brojač poseta

среда, 27. мај 2009.

SEVERNA KOREJA PRETI RATOM

Nakon što je Južna Koreja objavila da će se priključiti američkom programu za borbu protiv širenja oružja za masovno uništenje, Severna Koreja je svojim susedima zapretila vojnom intervencijom

SPREMA VOJSKU... Kim Džong Il namerava da napadne Južnu Koreju

Severna Koreja juče je zapretila ratom susednoj Južnoj Koreji. Pretnja je usledila nakon što su južnokorejske vlasti u Seulu najavile da će se priključiti američkoj inicijativi za presretanje brodova za koje se sumnja da prevoze opremu za proizvodnju oružja za masovno uništenje.

U saopštenju severnokorejske vojske piše da su imperijalisti (misle na Amerikance) i izdajice oko južnokorejskog predsednika Li Mjung-Baka dovele Korejsko poluostrvo na ivicu rata.

- Svaku neprijateljsku akciju protiv naših brodova, uključujući pretraživanje i zaplenu, smatraćemo neoprostivim ugrožavanjem našeg suvereniteta i smesta ćemo na to odgovoriti vojnom silom - navodi se u saopštenju vojske Severne Koreje.

Portparol vojske izjavio je da Severna Koreja nije više dužna da poštuje sporazum o primirju, potpisan po okončanju Korejskog rata, koji je trajao od 1950. do 1953, jer je Vašington prekršio svoje obaveze kao potpisnik tog sporazuma kada je naveo Seul da pristupi programu za borbu protiv širenja oružja za masovno uništenje.

Amerika spremno čeka

Američki Stejt department saopštio je da će Severna Koreja, ukoliko ne promeni kurs koji je izabrala, snositi posledice za nuklearnu probu.

Portparol Stejt departmenta Ijan Keli rekao je da Vašington ostaje otvoren za nastavak pregovora šest nacija (SAD, Rusije, Japana, Kine i dve Koreje) tokom kojih je Pjongjang 2005. pristao da odustane od svih svojih nuklearnih programa.

Inače, Južna Koreja je dosad imala status posmatrača u tom programu. Ta zemlja je juče objavila da će postati punopravni član programa, koji je pokrenula administracija bivšeg predsednika SAD Džordža Buša. Na takav korak Seul se odlučio jer je Severna Koreja pre nekoliko dana izvela nuklearnu probu i lansirala više raketa kratkog dometa, od kojih je poslednja lansirana u noći između utorka i srede.

Ujedno, južnokorejski mediji juče su objavili da su američki sateliti za nadzor ustanovili da je nuklearno postrojenje "Jongbjon" za proizvodnju plutonijuma u Severnoj Koreji ponovo pušteno u rad. Taj pogon, sagrađen u doba SSSR-a, demontiran je prošle godine u skladu s multilateralnim dogovorom o razoružanju u zamenu za pomoć.

Rusija, koja ovog meseca predsedava Savetom bezbednosti UN, ocenila je situaciju na Korejskom poluostrvu kao zabrinjavajuću i veoma napetu. Neimenovani izvor ministarstva inostranih poslova Rusije rekao je medijima da Moskva očekuje da druge zemlje neće podleći iskušenju da pođu vojnim putem i da je važno da se ne upadne u novu spiralu trke u naoružanju.

Prema navodima ruskih medija, ta zemlja ipak priprema preventivne mere za slučaj da razvoj događaja na Korejskom poluostrvu izmakne kontroli.

- Zaoštravanje situacije u regionu, posle najnovijih odluka i aktivnosti Pjongjanga, može da se odrazi na bezbednost stanovništva dalekoistočnih regiona Rusije - naveo je neimenovani izvor iz ruskih bezbednosnih krugova.

Nuklearnu probu i lansiranje raketa Severne Koreje snažno su osudile sve zemlje sveta, međutim, ta zemlja nastavlja sa provokacijama. Savet bezbednosti UN, koji se sastao odmah nakon testiranja atomske bombe, do kraja nedelje će doneti rezoluciju o problemu Severne Koreje, koja već trpi međunarodne sankcije.

Нема коментара: