brojač poseta

четвртак, 21. мај 2009.

OTKRIVAMO: O čemu su zaista razgovarali Bajden i Tadić - NEW DEAL!!

Boris Tadić i Džozef Bajden, posle razgovora u četiri oka koji je trajao skoro sat vremena, ocenili da je vreme za nove odnose Srbije i SAD i da Kosovo ne treba da bude prepreka

Predsednik Srbije Boris Tadić i potpredsednik SAD Džozef Bajden ocenili su juče posle sastanka u „četiri oka" da je vreme za „novu vrstu odnosa Amerike i Srbije" i da neslaganje oko Kosova ne treba da spreči saradnju naše dve zemlje. Tadić je tokom razgovora sa Bajdenom naglasio da Srbija nikada neće priznati nezavisnost južne pokrajine, dok je Bajden rekao da Kosovo nije uslov za ulazak Srbije u EU.

Novinarima uzeti cipele!

U Palati Srbije, gde su razgovarali Tadić i Bajden, bile su uvedene najviše mere bezbednosti. Novinari koji su pratili ovaj događaj morali su da dođu dva sata pre dolaska Bajdena i svi su prošli kontrolu naših i američkih agenata. Tokom provere novinara jedan od članova obezbeđenja rekao je da bi „svim novinarima trebalo uzeti cipele kako se ne bi ponovio slučaj iz Iraka kada je cipelama gađan Džordž Buš". Na okolnim zgrada, ali i na samoj Palati, bili su raspoređeni snajperisti.

Bajden je do Palate Srbija došao u specijalno opremljenom „kadilaku", koji novinari zovu „zver 2", koji je čitavo vreme bio okružen agentima američke tajne službe. (V. M.)

Potpredsednik SAD sleteo je juče na Aerodrom „Nikola Tesla" tačno u 9.57, gde su ga, uz neviđene mere bezbednosti (zatvoreni aerodrom i autoput) dočekali premijer Mirko Cvetković i vicepremijer Ivica Dačić. Posle kraćeg zadržavanja na Aerodromu, Bajden je u 10.15 specijalnim oklopnim „kadilakom" krenuo ka Palati Srbija na sastanak sa predsednikom Tadićem.

Srbija mora da se brani

Iako je po protokolu bilo planirano da Bajden i Tadić u „četiri oka" razgovaraju 15 minuta, sastanak je potrajao čak 50 minuta, posle čega su im se pridružili najbliži saradnici. Na konferenciji za novinare, u sali koja je bila dekorisana američkim i srpskim zastavama, Tadić je rekao da su se on i potpredsednik Bajden složili da Srbija i SAD mogu mnogo da postignu „dijalogom koji je baziran na obostranom uvažavanju".

- Razgovor sa Bajdenom bio je veoma otvoren i produktivan i verujem da će doprineti otvaranju nove etape u formiranju američke politike prema Srbiji, koja će više nego do sada uzimati u obzir interese Srbije kao centralnog faktora stabilnosti regiona. Srbija smatra jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine kršenjem međunarodnog prava. Srbija ne priznaje nezavisno Kosovo i to nikada neće učiniti. Legitimno je pravo Srbije da brani svoj integritet mirnim, diplomatskim i pravnim sredstvima - rekao je Tadić.

Predsednik je dodao da se krvavi rat na Balkanu više ne sme ponoviti i založio se za istorijsko pomirenje naroda regiona, uz poštovanje žrtava na svim stranama. Tadić je naglasio da je strateški cilj Srbije članstvo u EU i da je podrška SAD Srbiji na tom putu od velike važnosti. Predsednik je istakao ekonomsku saradnju sa SAD, dodajući da američke kompanije rade u Srbiji uprkos svetskoj ekonomskoj krizi i da postoje mogućnosti i za nove investicije.

Unaprediti saradnju

Potpredsednik Bajden izjavio je da je u Srbiju došao sa jasnom porukom da SAD žele da podrže evropsku integraciju Srbije.

- SAD ne očekuju od Srbije da prizna Kosovo, to nije uslov za bolje odnose Srbije sa Amerikom niti za članstvo u EU. Došao sam u Srbiju sa porukom da SAD žele da unaprede saradnju sa Srbijom, sa regionom, i da pomognemo Srbiji da postane faktor stabilnosti u regionu - rekao je Bajden.

Bajden je dodao da je sa Tadićem razgovarao o obnavljanju prijateljskih odnosa sa Srbijom.

- SAD insistira na poštovanju prava Srba na Kosovu. Zauzvrat očekujemo da Srbija sarađuje sa EU i traži pragmatična rešenja kako bi se poboljšao život svih građana Kosovu - rekao je Bajden i naglasio da je neophodno završiti saradnju sa Haškim tribunalom.

Potpredsednik SAD Bajden danas će posetu Srbiji nastaviti u Prištini.

Saznajemo: Kako je tekao razgovor Borisa Tadića i Džozefa Bajdena

Boris Tadić je na sastanku sa Džozefom Bajdenom imao vrlo čvrst stav u vezi sa Kosovom, što je Bajden bez reči prihvatio! Na osnovu naših saznanja, napravili smo ovu rekonstrukciju razgovora Tadića i Bajdena:

Otvoreno i direktno... Bajden i Tadić nasamo proveli 50 minuta

Otvoreno i direktno... Bajden i Tadić nasamo proveli 50 minuta

Bajden: Predsedniče, šta ćete sa Kosovom?

Tadić: Srbija nikad neće priznati lažnu državu Kosovo! Mi nećemo odustati od borbe svim diplomatskim sredstvima. Istovremeno, naš cilj je ulazak u EU i od toga nećemo odustati...

Bajden: Okej! Jasna nam je vaša pozicija u vezi sa Kosovom. Mi ne očekujemo, niti tražimo od Srbije da prizna nezavisno Kosovo. Priznanje Kosova nije i neće biti uslov za vaš ulazak u EU i NATO. Važno nam je da Srbija pokaže kooperativnost u vezi sa Kosovom.

Tadić: Srbija želi da ima konstruktivnu ulogu, ali nećemo prihvatiti nikakvu odluku koja bi na bilo koji način implicirala nezavisno Kosovo.

Bajden: Predsedniče, kakav je vaš stav u vezi sa ulaskom u NATO? Kad budete želeli da postanete članica ove organizacije, to će vam biti omogućeno...

Tadić: Srbija ne može u NATO! Imamo problem zato što je NATO bombardovao našu zemlju. Takav problem nema nijedna druga zemlja Evrope.

Bajden: To razumem!

Tadić: Nadam se da ulazak u NATO nije preduslov za ulazak u EU?

Bajden: Ne! Srbija ne mora u NATO, to nije uslov za EU...

Takođe, kako saznajemo, predsednik Tadić je govoreći o BiH rekao da je naša zemlja garant Dejtonskog sporazuma i celovitosti Bosne, ali da bi možda bilo najbolje da narodi BiH u demokratskoj raspravi odluče u kakvoj državi žele da žive, a ne da im se rešenje nameće spolja.

„To je onaj što pravi probleme..."

Posle intoniranja himni SAD i Srbije Džozef Bajden u pratnji Borisa Tadića pozdravio se sa šefom diplomatije Srbije Vukom Jeremićem, ministrom odbrane Draganom Šutanovcem, šefom kabineta predsednika Srbije Miodragom Rakićem i savetnicima predsednika Jovanom Ratkovićem i Biserkom Drnjaković-Jefitimijević, koji su bili postrojeni u svečanom špaliru.

Pre pozdrava sa Jeremićem, Bajden je dobacio Tadiću: „A, to je taj što nam pravi probleme!"

- Svi momci sa Harvarda su takvi, znam ja takve, imam ih i u Vašingtonu... - rekao je Bajden dok se rukovao sa Jeremićem, koji mu je uz osmeh odgovorio da je jedino tačno to da je on sa Harvarda.

Kada je došao do ministra odbrane Dragana Šutanovca, Bajden je rekao:

- Gospodine ministre, zadovoljstvo mi je što sarađujem sa vama...

Нема коментара: