brojač poseta

среда, 06. мај 2009.

SRPSKA VLAST TVRDI DA PRIJEM KOSOVA U MMF NIJE TRAGIČAN!

Prijem Kosova i Metohije u Međunarodni monetarni fond je loša vest za Srbiju, priznaju u državnom vrhu, ali tvrde da nije tragična, jer naša južna pokrajina još nije međunarodno priznata.

Ni dobro ni tragično... Tadić

Ni dobro ni tragično... Tadić

Ministar Dinkić i Rada Trajković čak naglašavaju da će Kosovo sada morati da preuzme svoj dug koji već godinama otplaćuje Srbija.

Predsednik Boris Tadić ocenio je da prijem Kosova u MMF „nije dobra vest, ali ni tragična".

- Bila je mala verovatnoća da se spreči ulazak Kosova u MMF. Ovo ne znači da je time Kosovo postalo nezavisna država. Zemlje postaju stvarno nezavisne i međunarodno priznate tek kada postanu članice UN. I tu mi vojujemo našu borbu za očuvanje integriteta zemlje - istakao je Tadić.

Premijer Mirko Cvetković je priznao da se zbog prijema Kosova „mogu očekivati problemi za Srbiju", napomenuvši da zemlje koje su priznale Kosovo imaju većinski kapital u MMF-u.

U Ministarstvu spoljnih poslova tvrde da su diplomatija, premijer Cvetković, guverner Radovan Jelašić i ministar ekonomije Mlađan Dinkić „uložili veliki napor da Kosovo ne postane član MMF-a".

- I veliki broj članova borda direktora MMF-a glasao je protiv, izgubili smo za malo. SAD imaju većinu u bordu i drugačiji ishod nije ni bio moguć. Pošto SAD i u Svetskoj banci imaju većinu, može se očekivati da Kosovo u narednom periodu postane član i te institucije. Kosovo, međutim, nikada neće postati član UN, OEBS-a i Saveta Evrope, gde se odlučuje koncenzusom i gde postoji pravo veta - tvrdi sagovornik Pressa u MSP.

Kosovo će kao član MMF-a sigurno morati da preuzme i svoje dugove ... Mlađan Dinkić, ministar ekonomije

Ministar ekonomije Mlađan Dinkić rekao je da su on, guverner Jelašić i premijer Cvetković poslali protestna pisma svim članicama MMF-a zbog prijema Kosova.

- Prijem Kosova nije zavisio od broja članica Fonda, već od kvota koje imaju pojedine članice. Dakle, bogatije zemlje imaju većinu i mi tu ne možemo ništa. Ali, Kosovo će kao član MMF-a sigurno morati da preuzme svoje dugove - naglasio je Dinkić.

Da prijem Kosova u MMF može čak da bude i dobar za Srbiju, kaže i predsednik IO Srpskog nacionalnog veća KiM Rada Trajković.

- Članstvo podrazumeva i preuzimanje dugova. Računam da Srbija više neće biti u obavezi da otplaćuje dug Kosova, gde nije mogla da naplati ni dinar poreza i stavi u svoj budžet. A verujem i da ćemo deo novca od ulaganja MMF na KiM dobiti i mi Srbi - kaže Trajkovićeva.

S druge strane, Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić smatra da je prijem Kosova u MMF za Albance važan proboj u međunarodne institucije, kojim se KiM bliži članstvu u UN.

- Jedine tri institucije gde Srbija može da blokira prijem Kosova su UN, Savet Evrope i OEBS. Ali, moguće je da Kosovo na Generalnoj skupštini, u septembru, zatraži prijem u UN. Nakon što je Saudijska Arabija priznala nezavisnost, otvoren je prostor da još desetak arapskih država to učini. Ako kosovske vlasti nakupe dvotrećinsku većinu, onda im za prijem neće biti potrebna saglasnost Saveta bezbednosti, gde Kina i Rusija imaju pravo veta - objašnjava Janjić.

Нема коментара: