brojač poseta

субота, 23. мај 2009.

PENZIJE I PLATE "ZAMRZNUTE" DO KRAJA 2010.

U sporazumu Vlade Srbije i MMF-a stoji i da će u slučaju nedovoljnog punjenja budžeta zarade biti smanjene, a PDV povećan

Prihvatili uslove MMF-a... Dogovor Vlade Srbije i MMF-a prepun tajnih odredbi

Prihvatili uslove MMF-a... Dogovor Vlade Srbije i MMF-a prepun tajnih odredbi

Penzije i plate u državnoj upravi biće zamrznute do kraja 2010. godine, a Vlada Srbije je spremna i na smanjenje zarada i povećanje PDV-a u sklopu dogovora koji je napravljen sa Međunarodnim monetarnim fondom! Detalji sporazuma sa MMF-om objavljeni su juče na sajtu Narodne banke Srbije.

- Vlada je spremna da preduzme mere da održi programske ciljeve, uključujući povećanje stope poreza na dodatu vrednost (PDV) i smanjenje nominalnih zarada - navodi se u Memorandumu o ekonomskoj i finansijskoj politici, koji je usvojen u okviru aranžmana sa MMF-om. U sklopu stend-baj aranžmana vrednog tri milijarde evra, Vlada se obavezala i da će smanjiti troškove na strani penzija i diskrecione potrošnje na svim nivoima.

PUPS: Skandal!

- Zamrznućemo sve plate u državnoj upravi i javnim preduzećima u nominalnom iznosu u 2009. i 2010. godini i produžiti nominalno zamrzavanje penzija na 2010. godinu. Odstupanja od strogog zamrzavanja zarada i penzija predviđenog prema programu biće razmatrana samo ako ekonomski rast i budžetski prihodi budu znatno veći od projektovanog nivoa i nakon konsultacija sa MMF-om - navodi se u sporazumu.

Topljenje deviznih rezervi?!

U Memorandumu se, takođe, navodi i da će NBS održavati postojeći režim plivajućeg deviznog kursa i da će intervencije biti ograničene na ublažavanje šokova i očuvanje finansijske stabilnosti. Narodna banka, prema dogovoru sa MMF-om, neće dozvoliti da njene neto devizne rezerve tokom 2009. padnu ispod donje granice predviđene programom. Procena MMF-a je da minimalan iznos neto deviznih rezervi do kraja juna ne sme biti manji od 4,4 milijarde evra, a do kraja decembra 2009. godine 2,5 milijardi evra. U deviznim rezervama Srbije sada ima oko devet milijardi evra.

Najavu da će njihova primanja, u najboljoj varijanti, biti zamrznuta do kraja sledeće godine, sindikati penzionera i predstavnici PUPS-a dočekali su sa velikim ogorčenjem i najavljuju proteste. Predsednik Sindikata penzionera Srbije „Nezavisnost" Petar Mitrović kaže da je uslov MMF-a koji je prihvatila Vlada u vezi sa penzijama skandal.

- U Srbiji 700.000 penzionera mesečno dobija 13.000 dinara. Nemojte se čuditi ako penzioneri u septembru ili oktobru izađu na ulice. Ako je to tačno, protesta će sigurno biti. Niko nas nije obavestio kako će izgledati 2010. godina i kakvi su planovi Vlade - ističe Mitrović.

Šef poslaničke grupe PUPS-a Moma Čolaković naglašava da je zamrzavanje penzija i u 2010. godini neprihvatljivo za ovu stranku.

Inflacija 12 odsto

- Ne iznenađuje me da su takav dogovor postigli ministar ekonomije Mlađan Dinkić i guverner Radovan Jelašić! Oni su uvek atakovali na najsiromašnije građane. Mi to ne možemo da prihvatimo! Teret krize treba da snose bogatiji, kao što je Vlada navodno i predstavljala, a ne najsiromašniji građani. Skupština je u januaru usvojila izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, da će ove godine penzije biti zamrznute, i PUPS se sa tim složio. Ali, ni slučajno nećemo prihvatiti da penzije budu na istom nivou i sledeće godine. Ne može Vlada tek tako, mimo dogovora, da nešto obećava i prihvati - izričit je Čolaković.

Predviđena inflacija za ovu godinu je najviše do 12 odsto, a Vlada Srbije obavezala se da će do kraja juna osnovati grupu koja će pratiti prikupljanje PDV-a i analizirati zašto je povraćaj ovog poreza povećan u 2008. godini. Do kraja 2009. trebalo bi da budu usvojene i nove procedure kontrole PDV-a.

Predstavnici vlasti koji su učestvovali u sklapanju aranžmana sa MMF-om, guverner Radovan Jelašić, ministar finansija Diana Dragutinović, ministar ekonomije Mlađan Dinkić i premijer Mirko Cvetković, juče nisu hteli da komentarišu delove Memoranduma potpisanog sa MMF-om.

Нема коментара: