brojač poseta

среда, 06. мај 2009.

ŠLJIVANČANIN TRAŽI NOVO SUĐENJE!

Dvoje od petoro sudija glasalo protiv povećanja kazne Veselinu Šljivančaninu na 17 godina, advokati traže ponavljanje celog postupka

Presuda od 17 godina zatvora Veselinu Šljivančaninu doneta je preglasavanjem sudija haškog žalbenog veća, saznaje Press! Od njih petoro, za podizanje zatvorske kazne sa pet na 17 godina glasale su sudije iz SAD, Egipta i Kine, dok su protiv bile njihove kolege iz Senegala i Francuske. Zbog svega sumnjivog što se dešavalo u celom postupku, advokati Veselina Šljivančanina najavljuju da će tražiti ponavljanje suđenja.

Srpski tužilac za ratne zločine Vladimir Vukčević kaže da je jasno da je jedno sudsko veće pogrešilo!

Supruga Persa: Odvešću decu kod Tadića

Supruga Veselina Šljivančanina, Persa, i dalje ne može da se oporavi od šoka.

- Upravo sam izašla od njega?! Kako je?! A kako bi mogao da bude čovek koji je nevin?! Rekla sam mu da ću u petak pravo sa aerodroma kod Tadića u Užičku. Svu ću decu da mu pošaljem pred kuću, a i ja ću s njima, pa nek vidi šta će i kako će?! Neću otići dok mi ne vrate Veselina?! Sram bilo i ove u Tribunalu?! Ej, i Kinez je glasao da mu se poveća kazna?! I taj B92, prvo jave da je potvrđeno pet godina, a onda demantuju! Kao slučajno - rekla je Persa.

- Zanimljivo je da se žalbeno veće podelilo glasajući tri prema dva. Još ako se uzme u obzir da je kazna povećana za više od tri puta... Sve to ukazuje da je jedno od veća, ili prvostepeno koje je donelo presudu od pet godina, ili žalbeno, koje ga je osudilo na 17, pogrešilo - rekao je Vukčević za Press.

Portparol Haškog tribunala Norma Jelačić juče nije mogla da odgovori na pitanje kako je moguće da se kazna poveća sa pet na 12 godina?!

- Mogu samo generalno da odgovorim! Drugostepeno veće je argumentovano razmatralo da li je prvostepeno pogrešilo. I tako se došlo do povećanja presude! Tačno je da se dvoje sudija nije složilo, ali je isto tako činjenica da je svih petoro stavilo svoj potpis na presudu od 17 godina - kaže Jelačićeva, koja je odbila da komentariše reakciju javnosti u Srbiji na presudu.

A Haradinaj slobodno šeta

Ministar odbrane Dragan Šutanovac ocenio je da je presuda neprimerena.

- Lično, osećam visoko nezadovoljstvo jer je Naser Orić u Sarajevu uhapšen kao kriminalac zbog posedovanja oružja, a u isto vreme Ramuš Haradinaj se šeta slobodno po Kosovu i Metohiji. Ova presuda je iznenadila sve u sistemu odbrane. Neprimereno je da drugostepeni organ donese presudu koja je više nego tri puta veća od prvostepene kazne - kazao je Šutanovac.

Advokat Novak Lukić ocenjuje da je presuda njegovom branjeniku doneta bez poštovanja pravnih principa.

- Mi ćemo iskoristiti sve vanredne pravne mere. Pre svega, tražićemo da se ceo postupak obnovi i da proces krene iz početka. Zato što je žalbeno veće, zanemarujući princip da se ako postoji sumnja, presuđuje u korist optuženog. Žalbeno veće se prvi put bavilo utvrđivanjem činjeničnog stanja, izlazeći iz okvira onoga što je prvobitno utvrdilo pretresno veće, i onda bez dokaza, samo na bazi pretpostavki, izvuklo zaključak da je Šljivančanin saznao za Mrkšićevo naređenje o povlačenju trupa. Tako je žalbeno veće preko Šljivančanina pokušalo da uspostavi neke nove standarde u međunarodnom pravu - o komandnoj odgovornosti, odnosno odgovornosti oficira, što ne poznaje nijedan međunarodni pravni sistem - objašnjava Lukić.

Srbija će pomoći Šljivančaninu

Predsednik Boris Tadić ocenio je kao „veoma razočaravajuću" odluku suda da poveća kaznu Šljivančaninu.

- Srbija će učiniti sve što je moguće da odluka o povećanju kazne Šljivančaninu sa pet na 17 godina bude promenjena. Ali, saradnja s Haškim tribunalom ne sme da bude dovedena u pitanje jer bi se na taj način doveo u pitanje i razvoj Srbije, zaustavile evrointegracije i ne bi bilo vizne liberalizacije - naglasio je Tadić.

U paviljonu sa Šešeljem, Pavkovićem, Lukićem...

Inače, kako saznaje Press, sam Šljivančanin dugo po izricanju presude nije mogao da govori od šoka.

- Veselin je najpre pokušao da smiri svoju suprugu Persu. Njoj je u jednom trenutku pozlilo, pa je pokušao da je nekako uteši. A kada je ostao sam sa advokatima, dugo nije ni reč progovorio. Ćutao je najmanje desetak minuta, samo odmahujući glavom. Advokati su pokušali da ga smire, a onda je došlo obezbeđenje i sprovelo ga u zatvor. Veselin je sada u istom bloku u kojem se nalaze Vojislav Šešelj, generali Pavković, Lukić, Perišić... I tamo je bilo mučno. Muk i neverica - priča naš sagovornik blizak porodici Šljivančanin.

On dodaje da je Šljivančanin bio ubeđen da će mu drugostepeno veće samo potvrditi raniju petogodišnju kaznu.

- Pa, on uopšte nije poneo stvari osim još jednog odela i dve-tri košulje. Došao je u Hag pre tri dana s celom porodicom, suprugom, ćerkama i sinom. Svi su bili smešteni kod prijatelja. Čak jedna od ćerki nije ni prisustvovala izricanju presude jer je povela bebu iz Beograda - priča sagovornik Pressa.

Нема коментара: