brojač poseta

недеља, 24. мај 2009.

Otac nastradale devojčice: "NIŠ EKSPRES" MI UBIO DETE!

Otac Brankice Stošić, koja je poginula kada su se sudarila dva autobusa „Niš ekspresa", tvrdi da je prevoznik krivac za pogibiju njegovog deteta

Dejan Stošić

Dejan Stošić iz Reljinca, otac trinaestogodišnje Brankice koja je u subotu poginula prilikom sudara dva autobusa „Niš ekspresa" koja su vozila decu na ekskurziju, optužio je ovog autoprevoznika za smrt ćerke! Stošić je za Press izjavio da je ovo preduzeće jedini krivac za nesreću i najavio da će ih sudski goniti dok je živ!

Brankica Stošić

Porodična kuća Stošića u Reljincu ispunjena je bolom. Brankičina majka Vesna nije u stanju da priča. Pod jakim je lekovima i terapijom. Otac Dejan jedva je smogao snage da progovori. On se priseća poslednjeg pozdrava sa ćerkom.

- Tog jutra sam je odvezao do škole i ispratio u autobus zajedno sa njenim vršnjacima. Čestitao sam joj trinaesti rođendan i oni su krenuli. Vratio sam se kući i sa suprugom popio kafu. Tada nas je pozvala majka jednog Brankičinog školskog druga i rekla da su deca imala udes, ali da nema povređenih. Ušao sam u kola da bih otišao tamo i vratio svoju Brankicu kući - priča Dejan, vidno uznemiren.

Kobni broj 13

Međutim, kola nisu htela da mu upale, pa je pozvao zeta Batu Spaskovića. Kada su stigli na mesto nesreće, rekli su im da je Brankica u niškoj bolnici.

Sudarali se i ranije

Autobusi „Niš ekspresa" 3. novembra prošle godine na autoputu Beograd - Niš u blizini Velike Plane imali su sličan udes. Četiri autobusa „Niš ekspresa" kretala su se u koloni vozeći dvesta radnika pančevačke „Petrohemije", koji su se vraćali sa odmora u Prolom banji, kojim su nagrađeni kao dobrovoljni davaoci krvi. Prvi autobus naišao je na autoputu na automobil i kamion koji su se sudarili. Vozač je naglo zakočio, pa su se ostali autobusi koji su se kretali iza njega lančano sudarili. Tada je lakše povređeno desetak putnika iz svih autobusa.

- Tražili smo je tamo, ali nam niko nije rekao da je preminula sve dok to nije učinio saobraćajni policajac. Otišli smo u kapelu. Hteli smo odmah da je uzmemo, ali nam nisu dali jer mora da se uradi obdukcija. Danas ćemo moći da je preuzmemo... Poslednjih dana sve me je nešto pratio broj trinaest. Kada pogledam na sat, uvek je bilo u vremenu tog broja - u pola glasa kaže Dejan, a onda naglo podiže ton:

- „Niš ekspres" je kriv! Oni su prevozili decu i oni su izazvali nesreću. Ubili su mi dete! Goniću ih na sudu dok sam živ! - rekao je na kraju očajni otac.

Istražni sudija prokupačkog Opštinskog suda Ivana Niketić vozaču autobusa Jovanu Jovanoviću odredila je pritvor do 30 dana. Na mestu nesreće, kako saznajemo, nema vidljivih tragova kočenja, ali ima zanošenja.

- Uzrok sudara je, prema prvim rezultatima istrage, kretanje drugog autobusa brzinom neprilagođenom uslovima saobraćaja. Vozač nije držao bezbedno odstojanje od autobusa ispred sebe. Uz to, smatram da postoji opasnost od bekstva, pa sam Jovanoviću odredila pritvor - kaže sudija Niketić.

Vozači se ne sećaju

Ona dodaje da je naložila obdukciju, alko-test za vozače i vanredni tehnički pregled, nakon kojeg će se znati pravi uzrok nesreće. Niketićeva ističe da su izjave putnika i vozača prilično nejasne i oprečne, pa će se tek posle saobraćajno-tehničkog veštačenja znati kako je zapravo došlo do udesa.

s2

- To je stresna situacija i izjave svedoka su vrlo različite i kontradiktorne. Sam udes izgleda prilično nelogičan. Pre polaska prokupačka policija pregledala je vozila i dregerom ispitala da li su vozači pod uticajem alkohola. Tada je sve bilo u redu, a dreger je kod sva tri vozača pokazao 0,0 promila alkohola - rekla je istražni sudija.

fakti

n Nesreća u kojoj je Brankica Stošić poginula, a još 16 njenih vršnjaka i nastavnika teže i lakše povređeno desila se oko 7 sati u subotu na magistralnom putu Niš-Prokuplje, kod sela Balajnac

n Konvoj od tri autobusa koji su prevozili više od 100 đaka krenuo je na jednodnevnu ekskurziju do Resavske pećine

n Pod još nerazjašnjenim okolnostima prvi autobus, koji je vozio Nebojša Stevanović iz Prokuplja, počeo je da usporava, a u njegov zadnji deo udario je drugi autobus u koloni, kojim je upravljao Jovan Jovanović iz Niša

n Prvi autobus je od udarca sleteo u jarak sa desne strane puta, a drugi, u kojem je bila Brankica, sleteo je sa leve strane

n U trenutku nesreće Brankica je delila bombone svojim vršnjacima jer joj je bio rođendan

Niko od trojice vozača koji su bili u konvoju koji je đake iz Prokuplja prevozio na ekskurziju, kako nezvanično saznajemo, nije znao istražnim organima da kaže kako je došlo do udesa. Kako saznajemo, vozači su bili vidno uznemireni, a tokom saslušanja izjavili su da se ne sećaju trenutka nesreće.

Dragana Nikolić, šef službe za odnose sa javnošću „Niš ekspresa", ističe da će ovo preduzeće sprovoditi rigoroznu kontrolu vozila i vozača koji prevoze učenike da se ovako nešto više nikada ne bi dogodilo.

- Autobusi koji su vozili prokupačke đake je pregledala policija, a izvršeno je i alko-testiranje vozača i sve je bilo u redu. Šta se zaista dogodilo pokazaće istraga, a na pravosudnim organima je da urade ostalo. Mi ćemo pooštriti proceduru izbora vozila i vozača koji prevoze đake - kazala je Nikolićeva, i izrazila najdublje saučešće porodicama poginule devojčice i povređenih đaka.

U Osnovnoj školi „Nikodije Stojanović Tatko", u koju je Brankica išla kao učenik šestog razreda, najavili su da će u utorak, u 9 sati, biti održana komemoracija. Istog dana u 13 časova roditelji, rodbina, prijatelji i Prokuplje oprostiće se od male Brankice, koja će biti sahranjena na groblju u Reljincu.

slika

Zabrinuti... Roditelji Davida Milenkovića

POVREĐENI ĐACI SE OPORAVLJAJU

NIŠ - Đaci povređeni u saobraćajnoj nezgodi kod sela Balajnac, koji su zbrinuti u niškom Kliničkom centru, oporavljaju se i niko od njih više nije životno ugrožen, saopštili su lekari ove zdravstvene ustanove. U udesu je dvanaestoro učenika lakše i teže povređeno, dok je njihova nastavnica engleskog jezika Slobodanka Marinković zadobila prelom noge.

Najteže povređena Sara Jekić, kojoj je u nesreći slomljena lobanja, zbrinuta je na Neurohirurškoj klinici i njeno stanje je sada dobro.

- Devojčica se dobro oporavlja, svesna je i stabilna. Videla se sa roditeljima i svi su izgledi da će se potpuno oporaviti - rekao je Milan Puzić, dežurni neurohirurg. Anđelka Slavković, direktor Dečje hirurške klinike, najavila je da će četvoro od osmoro dece koja su ovde zbrinuta uskoro završiti lečenje.

Goran i Olivera Milenković juče su obišli sina Davida, koji je u nesreći zadobio prelom vilice. Oboje su još u šoku nakon saznanja da je njihov sin, koga su poslali na ekskurziju, umalo poginuo.

- Imali su sreću u nesreći, moglo je to da bude mnogo gore. Samo nekoliko stotina metara od mesta nesreće je ogroman jarak. Ne smem ni da mislim šta bi se desilo da su se prevrnuli. Sigurno bi bilo mnogo više nastradalih - kaže zabrinuti otac.

Inače, Milenković je za nesreću saznao od čoveka koji se slučajno zatekao na mestu sudara i koji se javio na telefon njegovog sina.

Нема коментара: