brojač poseta

субота, 16. мај 2009.

RAZBILI SMO MAFIJU!

Novi načelnik valjevske policije Predrag Đajić tvrdi da u gradu na Kolubari više nema velikih kriminalnih grupa

Predrag Đajić

Za kratko vreme urađeno puno... Predrag Đajić

Novi načelnik valjevske policije Predrag Đajić kaže da je hapšenjem devetočlane organizovane grupe, na čijem je čelu bio Milan Lazarević (39) zvani Laza bombaš, zadat ozbiljan udarac mafiji. On najavljuje da istraga još nije završena i da će policija utvrditi da li je i neko iz njihovih redova bio u sprezi sa kriminalcima.

Vakuum pogodovao kriminalcima

Predrag Đajić (37) je rođen u Prijepolju, a u Valjevo je 24. aprila došao sa mesta načelnika Odeljenja kriminalističke policije u Novom Beogradu. Neke od saradnika koje je zatekao u PU Valjevo je ostavio na tim mestima, a neki su raspoređeni na druga radna mesta. Njegov prethodnik, Milenko Krstić (50), otišao je 12. januara u penziju „po sili zakona", a do postavljenja Đajića vršilac dužnosti bio je Milan Simić, nekadašnji šef policijske stanice u Osečini. Upravo u tom periodu je došlo i do naglog porasta najtežih kriminalnih dela.

Predrag Đajić podseća da je kriminalna grupa Laze bombaša osumnjičena za najteža krivična dela, među kojima su bila ubistva i reketiranje. O svemu tome je bilo podataka i u „beloj knjizi" MUP-a Srbije, ali je policija reagovala tek kada se „upalila crvena lampica", odnosno kada je u centru Valjeva, 3. aprila, ubijen Željko Đedović.

- Vođa kriminalne grupe Milan Lazarević i ranije je bio predmet policijske istrage, kao i drugi članovi njegove grupe. Policija je svakodnevno radila svoj posao, ali nije bilo dovoljno dokaza za valjanu krivičnu prijavu. Tek nakon ubistva Đedovića, stekli su se uslovi za to - rekao je za Press Predrag Đajić.

Policija sumnja da je ova kriminalna grupa odgovorna za veći broj krivičnih dela, koja su počinjena u prethodnom periodu.

- Ne isključujemo mogućnost da je ova grupa počinila još neka ubistava, kao i druge krivične radnje izvršene na području Valjeva i okoline - rekao je načelnik valjevske policije.

U toku je opsežna istraga koja bi trebalo da utvrdi da li je i neko od pripadnika valjevske policije bio u sprezi sa ovom organizovanom kriminalnom grupom, koja se tereti za zločinačko udruživanje, ubistva, nedozvoljeno držanje oružja, iznude i nanošenje lakih i teških telesnih povreda.

- Postoje indicije za to, jer su se određeni podaci „odlivali" iz policije. Istragom je obuhvaćen jedan broj pripadnika policije, ali ne mogu precizno da kažem kada će celokupan posao biti završen - kaže Đajić.

s2

Bilo, ne ponovilo se... Slike koje su često stizale iz Valjeva

Kako Press saznaje, nakon hapšenja Milana Lazarevića, istražnim organima se javilo samo šestoro žrtava „reketiranja" i ucena, koji su bili primorani da plaćaju usluge obezbeđenja Lazarevićeve agencije „Polito". Naši izvori navode da su vlasnici pojedinih ugostiteljskih lokala bili prinuđeni da pored fizičkog obezbeđenja svakog meseca na ime reketa plaćaju po 30 odsto od ukupnog prometa, a jedan Valjevac je na ime reketa Lazareviću odjednom isplatio iznos od 15.000 evra.

slika

Nova krivična prijava protiv Lazarevića

Policija je protiv Milana Lazarevića i još dve osobe podnela i krivičnu prijavu zbog zloupotrebe službenog položaja i falsifikovanja isprava. Utvrđeno je da su Lazarević i Živomir Jerosimić, januara 2007. godine, od Nacionalne službe za zapošljavanje dobili bespovratna sredstva u iznosu od 3.870.000 dinara za zapošljavanje 43 osobe. Ispostavilo se, međutim, da niko nije zaposlen. Sem toga, Lazarević i Ljubomir Nešković su prodali i lokal u vlasništvu „Mašinoservisa" za 8.800.000 dinara, pri čemu deo sredstava nije prikazan kao prihod, pa su na taj način oštetili državu za najmanje 416.000 dinara.

- Za sada se javilo nekoliko građana, ali operativna saznanja ukazuju da oštećenih ima znatno više, pa se nadamo da će se i oni odvažiti da se jave nadležnima. Uveravamo oštećene da nema razloga da brinu za svoju bezbednost, jer ćemo ovu stvar isterati do kraja - tvrdi naš sagovornik.

Đajić podseća da se intenzivno radi i na rasvetljavanju ubistava Miodraga Šakića (58), oficira u penziji, i Dragoslava Labovića (32), preduzetnika, koji su likvidirani u klasičnim sačekušama u razmaku od januara do marta ove godine. Obojica ubijenih, kako su navodili izvori bliski istrazi, bavili su se davanjem novčanih pozajmica sa kamatom.

- Na tragu smo počiniocima tih dela i oni to dobro znaju. Veoma brzo ćemo i ove zločine rasvetliti - poručio je Đajić.

U ovom trenutku se ne može pouzdano reći koliko kriminalnih grupa deluje na području Kolubarskog okruga, jer najveći broj njih nema stalan karakter, već se pojedinci povremeno udružuju radi vršenja krivičnih dela. Izvesno je, međutim, da organizovanih grupa formata Milana Lazarevića u Valjevu više nema.

Нема коментара: