brojač poseta

петак, 08. мај 2009.

PROSTITUTKE BEZ POSLA

Zbog svetske krize „prodavačice ljubavi" imaju upola manje mušterija, pa moraju da spuštaju cene i osmišljavaju razne promotivne akcije

s

Borba za život... Ruskinje presreću mušterije na putu

Ekonomska kriza pogodila je i najstariji zanat na svetu. Prostitutke širom sveta žale se da im je promet opao i do 50 odsto, pa su primorane da spuste cene svojih usluga. U pojedinim zemljama, gde je prostitucija legalizovana, poput Nemačke, bordeli su pokrenuli promotivne akcije da bi privukli što više mušterija.

Prema zvaničnim podacima, u Nemačkoj ima 400.000 prostitutki koje primaju platu kao i svaki drugi zaposleni, a gazde za njih redovno uplaćuju doprinose za zdravstveno i socijalno osiguranje.

Menadžer bordela „Jes, sir" u Hanoveru Karin Arens kaže da su ona i njene koleginice smanjile cene i da nude razne promotivne pakete ne bi li povećale promet.

- Ovo su zbilja teška vremena. Promet nam je opao za 50, a prihodi za 30 odsto - izjavila je Arensova.

Promotivne akcije u kojima cene privremeno padaju čak i do nule, zatim jedinstvene cene za sve, bez obzira na broj i učestalost „konzumacije", besplatan dovoz i odvoz mušterija posebnim autobusima, popust za starije muškarce i pripadnike nekih zanimanja, poput vozača taksija, dnevne propusnice za korišćenje usluga do mile volje, samo su neke od mera kojih su se domišljati vlasnici nemačkih bordela dosetili.

S druge strane, u Rusiji, gde prostitucija nije legalna, „prodavačice ljubavi" imaju sličan problem. Naime, procenjuje se da samo u Moskvi ima oko 100.000 prostitutki. Pre ekonomske krize one su zarađivale u proseku 2.000 dolara mesečno, od čega su mogle pristojno da žive. Samo mali broj elitnih prostitutki naplaćivao je i po nekoliko hiljada dolara za svoje usluge. Međutim, otkako je Rusiju pogodila ekonomska kriza, broj bogataša se sveo na samo 49, nezaposlenost je sve veća, a plate sve manje. Tako su i prostitutke u Rusiji bile primorane da snize cene svojih usluga. One se, kao i koleginice u Nemačkoj, žale da imaju manje klijenata, ali i da oni, umesto seksa, sve češće traže samo razgovor.

Mere protiv krize

n obaraju cene

n jedinstvene cene za sve, bez obzira na broj i učestalost „konzumacije"

n besplatan dovoz i odvoz mušterija posebnim autobusima

n popust za starije muškarce

n popust za pripadnike nekih zanimanja, poput vozača taksija

n dnevne propusnice za korišćenje usluga do mile volje

Adrijana, prostitutka u svojim tridesetim, koja radi u stanu u kojem živi sa 18-godišnjim sinom, kaže da većina njenih klijenata ne želi seksualne usluge, već da razgovara sa njom.

- Nedavno mi je klijent, koji me redovno posećuje i čija je plata sada skresana za trećinu, na 1.200 dolara mesečno, posle nekoliko sekundi rekao da želi da popije neko piće i popriča sa mnom - navela je Adrijana.

Njena koleginica Marina (26), koja nudi seks preko svog veb sajta, kaže da sada naplaćuje za celovečernju sesiju 30 odsto manje.

Efekte krize nisu osetili jedino elitni klubovi u Moskvi, koje posećuju isključivo bogati Rusi i biznismeni iz celog sveta. Oni nemaju problem sa brojem klijenata, koji za usluge prostitutkama plaćaju između 300 i 500 evra.

Нема коментара: