stavilo van zakona? Ako nije, kako je moguće da bez Vaše reakcije Ivan Andrić, poslanik LDP-a, na sednici održanoj 20. maja 2009. nazove građanina Tijanića „ratnim zločincem i ratnim huškačem", uvredljivo pretvarajući srpski parlament u istureno odeljenje Haškog tribunala? Da li je Vaše ćutanje - odobravanje?

Ni u jednom ratu nisam ispalio nijedan metak. Ni iz pera, niti iz „kalašnjikova". Koliko znam, Hag ne traži moju glavu. Ali, moju glavu, usred parlamenta, nekažnjeno traži Andrić. Ovde nije reč - ima li poslanika koji su nesrećni zbog činjenice da je RTS već četiri godine najgledanija srpska televizija i jedna od najstabilnijih srpskih institucija; ne radi se o Tijanićevom obrazovanju ili direktorskom mandatu koji, po srpskim zakonima, traje još godinu dana; nije u pitanju pretplata, koju najviše napadaju oni što su je uveli; nije u pitanju ni jednostavan test inteligencije - da li je ovakav RTS bolji nego što je bio? Ovde je reč o Andrićevom besprizornom razaranju suštine institucije koju Vi vodite. Ako je u srpskoj skupštini moguće, bez dokaza, suđenja i presude, nazvati bilo kojeg srpskog građanina „ratnim zločincem", samo zato što jedan poslanik iznajmljuje svoj jezik jednom šnajderu ili jednom konobaru, šta ostaje od Srbije i njenih zakona?

Očekujem da se poslanik Andrić hrabro odrekne imuniteta i pred nadležni srpski sud iznese dokaze o mojem ratnom zlikovačkom delovanju. Ako odbije, biću prinuđen da ga u srpskoj javnosti oglasim - civilnim zločincem i evropskim huškačem, koji sramoti najviši zakonodavni dom Srbije patološkom potrebom da laže. On tako vidi srpski parlament, zakone, politiku, građanska prava, poslaničku funkciju, Evropu, institucije i Srbiju.

Ja, da prostite, sve vidim drugačije. Sem, ako me Vaša reakcija ne uveri koliko grešim. Dakle, poštovana predsednice, šta da očekujem: objašnjenje, izvinjenje ili Hag?

Aleksandar Tijanić,građanin Srbije

Dejanovićeva i NUNS uz Tijanića

Odgovarajući na pismo Aleksandra Tijanića predsednica Skupštine Slavica Đukić-Dejanović zamolila je poslanike da kada govore „vode računa o dostojanstvu parlamenta i svakog čoveka".

Nezavisno udruženje novinara Srbije podržalo je juče zahtev Aleksandra Tijanića. NUNS je pozvao sve poslanike da se uzdrže od neproverenih tvrdnji, neprimerenih izjava o medijima i kleveta novinara i da ne koriste skupštinsku govornicu za politički rat u kome su mediji i novinari municija za međusobni okršaj političkih stranaka.

NUNS izražava najoštriju osudu pokušaja da se trgovinom čelnim pozicijama u medijima obezbede politički savezi.

Нема коментара: