brojač poseta

понедељак, 25. мај 2009.

POJAS OBAVEZAN I U AUTOBUSIMA!

Novi zakon o bezbednosti u saobraćaju predviđa obavezno korišćenje pojaseva i u autobusima. Pojasevi, kao i u avionu, vezuju se oko struka, oštre kazne za vozače i putnike koji se ne budu vezivali

Stravičan sudar... Autobus „Niš ekspresa“ koji je prevozio đake

Stravičan sudar... Autobus „Niš ekspresa" koji je prevozio đake

Prema novom zakonu o bezbednosti u saobraćaju, svi putnici u autobusima moraće da koriste sigurnosni pojas! Predviđene su oštre kazne za vozače i putnike koji se ne budu pridržavali novih propisa! Podsetimo, u subotu je poginula učenica Brankica Stošić (13), koja je u trenutku sudara dva autobusa stajala pored vozača, dok je veliki broj učenika povređen jer nije bio vezan.

Žrtva nesreće... Brankica Stošić

Žrtva nesreće... Brankica Stošić

Damir Okanović, direktor Srpskog komiteta za bezbednost u saobraćaju, kaže da je u novom zakonu o bezbednosti u saobraćaju predviđeno da se putnici u autobusu obavezno vezuju pojasevima.

- Svaki autobus moraće da ima sigurnosne pojaseve na svakom sedištu! Vozač će pre svakog polaska morati da upozori putnike da se obavezno vežu. Oni su slični pojasevima u avionima, dakle vezuju se oko struka. U većini novijih autobusa već postoje pojasevi, ali malo ko obraća pažnju na njih. Međutim, prema novim propisima, vozači i putnici koji se ne budu vezivali biće strogo kažnjavani - kaže Okanović, i dodaje:

- U autobusu je zabranjeno stajanje, osim ako takvo vozilo nije registrovano i za stajaća mesta. I za takve putnike koji ne poštuju pravila predviđene su oštre kazne.

Okanović kaže da đačke ekskurzije imaju poseban tretman u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i u Ministarstvu prosvete. Pre svakog polaska policija proverava da li je autobus tehnički ispravan i vozač prolazi alko-test.

Devojčica se oporavlja

Sara Jekić (13), koja je najteže povređena u saobraćajnoj nesreći u subotu, prebačena je juče sa intenzivne nege na odeljenje Neurohirurške klinike Kliničkog centra u Nišu

- Njeno zdravstveno stanje je sve bolje - rekao je direktor te klinike, prof. dr Ivan Stefanović. Na dečjim klinikama Kliničkog centra od povreda se oporavlja još osmoro dece.

Porodica učenice Brankice Stošić juče je preuzela njeno telo iz kapele niške bolnice. Brankica će biti sahranjena danas na groblju u selu Reljinac. U Prokuplju je danas proglašen dan žalosti.

- Kada se dogodi ovakva saobraćajna nesreća, i to uprkos posebnim merama i proverama koje su obavezni da prođu auto-prevoznici, onda je jasno da više treba da se radi na bezbednosti. Naročito kada su deca u pitanju- rekao je Okanović.

Generalni direktor „Laste" Velibor Sovrović kaže da je ovo preduzeće spremno za nove propise.

- U naših 120 autobusa već postoje sigurnosni pojasevi na tri tačke oslonca, kao što nalažu propisi Evropske unije. „Lasta" dosta polažu računa na edukaciju vozača i bezbednost putnika - istakao je Sovrović.

Obdukcija je utvrdila da je učenica Brankica Stošić (13), koja je u subotu poginula u sudaru dva đačka autobusa kod Merošine, zadobila teške povrede, od kojih je preminula na licu mesta.

- Devojčica je imala teške povrede lobanje i vrata. Kičma joj je slomljena na nekoliko mesta. Desna noga gotovo da je smrskana. Istraga će utvrditi da li je devojčica stajala, ili je bila na prednjem sedištu kada je poletela ka šoferšajbni. U svakom slučaju, povrede bi bile manje da je bila vezana pojasom. Istraga će utvrditi kojom se brzinom kretao autobus i da li je poštovao rastojanje - kaže izvor blizak istrazi.

Нема коментара: