brojač poseta

субота, 16. мај 2009.

OBAMA OPET GAZI OBEĆANJA

Američki predsednik suspendovao svoju prvu odluku koju je doneo nakon polaganja zakletve i naredio da se vrate vojni sudovi u vojnu bazu Gvantanamo

s1

Američki predsednik Barak Obama odlučio je da ponovno pokrene vojni sud za zatvorenike u Gvantanamu, koji je njegov prethodnik Džordž Buš ustanovio za suđenje osumnjičenima za terorizam. Zbog toga je naišao na brojne osude javnosti, jer je time pogazio svoja obećanja i vratio tribunal koji je ranije žestoko kritikovao.

Suspenzija vojnih tribunala bila je jedna od prvih odluka koje je Obama doneo u Ovalnom kabinetu, samo nekoliko sati pošto je položio predsedničku zakletvu. Kao senator, glasao je protiv njihovog osnivanja, smatrajući ih kršenjem američkih zakona, jer ograničavaju prava zatvorenika, a tokom predizborne kampanje opisao ih je kao „sastav s greškom koji nije uspeo da osudi nikoga za teroristički čin od napada 11. septembra, a pri tom ga neprestano osporava na sudovima".

Ali sada Obama planira da ih ponovno pokrene, uz neke promene. Kako su za Asošiejted pres rekla dva visoka američka funkcionera, na vojnim tribunalima kao dokazi više ne bi mogle da se koriste izjave iz druge ruke, niti dokazi dobijeni uz pomoć okrutnih, nehumanih i ponižavajućih tehnika ispitivanja, drugim rečima - mučenja. Zatvorenici bi dobili veću slobodu pri izboru svog vojnog advokata, a dobili bi i pravo da se brane ćutanjem. Postoji mogućnost da dobiju i dodatna prava. Međutim, optuženi i dalje neće uživati ista prava kao optuženi u civilnim sudovima.

s2

Vojna suđenja će ponovno početi za četiri meseca, a pretpostavlja se da će obuhvatiti 20-ak od ukupno 241 zatvorenika u Gvantanamu. Protiv 13 zatvorenika, uključujući pet optuženih za planiranje terorističkih napada 11. septembra 2001, suđenja su počela pre Obaminog dolaska na vlast, a tribunali su dosad osudili tri zatvorenika.

Zabranio i prikaz fotografija

Obamini birači pre nekoliko dana doživeli su slično razočarenje kada je predsednik najavio da će pokušati da blokira sudsku odluku, prema kojoj bi trebalo da se objave fotografije na kojima američki vojnici zlostavljaju zatvorenike u Iraku i Avganistanu. I ovde je Obama promenio mišljenje pošto je prvobitno smatrao da fotografije treba da budu objavljene.

Nova ograničenja verovatno će rezultirati time da će se samo manjem delu suditi pred tribunalima, a ostali će ili biti pušteni, prebačeni u druge zemlje ili će im se suditi na civilnim sudovima u SAD, rekao je za AP neimenovani zvaničnik. Moguće je da će neki biti zadržani na neodređeno vreme, ali ne više kao „neprijateljski borci" nego kao zatvorenici zaštićeni Ženevskim konvencijama.

Najnovija Obamina odluka naišla je već na oštru kritiku liberalnih grupa i boraca za ljudska prava, jer je i Obama u predsedničkoj kampanji Bušov sistem vojnih komisija nazvao „ogromnim neuspehom" i obećao da će „odbaciti Zakon o vojnim komisijama". I „Amnesti internešenel" optužio je Obamu da time krši jedno od svojih glavnih predizbornih obećanja. Opravdanje za odluku da se osumnjičenima za terorizam, ipak, sudi pred vojnim komisijama, pomoćnici iz Obamine administracije nalaze u činjenici da Obama, zapravo, nikada nije u potpunosti odbacio vojne komisije ako bi se učinile pravičnijim i da se i još ranije aktivno za to zalagao.

Нема коментара: