brojač poseta

петак, 01. мај 2009.

Špijunaža NATO i Rusija

lideri NATO sa predsednikom Obamom u Strazburu (april 09.)
NATO je proterao ruske diplomate samo dan pošto je obnovljen dijalog u Savetu NATO-Rusija, prekinut od avgusta. Odgovor na slučaj Hermana Sima?
Rusija je potvrdila u četvrtak da je NATO proterao dva ruska diplomate iz svog sedišta u Briselu.

Odluka je, prema oceni britanskih novninskih komentatora, povezana sa špijunskim skandalom iz februara u koji je umešan jedan visoki zvaničnik Estonije.

Herman Sim je osuđen na 12 meseci zatvora u februaru pred jednim estonskim sudom zato što je odavao Rusiji: NATO-ve poverljive dokumente i druge poverljive podatke iz oblasti odbrane.

List FT piše da je se veruje da je više ruskih diplomata, uključujući i sina ruskog ambasadora u EU Vladimira Čizova, prikupljalo poverljive obaveštajne podatke za potrebe ruske obaveštajne službe, tokom boravka u Briselu.

Rusko ministarstvo inostranih poslova kaže da detaljno proučava okolnosti pod kojima su proterane ruske diplomate, članovi stalne ruske misije u sedištu NATO.

'Provokacija' suprotna deklarisanim namerama NATO

Moskva je opisala ovo proterivanje diplomata kao 'grubu provokaciju' koja je u suprotnosti sa NATO-vom deklarisanom namerom da normalizuje odnose sa Rusijom.

Želim da izjavim da su takve optužbe apsolutno neosnovane. Oba (proterana) diplomate su obavljali isključivo svoju diplomatsku dužnost. Reč je o direktnoj provokaciji
Dmitri Rogozin, ruski ambasador u NATO

Ruski ambasador pri NATO, Dmitri Rogozin je rekao ruskim medijima u četvrtak da su proterani visoki savetnik pri stalnoj ruskoj misiji u NATO, i načelnik političkog odeljenja misije Viktor Kočukov i ataše Vasil Čizov, zadužen za upravne i tehničke kontakte sa NATO.

Otac Vasila Čizova je Vladimir Čizov, ruski stalni predstavnik u sedištu EU u Briselu.

'Rečeno nam je da su razlozi za ovakvu odluku NATO-vog generalnog sekretara aktivnosti koje su nespojive sa njihovim diplomatskim statusom', rekao je Rogozin.

Osnovanost optužbi za 'intenzivnu obaveštajnu aktivnost'

Dodao je da se u NATO-voj odluci, dostavljenoj ruskom ambasadoru Rogozinu, navodi da je 'NATO ljut zbog ruske intenzivne obaveštajne aktivnosti uperene protiv NATO-a i pojedinačnih zemalja povezanih sa tim vojnim savezom'.

Rogozin je ujedno odbacio takve navode NATO-a kao neosnovane.

'Želim da izjavim da su takve optužbe apsolutno neosnovane. Oba (proterana) diplomate su obavljali isključivo svoju diplomatsku dužnost. Reč je o direktnoj provokaciji koja ima za cilj kršenje odredbi sporazuma koji je najviše rukovodstvo članica NATO-a sklopilo o obnovi odnosa sa Rusijom posle krize prošlog avgusta', rekao je Rogozin ruskim medijima.

Ambasador Rogozin je objasnio i da mu je generalni sekretar NATO, Jap de Hop Shefer uručio odluku o proterivanju diplomata neposredno posle ambasadorskog sastanka u okviru Saveta NATO-Rusija održanog u sredu.

Нема коментара: