brojač poseta

уторак, 05. мај 2009.

ROBIJAŠ KOD SPECIJALNOG TUŽIOCA

Zamenik specijalnog tužioca saslušao osuđenika Miloša Peruničića, koga dovode u vezu sa ubistvom Ive Pukanića. Posle razgovora s tužiocem, Peruničić vraćen u zatvor u Sremskoj Mitrovici

Upoznali se u zatvoru... Peruničić, Matanić, Gudurić i Milovanović sumnjiče se za učešće u ubistvu Pukanića

Miloš Peruničić (30), osuđenik zatvora u Sremskoj Mitrovici, koji se dovodi u vezu sa ubistvom Ive Pukanića, saslušan je u Specijalnom tužilaštvu u Beogradu. Kako Press saznaje, zamenik specijalnog tužioca razgovarao je s Peruničićem o njegovoj ulozi u pripremi atentata na vlasnika „Nacionala". Posle razgovora koji je trajao nekoliko sati Peruničić je vraćen u zatvor.

Miloš Peruničić, koji u zatvoru u Sremskoj Mitrovici služi višegodišnju kaznu zatvora zbog pljačke Delta banke, sumnjiči se da je učestvovao u atentatu na Ivu Pukanića.

- Robert Matanić, koji je osumnjičen za ubistvo Ive Pukanića, dovodio je Miloša Peruničića u vezu s likvidacijom vlasnika „Nacionala". On je hrvatskoj policiji rekao da je Željka Milovanovića i Bojana Gudurića, koji su takođe osumnjičeni za ubistvo Pukanića, upoznao u zatvoru u Sremskoj Mitrovici, i to preko Miloša Peruničića iz Crne Gore. Peruničić je s Milovanovićem uhapšen zbog pljačke Delta banke. Matanić je ispričao da je zajedno s njima planirao neuspeli beg iz zatvora - kaže za Press izvor blizak istrazi, i dodaje:

- Matanić je rekao da je u leto 2008. godine upravo Miloš Peruničić bio osoba koja mu je javila da u Zagreb dolaze Gudurić i Milovanović i naložio mu da na svaki način pomogne toj dvojici. Ako su te Matanićeve tvrdnje istinite, Peruničić bi mogao biti važna karika u lancu prema naručitelju ubistva Pukanića. Jedini logični zaključak bio bi da je upravo Peruničić po nečijem nalogu bio koordinator osnivanja grupe koja je ubila Pukanića.

Prema pisanju hrvatskih medija, Miloš Peruničić je 2003. godine uhapšen zajedno sa Željkom Milovanovićem samo 45 minuta nakon pljačke poslovnice Delta banke u Beogradu. Veći deo 2004. obojica su bili u pritvoru dok im se sudilo za tu pljačku. Krajem oktobra 2004, za vreme jednog od suđenja u Palati pravde, Željko Milovanović iskoristio je nepažnju čuvara i pobegao kroz prozor toaleta, a Peruničić je posle suđenja upućen na izdržavanje kazne u zatvor u Sremskoj Mitrovici.

- Tamo je kasnije upoznao Bojana Gudurića, koji je 2005. godine uhapšen kao pripadnik desetočlane kriminalne grupe koju je policija teretila za seriju pljački benzinskih pumpi, kladionica i pošti. U međuvremenu, u zatvor je došao i Robert Matanić, koji je u martu 2005. uhapšen u Negotinu. Punih godinu i po dana Peruničić, Gudurić i Matanić proveli su u ćelijama zatvora u Sremskoj Mitrovici - pišu hrvatski mediji.

Izvor Pressa blizak istrazi kaže da je Peruničić u vreme ubistva Pukanića bio na odsustvu i da se posle vratio u zatvor.

- Peruničić ima pravo na dopuste, pa je i nekoliko dana kad se atentat dogodio u centru Zagreba bio na slobodi. Međutim, ispituje se kako je Peruničić dospeo u poluotvoreni deo zatvora u Sremskoj Mitrovici. Posle hapšenja Sretena Jocića - Joce Amsterdama, Peruničić je vraćen u tzv. drugu zgradu, u strogu izolaciju, i pod specijalnim je tretmanom. On je sam u ćeliji - navodi naš sagovornik.

Advokat Zdenko Tomanović, branilac Sretena Jocića, protiv kog se vodi istražni postupak zbog sumnje da je umešan u ubistvo Ive Pukanića, uložio je žalbu na rešenje istražnog sudije o određivanju pritvora njegovom klijentu i najavio da će zatražiti skidanje oznake službena tajna s tog predmeta. Sudska odluka o žalbi odbrane na rešenje o određivanju pritvora Jociću, od koje će zavisiti hoće li se on eventualno ponovno naći na uslovnoj slobodi, mogla bi biti doneta tokom ove nedelje.

Cane nema veze sa smrću Pukanića

Advokatski tim biznismena Stanka Subotića Caneta saopštio je juče da Subotić ni na koji način nije povezan sa ubistvom Ive Pukanića, niti s ljudima koji se pominju kao mogući izvršioci ovog zločina.

„Sve spekulacije koje se ovih dana pojavljuju u štampi plod su aktivnosti koje se protiv Subotića vode u poslednjih desetak godina i zbog kojih je dosad podneto više od pedeset tužbi za klevetu i koje su sve završene u korist Subotića", navodi se u saopštenju, i dodaje:

„Naručioci tekstova u kojima se Subotić dovodi u vezu sa ‘slučajem Pukanić' isti su oni koji su slične tekstove svojevremeno konstruisali i za zagrebački ‘Nacional'. Ovaj put je zaboravljeno da je Subotić te tekstove demantovao na najubedljiviji mogući način - pred sudom - i da nikakav motiv da se dalje obračunava s Pukanićem nije imao. Takođe, padaju u vodu i tvrdnje da je Pukanić mogao da svedoči protiv Subotića pred italijanskim pravosudnim organima. Pukanić nema nikakve veze sa Subotićem, osim naručenih tekstova iz Beograda, pa je mogao da svedoči samo o naručiocima tih tekstova, a ne o Subotiću."

U saopštenju se dalje navodi da su po zahtevu italijanskog pravosuđa, a posle pisanja „Nacionala", sprovedene istrage o poslovanju Stanka Subotića u Francuskoj, Lihtenštajnu i Švajcarskoj, i u svim tim državama ponovo je demantovan „Nacional", i to pravosnažnim sudskim presudama koje su skinule svaku sumnju sa Subotićevog poslovanja.

Нема коментара: