brojač poseta

четвртак, 21. мај 2009.

Spremite se ... LETO TOPLIJE NEGO IKADA!

Meteorolozi predviđaju da će ovog leta u Srbiji temperatura biti iznad izmerenih proseka, u junu već oko 40 stepeni

Predstojeće leto u Srbiji biće toplije u odnosu na prosek u poslednjih 30 godina, kažu meteorolozi! Temperature će prelaziti 40 stepeni Celzijusovih, a u Vatrogasnoj policiji tvrde da se na osnovu postojećih prognoza mogu očekivati brojni požari!

Prema dugoročnoj prognozi za Evropu, koju je uradila američka nacionalna hidrometeorološka služba, u junu i julu građane Srbije čekaju tropski dani sa prosečnim temperaturama višim od onih na koje smo navikli prethodnih godina. Meteorolozi iz firme „Veder tu ambrela" objašnjavaju za Press da to znači da bi temperature mogle da idu i iznad 40 stepeni Celzijusovih!

Toplotni talasi

- Ovog juna prosečna temperatura biće oko 30 stepeni, a očekuje se da će biti dana kada će skala u termometru ići i do 40. podeoka - kažu u „Veder tu ambrela".

Na asfaltu - 45 stepeni!

Temperatura u Beogradu meri se u meteorološkoj stanici u Karađorđevom parku, na dva metra iznad tla, s termometrom koji nije izložen direktnom sunčevom zračenju. Na osnovu tog merenja građani dobijaju zvanične podatke o temperaturi u prestonici za određeni vremenski period. Međutim, meteorolozi objašnjavaju da to sigurno znači da je u tom trenutku temperatura u gradu, naročito na asfaltu, bar za deset stepeni viša. Recimo, ako je objavljeno da je temperatura 35 stepeni, u tom trenutku u centru grada je bar 45 stepeni Celzijusovih.

Prognostičari ističu da je sasvim izvesno da ćemo imati „toplotne talase" koji će trajati i po desetak dana, ali sa sigurnošću se ne može reći da li će biti oborene maksimalne temperature zabeležene u Srbiji 2007. godine.

- Podsetimo da je pre dve godine u Beogradu „u hladu" izmereno 43,6 stepeni, a u Smederevskoj Palanci 44,9 stepeni Celzijusovih - ističu meteorolozi.

Pred nama je, upozoravaju stručnjaci, leto u kojem bi pojedine krajeve zemlje zbog visokih temperatura mogla pogoditi suša. Na severu Srbije tokom leta očekuje se manje padavina nego obično, za čak 10 do 20 milimetara, dok bi u ostalim krajevima količina padavina trebalo da bude u okviru prosečnih vrednosti.

Da bi ovo leto moglo da bude toplije u odnosu na prosek u poslednjih 30 godina potvrđuje za Press i meteorolog RHMZ Branko Bijelić.

- Što se tiče juna, srednja temperatura će biti u granicama uobičajenih, i to na jugoistoku zemlje nešto niža, a na severu viša. U julu se treba spremiti za temperature koje će ići preko 35 stepeni. Vojvodina će biti nešto toplija u odnosu na prosek za nekih 0,3 stepena, ali sa prosečnom količinom padavina - kaže Bijelić.

Suša u Vojvodini

Agrometeorolog Petar Spasov kaže da bi ovakva prognoza mogla da bude jako nepovoljna za poljoprivredne kulture.

- Još uvek nemamo ozbiljnijih padavina i ako se to produži, neće biti dobro za useve. U Vojvodini u poslednja dva meseca nije palo ni deset litara kiše po kvadratnom metru. To ispari još na površini, biljke se malo osveže, ali nemaju nikakvu korist od toga. Ako se to produži, sigurno će imati nepovoljan uticaj na prinose - kaže Spasov.

Broj tropskih dana

Leto 2008. jun jul avgust

Sa temp. iznad 30 stepeni 13 14 16

Tropske noći

Sa temp iznad 20 stepeni 6 12 13

* Izvor „Veder tu ambrela"

Pomoćnik ministra policije i načelnik Sektora za zaštitu i spasavanje Predrag Marić kaže za Press da su njihove ekipe spremne da intervenišu u slučaju letnjih požara!

- Sudeći prema sadašnjim prognozama, letnji požari su sasvim očekivani. Imamo tri helikoptera za gašenje požara, a na raspolaganju će nam biti još dva ili četiri vojna helikoptera. Udarni mesec nam je juli. Maksimalno ćemo reagovati na svaki šumski požar da ne bi došlo do širenja. Prema iskustvu iz prethodnih godina, prvi požari krenu na teritoriji Zaječara i Bora, pa se onda spuštaju prema Pirotu i Nišu, a rizičan je i deo oko Prijepolja i Užica - navodi Marić.

Нема коментара: